Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Διάχυση της πληροφορίας: Πώς, πότε και γιατί - Ετοιμότητα - Αμεσότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάχυση της πληροφορίας: Πώς, πότε και γιατί - Ετοιμότητα - Αμεσότητα

Ο ρόλος του κόμματός μας σε αυτή τη χρονική συγκυρία πρέπει να είναι ένας και μοναδικός, η αποπαρασίτωση της κοινωνίας μας, μέσω της κινητοποίησης των υγειών δυνάμεών της, μιας κοινωνίας ρημαγμένης, αποπροσανατολισμένης και εξουθενωμένης, πού δεν ξέρει από πού να κρατηθεί και ποιον να πιστέψει. Αυτό το κόμμα κέρδισε με σχετική πλειοψηφία τις εκλογές, δεν κυβερνά καν αυτοδύναμα, δεν ήρθε στην εξουσία με επανάσταση, ας προσγειωθούμε. Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι καλούμαστε να κάνουμε σε αυτή τη χρονική περίοδο τακτική διαχείρισης ελιγμών και όχι τακτική διαχείρισης ήττας. Αριστερή πολιτική αυτή τη δεδομένη στιγμή είναι μια υγιής, με μείωση ανισοτήτων, ενίσχυση της αστικής δημοκρατίας και το καίριο χτύπημα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ο Μαρξ λέει, δεν έχω συνταγές για την κουζίνα της ιστορίας και αυτό το κόμμα, βρισκόμενο στη εξουσία, οφείλει να χαράξει πορεία προς ένα υγιή αστικό καπιταλισμό που θα μετασχηματισθεί σε ένα υγιή δημοκρατικό σοσιαλισμό χωρίς να υπάρχουν έτοιμες συνταγές, αλλά να βρει νέες μίξεις υλικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να δράσει σε συνθήκες πολέμου.

Το βασικό όπλο του κάθε πολέμου, ίσως όχι μόνο στη σημερινή εποχή, είναι η διάχυση της πληροφορίας, οφείλουμε να καταλάβουμε πώς γίνεται, γιατί γίνεται και τον χρόνο που επιλέγεται να γίνει αυτή η διάχυση. Η έως τώρα κατάσταση δεν δείχνει ότι το έχουμε πλήρως συνειδητοποιήσει. Όταν βρίσκεις εμπόδια, όταν κατανοείς σωστά τις καταστάσεις, όταν πολεμάς μετασχηματίζεσαι και προχωράς. Οφείλουμε να παράξουμε και πάλι ιδέες. Οφείλουμε να μετασχηματιστούμε, όχι να μεταλλαχθούμε. Κυρίως όμως οφείλουμε αυτές τις ιδέες να τις διακινήσουμε άμεσα ως πληροφορία χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα διάχυσης της πληροφορίας έτσι ώστε να γίνουν κατανοητές σε όλους. Τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας θέλουν ετοιμότητα και αμεσότητα, λιτό και κατανοητό λόγο. Οι λέξεις πρέπει να μιλάνε στην καρδιά. Ο Στανισλαβ Λεμ έγραψε “πώς περιμένετε να επικοινωνήσετε με τον ωκεανό όταν δεν μπορείτε να καταλάβετε ούτε ό ένας τον άλλον”. Πρέπει να καταλάβουμε και να κάνουμε και όλους τους άλλους να καταλάβουν ότι βήματα γίνονται ασταθή, αδύναμα, λανθασμένα, αλλά προχωράμε. Ας μην ξεχνούμε ότι είμαστε ένα κόμμα με όραμα μιας Ευρώπης της προστασίας όλων των αδυνάτων και των δικαιωμάτων των λαών της, μιας Ευρώπης που ήδη έχει αλλάξει, δυστυχώς προς το χειρότερο, και πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και να ενισχυθούν οι αρχές που πρεσβεύουμε για το κοινό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με νέους αγώνες. Ήδη τους έχουμε ταρακουνήσει αρκετά, όσο και αν αυτό φάνταζε μέχρι χθες ουτοπία. Στόχος μας όμως θα πρέπει όμως να είναι παράλληλα η ενίσχυση της δική μας χώρας Η αύξηση της παραγωγικότητας σε όλους τους τομείς με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών μπορεί να αλλάξει την εικόνα αυτού του τόπου και την καθημερινότητα του πολίτη. Ας ξεκινήσουμε με την αναδιανομή και κοινοποίηση της αληθινής και όχι της στρεβλής πληροφορίας σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο σε αυτό της απλής είδησης, αλλά και της διάδοσης του τρόπου διαχείρισης των νέων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Θα διαπιστώσουμε ότι είναι τόσο "βαμπίρ" το τωρινό σύστημα που η παραμικρή αχτίδα αλήθειας πιθανόν να μπορεί να το διαλύσει. Χρειαζόμαστε άμεσα έναν επικοινωνιακό μηχανισμό, μια διαδικτυακή πλατφόρμα σύγχρονης διαχείρισης αυτού του “πολέμου” της πληροφορίας, χρειάζεται μια δομή επικοινωνίας υπό μορφήν "δένδρου", σύγχρονου επικοινωνιακού δικτύου με ρίζες, γερό κορμό και κλαδιά σε τομείς αυξημένου ενδιαφέροντος, όπως συγκριτικού σχολιασμού παρουσίασης ειδήσεων όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στον πολιτισμό, στην κοινωνική ζωή, στον αθλητισμό, στην παιδεία, με ουσιαστική, πλουραλιστική, μη στρεβλή επικοινωνία με όλους και πάντοτε σε ετοιμότητα με άμεση αντίδραση και επίθεση στην ουσία των θεμάτων. Εμείς οι γυναίκες ίσως ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει να αγωνιζόμαστε για ουσιαστική αλλαγή δομών και παγιωμένων καταστάσεων.

Για τις γυναίκες τίποτα ποτέ δεν είναι και δεν μπορεί να είναι δεδομένο. Μας έδωσαν την ποσόστωση, που σαφέστατα είναι μια αναγνώριση του ρόλου μας και ένα θετικό βήμα, όμως μπορεί να γίνει στάχτη στα μάτια και δώρο άδωρο αν δεν το αξιοποιήσουμε σωστά. Από μόνη της η ποσόστωση δεν λύνει το πρόβλημα της διαφοροποίησης, της " γυναικείας " ματιάς στα δεδομένα και της λήψης αποφάσεων που θα λύσουν τα προβλήματα των γυναικών στην καθημερινότητά τους. Οφείλουμε να πούμε όχι στον φεμινισμό της υστερίας, αλλά να δημιουργήσουμε εκ νέου και να ενισχύσουμε μια γυναικεία αριστερή μάτια στο καθημερινό γίγνεσθαι. Οφείλουμε επίσης να ζητήσουμε να διαμορφωθεί μια δομή σε αυτό το κόμμα που θα του δώσει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με το κοινωνικό γίγνεσθαι, μέσα από μια ανθρώπινη και όχι "θεοκρατική’’ ματιά πλησιάζοντας με σύγχρονα μέσα τους νέους ανθρώπους. Στο ερώτημα, τέλος, ποια μπορεί να είναι η σχέση ενός αριστερού κόμματος με μια κυβέρνηση που προέρχεται από αυτό, άποψη μου είναι, ότι το κόμμα οφείλει να ασκεί κριτική, να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει εποικοδομητικά την κυβέρνηση, να μην αποτελεί τροχοπέδη, αλλά να μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού σε σύμπνοια και κοινή στόχευση. Δεν χρειάζεται ασφυκτικός εναγκαλισμός, αλλά ούτε στραγγαλισμός ιδεών. Ας δούμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η πολιτική που τώρα εφαρμόζεται αλλά κυρίως πώς θα σχεδιαστεί και θα αξιοποιηθεί αυτή που θα εφαρμοστεί στο μέλλον, χωρίς τα μαύρα σημεία των Μνημονίων, γιατί θα βγούμε από αυτή τη στενωπό, είναι δεδομένο, και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε αυτή την επώδυνη εμπειρία. Δεν ενοχλούν οι ιδέες και οι τάσεις μέσα σε ένα κόμμα, ενοχλεί όταν δεν αξιοποιούνται στο σωστό χρόνο με το σωστό τρόπο. Οφείλουμε να μετασχηματίσουμε ένα στρεβλό ελληνικό μοντέλο καπιταλισμού σε μια υγιή αστική δημοκρατία, οφείλουμε να αναπτύξουμε το επίπεδο των παραγωγικών μας δυνάμεων δημιουργώντας πλούτο. ας μη φοβόμαστε τις λέξεις, προσδοκώντας τον σοσιαλισμό των οραμάτων μας.

Κατερίνα Λουκάκη, μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL