Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Οι υπέροχοι της Βουλής!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι υπέροχοι της Βουλής!

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος λαός με τόσο ενδιαφέρουσα πολιτική ιστορία. Από την αρχαιότητα έχουμε ζήσει αλλοδαπούς και ημεδαπούς ζυγούς (αυτοκρατορίες, δικτατορίες, βασίλεια, πριγκιπάτα, δουκάτα κ.λπ.) και όταν τελικά απελευθερώθηκε μέρος της χώρας από τον οθωμανικό ζυγό, τσουπ, μας ήρθε από τον Βορρά (Βαυαρία και Όλντενμπουργκ) το βασιλικό ζεύγος! Και η βασιλεία στρογγυλοκάθησε στη χώρα μέχρι το 1974.

Και ήρθε η μεταπολίτευση. Ζήτω η Δημοκρατία! Αποκτήσαμε «δημοκρατική» Βουλή. Μεγάλη υπόθεση να ήσουν βουλευτής μέχρι πρόσφατα. Είχε και τον κοινωνικό της χαρακτήρα: κουμπαριές, ρουσφέτια, μίζες, πλουτισμός... Έμπαινες στη Βουλή με ένα παλιό κουστούμι κι έβγαινες με ολόκληρη γκαρνταρόμπα... Αρμάνι! Άσε το γόητρο! Άσε τον... «καλό» γάμο! (Διάβαζε: γενναία προίκα!)

Δημοκρατικοποιηθήκαμε (με Ν.Δ.) και σοσιαλιστικοποιηθήκαμε (με ΠΑΣΟΚ) τόσο πολύ, ώστε, μέσα σε 40 χρόνια, να έχει γίνει η χώρα... (άντε, να μην πω τι!)...

Και η Αριστερά; Η μεν δογματική, κλεισμένη στο κουκούλι της, δραστηριοποιείται σε διαμαρτυρίες και περιμένει να «ωριμάσουν» οι συνθήκες (κοντεύουν να σαπίσουν!), να διαβάσουν όλοι το «Μανιφέστο», να ανατρέψουν την αστική τάξη και να εγκαθιδρύσουν μια αταξική κοινωνία ή λαϊκή δημοκρατία... (Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι...) Έτσι, περιορίζεται σε επικρίσεις και στο 5%...

Μόνη ελπίδα ήταν μια Αριστερά διευρυμένη, που θα διεκδικούσε την εξουσία, ώστε να φέρει αλλαγές. Η Αριστερά, όμως, ήταν κατακερματισμένη. (Αυτή η πολυφωνία μάς έχει φάει εδώ και δεκαετίες!). Τελικά, το 2004, ξεκινά ο ΣΥΡΙΖΑ ως εκλογική συμμαχία αριστερών κομμάτων και οργανώσεων και το 2012 ως ενιαίο κόμμα. Σε 8 μόλις χρόνια ανεβαίνει κατακόρυφα (με επιπλέον συμμαχίες) από το 4% στο 27%, γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση και, σε άλλα 2½ χρόνια, κυβέρνηση!

Έτσι επιτεύχθηκε αυτό που φαινόταν αδύνατο στα μεταπολιτευτικά εκλογικά χρονικά μας, αλλά σήμανε και τον ανελέητο πόλεμο από το κατεστημένο, διότι άρχισε το ξήλωμα των συμφερόντων. Έχουν πολλά αποκαλυφθεί μέσα σε 20 μήνες και αναμένονται περισσότερα. Οι σοβαροφανείς βουλευτές αποκαλύπτονται: άλλοι ανθρωπάκια, άλλοι λαμόγια, άλλοι ψεύτες και χυδαίοι, συναγωνίζονται στο πώς θα ρίξουν την κυβέρνηση!

Η απαράδεκτη αυτή εικόνα δεν είναι καινούργια, αλλά συνεχώς χειροτερεύει, καθώς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχασαν τα πόστα και διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα. Πάντως, αξέχαστες θα μείνουν μερικές σκηνές και ατάκες από πρόσφατα χρόνια, π.χ. όταν

* Ο Ροντούλης (ΛΑ.Ο.Σ.) αποκάλεσε «ψεύτες, απατεώνες, παπατζήδες και γομάρια» τους κυβερνώντες και ο Καρατζαφέρης έφερε λεξικό, για να εξηγήσει ότι η λέξη «γομάρι» δεν ήταν προσβλητική!

* Ο Άδωνις (ΛΑ.Ο.Σ. τότε) χαρακτήρισε την Κανέλλη ως «το άκρον άωτον της γελοιότητας»!

* Η Κανέλλη δημιούργησε σκηνοθετικά εφφέ με μια φρατζόλα ψωμί κι ένα μπουκάλι γάλα, που έφερε στο βήμα! κ.π.ά.

Παρακολουθώντας συνεδριάσεις της σημερινής Βουλής, νιώθεις από αγανάκτηση μέχρι αηδία... Εικόνες χαμαιτυπείου... Συνταγματολόγος πανεπιστημιακός να βρίζει χυδαία, φιλόλογος κομματικός εκπρόσωπος να βρίσκεται σε κατάσταση παραλογισμού, πρώην δημοσιογράφος να τσιρίζει υστερικά, απόφοιτος πανάκριβου ξένου πανεπιστημίου να αυτογελοιοποιείται... Οι υπέροχοι του Κοινοβουλίου!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL