Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Kαραγκιόζ Μπερντές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Kαραγκιόζ Μπερντές

...πάλι χ'νέρι μούκανες ωρέ λωποδύτη, να σ’δώσω μια να πας δυό μέτρα κάτ’ απ’ τη γης...

Αυτά έλεγε ο αγαθός στο μυαλό πλην μεγαλόσωμος Μπάρμπα Γιώργος, όταν κατάλαβε ότι ο Καραγκιόζης τον ξεγέλασε και αντί να παντρευτεί την ωραία κοπέλα που του είχε τάξει... παντρεύτηκε μαζί του, στο έργο «Ο γάμος του Μπάρμπα Γιώργου».

Το θυμάμαι από την παράσταση του καραγκιοζοπαίχτη Καρελλά στο Λουτράκι (εμείς η πιτσιρικαρία τον λέγαμε Καρεκλά, δεν ξέρω γιατί).

Παιδικά χρόνια μού θύμισε η εξαιρετική εκπομπή του Λάμπρου Λιάβα «Οι μουσικές του Καραγκιόζη» στην ΕΡΤ2. Συχνά πυκνά βλέπω τις εκπομπές του Λιάβα «Το αλάτι της γης» για την παραδοσιακή μουσική, η μία καλύτερη από την άλλη και που ποτέ δεν θα βλέπαμε στα ιδιωτικά κανάλια...

Η πρώτη μου επαφή με το μαγικό Θέατρο Σκιών ήταν στο «κινηματοθέατρο Βερντέν» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, κοντά στην οδό Γκύζη, όπου για ένα διάστημα έπαιζε ο μεγάλος καραγκιοζοπαίχτης Μόλλας, εκεί στη δεκαετία του ’50.

Από τότε κόλλησα και έγινα κι εγώ πιτσιρικάς καραγκιοζοπαίχτης, με εισιτήριο πενταροδεκάρες ή ό,τι άλλο είχαν τα παιδιά, κάνα παστέλι, κάρτες ποδοσφαιριστών, ηθοποιών και τέτοια.

Στην εκπομπή «Οι μουσικές του Καραγκιόζη» πρωταγωνιστής ο Άθως Δανέλλης, εξαίρετος καλλιτέχνης και ιδρυτής του Αθηναϊκού Θεάτρου Σκιών.

Τι να πω για τους καραγκιοζοπαίχτες του θεάτρου σκιών, αυτής της Λαϊκής Όπερας; Εικαστικοί, που ζωγραφίζουν τις φιγούρες και τα σκηνικά. Ηθοποιοί, που περνούν μέσα σε δέκατα δευτερολέπτου από τη μία φωνή στην άλλη, ακόμη και τις γυναικείες, με όλες τις λεπτές αποχρώσεις συναισθημάτων. Συγγραφείς, που συχνά γράφουν ή διασκευάζουν τα έργα, σκηνοθέτες, φωτιστές, μάγοι των ηχητικών εφέ, χορογράφοι, ενίοτε τραγουδιστές, δεν μπορώ να φανταστώ πιο ολοκληρωμένους καλλιτέχνες.

Σημαντική η παρουσία του ιστορικού του Θεάτρου Σκιών Μιχάλη Ιερωνυμίδη, που παρουσίασε τον δίσκο «Οι μουσικές του Καραγκιόζη». Πάντα οι καραγκιοζοπαίχτες είχαν ορχήστρα και τραγουδιστή που κάθονταν μπροστά και κάτω από το λευκό πανί.

Πολύ καλοί οι μουσικοί και τραγουδιστές που συμμετείχαν στην εκπομπή. Χασαποσέρβικα, ζεϊμπέκικα, κρητικά, ηπειρώτικα, καλαματιανά, τσάμικα, νησιώτικα, αμανέδες, μέχρι και βαλσάκια! Αέρινες οι χορευτικές ομάδες του Λύκειου Ελληνίδων και του Δήμου Καλλιθέας.

Από τις καλύτερες εκπομπές. Και δεν ξέρω γιατί, αυτός ο φτωχός, πονηρός, πατριώτης Έλληνας που ξαναείδα, ο Καραγκιόζης, μου έδωσε αισιοδοξία μέσα στο ζοφερό κλίμα που ζούμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL