Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Ο Έτινγκερ, ο προϋπολογισμός και οι... σχιστομάτηδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Έτινγκερ, ο προϋπολογισμός και οι... σχιστομάτηδες

Μήπως ζήλεψε την προβολή του Τραμπ; Μήπως θέλησε να βγει από την αφάνεια χρησιμοποιώντας μια πολιτικώς μη ορθή γλώσσα; Μήπως έκανε ένα αποτυχημένο αστείο, μόλις βρέθηκε σε οικείο περιβάλλον, άφησε τον εαυτό του ελεύθερο; Ή μήπως απλά είναι ρατσιστής; Αυτά και άλλα πολλά αναρωτιούνται στη Γερμανία για τις πρόσφατες αποστροφές του λόγου του επιτρόπου Ψηφιακής Εποχής Γκίντερ Έτινγκερ περί “σχιστομάτηδων” και “υποχρεωτικού ομοφυλοφιλικού γάμου”, κατά την ομιλία του ενώπιον επιχειρηματιών στο Αμβούργο.

Μπορεί, μάλιστα, κανείς να μην ασχολούνταν με τα -κατ’ ομολογίαν του- “χωρατά” του Έτινγκερ, εάν δεν είχε γίνει τις ίδιες μέρες γνωστό ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον προορίζει για νέο επίτροπο Προϋπολογισμού από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Να, όμως, που ο Έτινγκερ βρέθηκε λόγω νέου πόστου στο προσκήνιο -κι άρχισε ο Τύπος να ασχολείται μαζί του. Και να γίνεται χαμός. Πρώτον, διότι είπε τα όσα είπε, “ρίχνοντας νερό στον μύλο της ρατσιστικής Δεξιάς”, όπως τον κατηγόρησαν αρθρογράφοι αλλά και πολιτικοί από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και της αντιπολίτευσης. Και, δεύτερον διότι δεν είναι και τόσο... κομψό να αναλαμβάνει το πόστο του προϋπολογισμού στην Κομισιόν ένας Γερμανός, δεδηλωμένος λάτρης των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, σε μια φάση που όλο και περισσότεροι μιλούν για την απειλή της “γερμανικής Ευρώπης”.

Βέβαια το χαρτοφυλάκιο του Προϋπολογισμού, δεν έχει να κάνει με το Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων -αυτό που έχει ο Πιερ Μοσκοβισί- που παρακολουθεί μεταξύ άλλων εάν τα κράτη μέλη τηρούν τους κανόνες για τα ελλείμματα. Δεν παύει όμως να είναι ένα πόστο “για λεφτά”, από αυτά που θέλουν να ελέγχουν οι Γερμανοί.

Τη μεγαλύτερη... φασαρία ενάντια στην αναβάθμιση του Έτινγκερ στην Κομισιόν, πάντως, την κάνει η γερμανική αντιπολίτευση, που ζητάει από τον Γιούνκερ να τον αποπέμψει, την ώρα που ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κρατάει τους τόνους χαμηλούς και δηλώνει ότι “εμείς δεν έχουμε FBI να κάνει έρευνες εις βάρος των μελών μας” και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ “προφανώς” εκφράζει την εμπιστοσύνη της προϊσταμένης του στον Χριστιανοδημοκράτη Γερμανό επίτροπο: “Είναι απόλυτα κατάλληλος για το πόστο, με μεγάλη εμπειρία και εξαιρετική κατάρτιση” είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL