Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Το Χρέος* / Τι δεν ακούστηκε στο συνέδριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Χρέος* / Τι δεν ακούστηκε στο συνέδριο

Στο «Κείμενο Θέσεων», σελ. 9, διαβάζουμε: «Ενώ χρησιμοποιήσαμε μια σειρά από όπλα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, δεν είχαμε την πρωτοβουλία των κινήσεων». Και εύλογα γεννιέται το ερώτημα: Ποια ήταν αυτά τα όπλα; Μήπως δεν ήταν τα κατάλληλα; Μήπως πρέπει να αναζητήσουμε άλλα;

Μπροστά σε τόσο κρίσιμες διαπραγματεύσεις, το αποτέλεσμα των οποίων κρίνει την τύχη ολόκληρου του ελληνικού λαού, και δε μιλάω μόνο για ό,τι έγινε, όλοι έχουμε πικρή πείρα απ’ αυτό, αλλά και για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το χρέος, αυτό που θα 'πρεπε να είναι το υπ’ αρ. 1 θέμα ή έστω 2 -μετά την παραγωγική ανασυγκρότηση- δεν θα 'πρεπε να είχε συζητηθεί αναλυτικά στο συνέδριο;

Κι όμως, ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι από την επιτυχία στις διαπραγματεύσεις για το χρέος θα εξαρτηθούν τα πάντα. Αν θα μπούμε σε φάση ανάκαμψης, και επομένως παραγωγικής ανασυγκρότησης, αν θα μειωθεί η ανεργία, αν θα μειωθούν οι φόροι, αν θα έχουμε την ηρεμία να ασχοληθούμε με μια πράσινη πολιτική σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για μας και για τον πλανήτη ολόκληρο, αν θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το «κοινωνικό κράτος» και το «κράτος δικαίου» και τόσα άλλα που τελικά θα κρίνουν την επανεκλογή ή μη της αριστερής κυβέρνησης. Αλλά το ενδεχόμενο της επανεκλογής οι δανειστές και οι ντόπιοι εκπρόσωποί τους το βλέπουν όπως ο διάβολος το λιβάνι και θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να το αποτρέψουν.

Το ζήτημα είναι εμείς τι κάνουμε. Κατά τη γνώμη μου, το βασικό όπλο μας είναι η επεξεργασία ενός σχεδίου εξόδου από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε φτάσει, με αποτέλεσμα να υποκύπτουμε στον κάθε εκβιασμό και να πουλάμε «τα ασημικά της οικογένειας», όπως έχει πει ο Πολύδωρας1, δηλαδή τη δημόσια περιουσία, «για ένα κομμάτι ψωμί». Και να αποδεχόμαστε ακόμα και το κουρέλιασμα του Συντάγματος και των νόμων για να πετύχει αυτό. Παράδειγμα, η οικοδόμηση της παραλίας, πράξη που απαγορεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους (άρθρο 24, Ν. 2971/01 κ.λπ.). Στο σχέδιο του Λάτση προβλέπεται όχι μόνο να οικοδομηθεί, αλλά και να μπαζωθεί η ακρογιαλιά, κάτι που στη διεθνή οικολογική νομοθεσία θεωρείται έγκλημα καθοσιώσεως... Κι αυτά επειδή στο τρίτο Μνημόνιο το Ελληνικό περιλαμβάνεται στα «προαπαιτούμενα».

Με άλλα λόγια, «Κάν' το, αλλιώς δόση δεν έχει». Αν αυτό επιτρέψουμε να συνεχιστεί, θα αναγκαστούμε να ξεπουλήσουμε όλα τα φιλέτα της δημόσιας περιουσίας της πατρίδας μας, η φτωχοποίηση θα συνεχιστεί και η αριστερή κυβέρνηση δεν θα ξαναβγεί, προς μεγάλη απογοήτευση όλων των απλών ανθρώπων στην Ελλάδα και στην οικουμένη. Πρέπει λοιπόν να πάμε σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση πολύ καλά οπλισμένοι, πράγμα που σημαίνει με πολύ σοβαρά επεξεργασμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, εν ανάγκη, αν προκύψει αναπόφευκτο, με ένα σχέδιο εξόδου από το ευρώ, που φυσικά θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού, πριν να εφαρμοστεί.

Όσο για την προσπάθεια της Ν.Δ. να «ποινικοποιήσει» το σχέδιο εξόδου μέσω μιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο στόχος της είναι προφανής: Θέλει τη διαιώνιση της εξάρτησης της χώρας από τους δανειστές, γιατί μόνο απ’ αυτήν έχει κέρδος: Τα τριάκοντα αργύρια...

* Εκτός από το χρέος, αρκετά ακόμα θέματα δεν ακούστηκαν (ή ακούστηκαν «ακροθιγώς») όπως: αποανάπτυξη, άμεση Δημοκρατία (ακούστηκε, αλλά λίγο), «Αλληλεγγύη για Όλους», η σύγκρουση με τη γραφειοκρατική Αριστερά, το πρωτοποριακό εγχείρημα της Σίφνου για ενεργειακή αυτονομία, γενικότερα η έννοια αυτονομία, μια απάντηση στη σ. από τις Βρυξέλλες που διαμαρτυρήθηκε για την υπογραφή της κυβέρνησής μας στη συμφωνία της Ευρώπης με τη CΕΤΑ κ.λπ.

1 Η περίπτωση Πολύδωρα -που δεν είναι βέβαια μοναδική- δείχνει ότι δεν είναι όλοι στη Ν.Δ. πρόθυμοι να προσφέρουν γη και ύδωρ στους δανειστές.

Ανδρέας Δάνοςμέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ελληνικού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL