Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Οι κυρώσεις δεν φέρνουν την ειρήνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι κυρώσεις δεν φέρνουν την ειρήνη

Την Πέμπτη το βράδυ, σε ακόμη μία σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία κατέληξε σε ναυάγιο, καθώς κάθε προετοιμασμένη απόφασή της δεν κατέστη δυνατόν να ληφθεί και παραπέμφθηκε στο μέλλον, ακούστηκαν από την αίθουσα του συμβουλίου στις Βρυξέλλες... βρυχηθμοί. Δεν θα μείνουν ατιμώρητες οι φρικαλεότητες των ρωσικών βομβαρδισμών στο Χαλέπι, απειλούσε η καγκελάριος Μέρκελ, η Ε.Ε. θα επιδείξει τον αποτροπιασμό της με την επιβολή κυρώσεων.

Το ξημέρωμα της Παρασκευής ο αντίλαλος των βρυχηθμών είχε ήδη σβήσει. Και στο κείμενο της απόφασης της συνόδου δεν υπήρχε πλέον τίποτε για “σκληρές κυρώσεις” σε βάρος της Ρωσίας, παρά μόνο για “πιθανές επιλογές”. Κι αντί να απαιτούν οι 28 -ναι, η Βρετανία κάθεται ακόμη ως ισότιμο μέλος στο τραπέζι- την άμεση κατάπαυση του πυρός, αναφέρονταν μόνο στην ανάγκη να γίνουν “επείγοντα βήματα για πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας” στο Χαλέπι.

Φαίνεται ότι οι υψηλοί τόνοι που θέλησαν να περάσουν στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας δεν έπεισαν τους υπόλοιπους. Χειρόφρενο τράβηξαν η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά όχι μόνο. Κι αυτή τη φορά όχι μόνο επειδή ο Ματέο Ρέντζι... χολώθηκε που δεν συνεννοήθηκαν μαζί του οι τρεις μεγάλοι σε ένα μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής ολόκληρης της Ευρώπης, αλλά επειδή είχε κι ένα ατράνταχτο επιχείρημα: Ότι οι κυρώσεις δεν φέρνουν την ειρήνη. Οι άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι στην κόλαση, που είναι σήμερα το Χαλέπι, χρειάζονται να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί εδώ και τώρα, όχι να περιμένουν να φέρουν -αν φέρουν- αποτέλεσμα οι κυρώσεις κάποια στιγμή στο μέλλον.

Οι κυρώσεις, άλλωστε, το μοναδικό μέσο πίεσης που διαθέτει ως “ήπια δύναμη” η Ε.Ε., έχουν νόημα εάν ξέρει τι θέλει να πετύχει. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στη Συρία κρατάει χρόνια, η Ε.Ε. δεν φαίνεται να έχει στρατηγική για την ευρύτερη περιοχή. Όπως δεν φαίνεται να έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, πίσω από τις οποίες σύρεται -συνήθως, αλλά όχι πάντα- η Ε.Ε. Αντίθετα, τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία και το Ιράν φαίνεται να ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν στη Συρία.

Ελλείψει στρατηγικής, λοιπόν, είναι μάλλον σοφή η μη απόφαση για νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Και οι ισχυροί της Ε.Ε καλά θα κάνουν να επενδύσουν όλο το διπλωματικό τους κεφάλαιο για να πετύχουν το ταχύτερο δυνατό μια εκεχειρία. Μήπως και σωθούν ανθρώπινες ζωές...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL