Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Μιας... δραχμής παιχνίδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μιας... δραχμής παιχνίδια

Και ξαφνικά η πίστα γέμισε και πάλι. Με όλα τα «μωρά». Την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας άνοιγε τις εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, κουτοπόνηροι δεξιοί, αφελείς αριστεροί, παντός καιρού κεντρώοι, δραχμολάγνοι και... δραχμοφονιάδες, ευρωλυγούρηδες και ευρωκτόνοι, σχετικοί και άσχετοι οικονομολόγοι και οικονομολογούντες, σπουδαίοι και σπουδαιοφανείς δημοσιολόγοι και δημοσιολογούντες, άρχισαν να σέρνουν ξανά έναν περιττό και άχαρο χορό γύρω από ένα περιττό και αχρείαστο θέμα για το νόμισμα της χώρας.

Σαν έτοιμοι από καιρό, άρπαξαν την ευκαιρία από ένα βιβλίο δημοσιογράφων της "Le Monde" με εκμυστηρεύσεις του Γάλλου προέδρου, σύμφωνα με τις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν φέρεται να λέει στον Φρ. Ολάντ ότι «Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτήρια για να το κάνουν».

Το γεγονός ότι τόσο το Μαξίμου όσο και το Κρεμλίνο διέψευσαν κατηγορηματικά την «αποκάλυψη» κανέναν δεν πτόησε. Κάποιοι νόμισαν ότι βρήκαν την ευκαιρία να στριμώξουν την κυβέρνηση στα σχοινιά, άλλοι, οι... Κλουζώ, ανακάλυψαν φοβερή και τρομερή συνωμοσία, η Ν.Δ. και τα στελέχη της έχασαν, ως συνήθως, το μέτρο, αναζητώντας πολιτικές και... άλλες ευθύνες και όλοι μαζί εξαπέλυσαν απειλές, βολές και υπερβολές μέσα σε ένα... τοξικό νέφος παραπληροφόρησης και υπαινιγμών, το οποίο -θα το δείτε- θα «πνίξει» τελικά τους εμπνευστές του. Και οι λόγοι είναι πολλοί και απλοί.

Ο Σόιμπλε και η δραχμή

Σε αυτόν τον τόπο και οι πέτρες γνωρίζουν ότι το "θερμό" καλοκαίρι του 2015 όντως υπήρξε σχέδιο για την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Δεν ήταν μόνο στα χαρτιά, ούτε μόνο στα μυαλά κάποιων κύκλων στο παρασκήνιο. Ήταν στο «τραπέζι». Όχι βέβαια από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά από το νεοφιλελεύθερο ιερατείο της Ευρώπης και τον Β. Σόιμπλε προσωπικά. Αυτοί ήταν που έκαναν τα πάντα για να οδηγήσουν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτοί επιχειρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα να «πνίξουν» την Ελλάδα και την οικονομία της, προκειμένου να «πνίξουν» την ενοχλητική κυβέρνησή της.

Εκ του αποτελέσματος, η Ιστορία θα καταγράψει ότι η Ελλάδα επέλεξε να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Και ότι το κολασμένο περσινό καλοκαίρι η κυβέρνηση τράβηξε στα άκρα τη διαπραγμάτευση, άγγιξε τα όρια στις σχέσεις της με τους δανειστές, αλλά δεν έκοψε το σχοινί που τη συνδέει με την Ευρωζώνη. Αντίθετα με τη δύσκολη και επώδυνη συμφωνία που υπέγραψε, άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς και διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία στο μέλλον. Όχι μόνο για να μη μένει πλέον μόνη στην... αρένα με τα θηρία, αλλά και για να μην υπάρχουν στο μέλλον ούτε αρένες ούτε θηρία. Ο χρόνος θα δείξει αν η Ευρώπη θα παραμείνει... θηριοτροφείο, και αυτό δεν εξαρτάται από την Ελλάδα.

Ωστόσο οι εξελίξεις μάλλον δικαιώνουν την προσπάθεια και τις κρίσιμες επιλογές της κυβέρνησης. Ένα χρόνο μετά, ο συσχετισμός 18-1 στο Eurogroup φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν. Οι φωνές για μια άλλη πορεία της Ευρώπης ενισχύονται και η χώρα είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα, με την οικονομία έτοιμη να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Να προχωρήσει δηλαδή στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, και δικαίως έχει την απαίτηση να προχωρήσει παράλληλα η ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και βεβαίως η διευθέτηση του χρέους μέχρι το τέλος του 2016.

Η πραγματικότητα και τα σενάρια

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλα τα άλλα είναι υποψίες, καχυποψίες και σενάρια, που είτε ανήκουν στη σφαίρα της συνωμοσίας είτε εφευρίσκονται για να εξυπηρετήσουν άλλου είδους σκοπιμότητες. Ειλικρινά δεν γνωρίζω σε ποια κατηγορία να εντάξω την «αποκάλυψη» στο βιβλίο των δημοσιογράφων της "Le Monde". Έχει την αξία της μόνο εφόσον μεταφέρει και δεν ερμηνεύει τον Φρ. Ολάντ και τις εκμυστηρεύσεις του. Με αυτή την έννοια, θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον οι διευκρινίσεις της Γαλλικής Προεδρίας, όπως είχαν και οι κατηγορηματικές διαψεύσεις της ελληνικής και της ρωσικής κυβέρνησης για τον επίμαχο διάλογο.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ποτέ δεν ήταν και δεν είναι αριστερή και προοδευτική πρόταση και επιλογή η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Ούτε τότε, το καλοκαίρι του 2015, ούτε τώρα. Αν και σημασία έχουν οι πολιτικές που ασκούνται και όχι το νόμισμα, η συζήτηση για το νόμισμα δεν μπορεί να είναι ταμπού. Και μια κυβέρνηση που έχει ως σταθερή επιλογή την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αν σέβεται τον εαυτό της και τη λαϊκή εντολή, είναι υποχρεωμένη να έχει κατά νου και εναλλακτικά σενάρια, σχέδια και επιλογές. Αν δεν το έκανε, τότε θα ήταν υπόλογη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL