Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Θα απαντήσει το συνέδριο;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θα απαντήσει το συνέδριο;

Αύριο αρχίζει το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμάμαι στο πρώτο συνέδριο το κεντρικό σύνθημα. “Ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών”. Ουτοπία. Ακόμα και σήμερα, μετά την αποχώρηση του αριστερισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να κινείται με εσωτερικούς συσχετισμούς δυνάμεων εκμηδενίζοντας έτσι την αξία της γνώμης των μελών που δεν μετέχουν σε συνιστώσες και ομάδες. Δύσκολα αυτό θα αλλάξει. Αν όμως δεν αλλάξει η αντίληψη των παραγόντων που διαμορφώνουν τους εσωτερικούς συσχετισμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι σήμερα, θα ξεπεραστεί από τα πράγματα, διότι οι εθνικές ανάγκες στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί για την σωτηρία και την πρόοδο της χώρας υπερβαίνουν κατά πολύ τον τρόπο λειτουργίας του, τις επιδόσεις, την αποτελεσματικότητα των στελεχών του και τις αντιλήψεις για συνεργασίες με τους καλύτερους, για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ λαός βούτηξε τον ΣΥΡΙΖΑ από τον σβέρκο για να σωθεί, ποντάροντας στην αριστερή πολιτική εντιμότητα, και τον κράτησε εκεί, παρά τα σχέδια της ευρωπαϊκής Δεξιάς και του Βερολίνου να τον οδηγήσουν σε μια οδυνηρή αποτυχία. Και το παράδοξο είναι ότι, ενώ σε επίπεδο κοινωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε επίδοση 36%, στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, των επαγγελματικών φορέων και της νεολαίας, είναι ακόμα πάτος! Είναι κατόρθωμα, σε πόλεις όπου η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούσε το 30% και άγγιζε και το 40% οι δημοτικοί συνδυασμοί που παρουσίασαν οι τοπικές οργανώσεις να μην καταφέρουν να φτάσουν καν σε διψήφιο νούμερο!

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, σε συνδικαλιστική επιρροή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα στο επίπεδο κόμματος του 4,6%. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η σημασία αυτής της υστέρησης, θυμηθείτε με τι δυνάμεις έφτασε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Εκτός από τον Ιατρικό Σύλλογο, κατάφερε να γίνει λαϊκό ρεύμα και να κυριαρχήσει σε κάθε συνδικαλιστικό φορέα.

ΟΜΟΛΟΓΩ ότι με εντυπωσιάζει και με τρομάζει ένα κόμμα που λέει ότι έχει 30.000 μέλη να βλέπει την κυκλοφορία της "Αυγής" να μένει καθηλωμένη στα 1.200 φύλλα στο καθημερινό και στα 3.500 στο κυριακάτικο. Που σημαίνει ότι τα μέλη του δεν νοιάζονται για ασφαλή και έγκυρη ενημέρωση σε μια περίοδο όπου η παραπληροφόρηση οργιάζει και μπερδεύει τους πολίτες και φυσικά και πολλούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια, από πού αντλούν ενημέρωση όλα αυτά τα μέλη που ένιωσαν την ανάγκη να οργανωθούν και με τι πολιτικά εφόδια κινούνται στους κοινωνικούς τους χώρους; Η δικαιολογία πως η "Αυγή" δεν τους καλύπτει δεν γίνεται εύκολα δεκτή, διότι η "Αυγή", παρά τις αδυναμίες της, παραμένει άρτια και σοβαρή και ειδικά το κυριακάτικό της φύλλο είναι πλουσιότατο, ελκυστικό και πολύτιμο πολιτικό εργαλείο. Ασφαλώς δεν έχω την απαίτηση κάθε μέλος να αγοράζει από μια "Αυγή", αλλά από το σημείο αυτό μέχρι του σημείου σε κάθε 100 μέλη να έχουμε μόλις 4 αναγνώστες, όπως και να το δεις, είναι σοβαρό πολιτικό ζήτημα για όλους.

ΕΙΝΑΙ φανερό ότι τα στελέχη που είχαν την ευθύνη για την ανάπτυξη του κόμματος δεν έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους. Και επειδή είναι σπάνιο όσοι είναι ανεπαρκείς να παραμερίσουν μόνοι τους, οι συλλογικές λειτουργίες είναι οι μόνες που μπορούν να κρίνουν, να συγκρίνουν και να επιλέγουν με αντικειμενικά κριτήρια. Μα λίγα λόγια, η αντιστοίχιση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, με βάση το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, παραμένει χαώδης και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για ένα κόμμα που βάλλεται από παντού, δεξιά και αριστερότερα. Αν η υπονόμευση αυτή παραταθεί, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση, χωρίς ισχυρό κόμμα, δύσκολα θα αντέξει. Και αν αντέχει σήμερα, αυτό οφείλεται στο ότι όλες οι υπόλοιπες εναλλακτικές λύσεις διακυβέρνησης είναι ακόμα εξαιρετικά αδύναμες σε κάθε σύγκριση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Δεξιά του Μητσοτάκη δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει ρεύμα νίκης. Δείχνουν πως οι πολίτες περιμένουν δείγμα γραφής και αποτελέσματα από την κυβέρνηση.

Η ΧΩΡΑ έχει κυριολεκτικά ανάγκη επανίδρυσης και τολμηρών μεταρρυθμίσεων, ώστε η ανάπτυξη να δημιουργεί εθνικό πλούτο, ικανό να τροφοδοτήσει κοινωνικές πολιτικές. Δυστυχώς αυτή η ανάγκη και το βάρος της ευθύνης απέναντι στην κοινωνία δεν γίνονται αντιληπτά με τον ίδιο τρόπο από τον κομματικό μηχανισμό. Και αν αυτό δεν αποκατασταθεί στο συνέδριο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι σήμερα, δεν θα είναι χρήσιμος στην κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL