Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η επανάσταση του Ρέντζι

Πρώτος ο Ρέντζι μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2017 είναι αδιαπραγμάτευτος όποιες και να είναι οι παρατηρήσεις και οι ενστάσεις της Κομισιόν, μια συνειδητή κλιμάκωση της σκληρής ρητορικής εν όψει του δημοψηφίσματος. Μια προκαταβολική απάντηση στις πληροφορίες από την Κομισιόν που αναφέρονται σε προειδοποιητική επιστολή προς την Ιταλία για την αύξηση του ελλείμματος από το αρχικά προβλεπόμενο 2,2% στο 2,3%! Στη σκιά των σκέψεων Σόιμπλε για μεταβίβαση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων από τη «χαλαρή» Κομισιόν στον ESM, προφανώς δεν υπάρχει περιθώριο για εκπτώσεις.

Τη σκυτάλη την πήρε χθες, Κυριακή, με συνέντευξή του στη «Ρεπούμπλικα», ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Παντοάν, ο οποίος είπε χωρίς περιστροφές ότι η αλληλεγγύη στην Ε.Ε. - Ευρωζώνη δεν διαιρείται και δεν προσφέρεται α λα καρτ σε ένα σκληρό μήνυμα στο Βερολίνο.

* Αν πιέσετε για περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων, τονίζει απευθυνόμενος στην Κομισιόν, τότε δεν επιτρέπετε στην Ιταλία να διαχειρισθεί το προσφυγικό και στην πράξη στηρίζετε τον «ουγγρικό δρόμο», τα κλειστά με συρματοπλέγματα σύνορα. Στη συνέχεια υπογραμμίζει τη διεθνή απομόνωση της Γερμανίας, με την επισήμανση ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Ομάδας G-20 είναι υπέρ της ανάπτυξης, επιλογή που προϋποθέτει χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

* Τέλος, συγκρίνει τη βοήθεια τριών δισ. που δόθηκε στην Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού με την έλλειψη κατανόησης που επιδεικνύουν Βρυξέλλες και Βερολίνο απέναντι στη Ρώμη, που πιέζεται για περαιτέρω περικοπές παρά τις επιπρόσθετες δαπάνες που απαιτεί η διαχείριση του προσφυγικού και η περίθαλψη των σεισμοπλήκτων.

Τα παραπάνω μπορεί να υπηρετούν μια πολιτική ανάσχεσης της διαρροής των ψηφοφόρων, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν κάθε μέρα και πιο πιθανή την επικράτηση του Όχι για το Δημοψήφισμα έγκρισης ή απόρριψης της Συνταγματικής Μεταρρύθμισης, πολύ δύσκολα όμως οι τόνοι θα κατέβουν όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας:

* Αν ο Ρέντζι ηττηθεί και παραιτηθεί, όπως έχει δεσμευθεί, ο όποιος διάδοχός του, στη σκιά περιπλοκών που ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές, θα εντείνει τη ρητορική καθώς υπάρχει η πιο απόλυτη ρητορική ρήξης του Μπέπε Γκρίλο και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

* Αν κερδίσει το Δημοψήφισμα ο Ρέντζι, έχει κάθε εσωτερικό και ευρωπαϊκό λόγο να συνεχίσει την ανταρσία κατά της λιτότητας καθώς οι εξελίξεις στη Γαλλία, όπου ο Ολάντ είναι ήδη εκτός μάχης, αφήνουν διευρυμένο περιθώριο στην Ιταλία να διεκδικήσει βαρύνοντα ρόλο στη συνεργασία και στον συντονισμό των χωρών του Νότου.

Άρθρο του Γιώργου Καπόπουλου, 24.10.2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL