Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / "Ό,τι κάνεις, βρίσκεις. Αυτός είναι νόμος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / "Ό,τι κάνεις, βρίσκεις. Αυτός είναι νόμος"

Θεωρητικά αυτές οι γραμμές γράφονται με σκοπό να υποστηριχθεί ότι η αγάπη νικά και θεραπεύει με ραϊχικό τρόπο. Σύμφωνα όμως με τους ψυχολόγους, πιο εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται, επηρεάζεται, δέχεται το αρνητικό, αυτό που φοβίζει. Γι’ αυτό και συνήθως η ρητορική του μίσους στηρίζεται στα συναισθήματα, όχι στη λογική, και μάλιστα σε αυτά του φόβου και της οργής.

Λίγες μέρες πριν, οδηγός διερχόμενος από τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Φέσσα του Δήμου Ωραιοκάστρου, τραυμάτισε θανάσιμα μία πρόσφυγα και το παιδί της. Κάτι αντίστοιχο έχει ξανασυμβεί, επειδή στο συγκεκριμένο σημείο οι οδηγοί αναπτύσσουν ταχύτητα. Αυτό είναι ένα γεγονός άσχετο με ρατσιστικές διαθέσεις και προκαταλήψεις.

Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν την προκατάληψη των ντόπιων απέναντι στα παιδιά τους. Όχι μόνο στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, αλλά και στη Βόλβη, όπου οι γονείς των 50 από τους 130 συνολικά μαθητές δεν επέτρεψαν στα παιδιά τους να παρακολουθήσουν μαθήματα, επειδή το απόγευμα θα πήγαιναν στις ίδιες αίθουσες τα παιδιά των προσφύγων ή επειδή δεν είχαν ενημέρωση από τη Διεύθυνση, όπως υποστηρίχθηκε σε κάποιες περιπτώσεις. Ομοίως στη Λέσβο και τη Φιλιππιάδα.

Ξεριζωμός, ταλαιπωρία, δύσκολες συνθήκες διαβίωσης -και το μέλλον τους αβέβαιο. Οι παραπάνω παράμετροι, όπως είναι αναμενόμενο, σε συνδυασμό με την πιο ασήμαντη (πολλώ δε μάλλον με σημαντική) αφορμή μπορεί να οδηγήσουν σε έκρηξη τους πρόσφυγες, όπερ και εγένετο στην περίπτωση του Ωραιοκάστρου.

«Ό,τι κάνεις, βρίσκεις. Αυτός είναι νόμος» είχε πει ο Αισχύλος.

Θεωρητικά οι άνθρωποι που είναι σήμερα γονείς είναι πιο μορφωμένοι, έχουν καλύτερη εκπαίδευση από τους γονείς της δεκαετίας του '90, οπότε και ήρθαν οι πρώτοι μετανάστες στη χώρα μας. Οι γονείς τότε δεν απέτρεπαν τα παιδιά τους από το να συναναστρέφονται τα ξένα παιδιά. Σχεδόν 30 χρόνια μετά, τα παιδιά εκείνα (σημερινοί γονείς), που γαλουχήθηκαν με τις αρχές της αλληλεγγύης, φέρονται εχθρικά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τι μεσολάβησε από τότε;

Κλισέ αλλά και πραγματικότητα: Άλλο πράγμα η παιδεία και άλλο η εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, το να αγαπάμε προϋποθέτει μεταστροφή της εγωιστικά εκπαιδευμένης προσωπικότητάς μας. Τότε η αγάπη θα νικήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL