Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Το συνέδριο αρχίζει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το συνέδριο αρχίζει...

Ανοίγει την Πέμπτη η αυλαία του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τρία χρόνια μετά το ιδρυτικό του και ενάμιση χρόνο από την ανάδειξή του σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν και η συγκυρία μέσα στην οποία διεξάγεται το Σώμα είναι ιδιαίτερα πυκνή σε γεγονότα, ο προσυνεδριακός διάλογος δεν παρουσίασε εκπλήξεις και εντάσεις. Χαρακτηρίστηκε περισσότερο από τη διάχυτη αγωνία του κόσμου για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αριστερή κυβέρνηση.

Η απαράδεκτη -μέχρι τα όρια της εκτροπής- αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. οδηγεί το πολιτικό κλίμα σε ένταση και έχει επιλεγεί από την ηγεσία της ακριβώς για να συσκοτίσει την κατάσταση και να μειώσει την αξία του έργου της κυβέρνησης.

Η εμμονή της Ν.Δ. στην πρόταση για πρόωρες εκλογές υποδεικνύει αφενός το κραυγαλέο στρατηγικό έλλειμμα της Ν.Δ., αφ ετέρου τη συνεχή διάψευση των προσδοκιών της για τη λεγόμενη σύντομη παρένθεση.

Η Δεξιά στην Ελλάδα, λόγω της μακρόχρονης παραμονής της στην εξουσία, δεν μπορεί ακόμα να συνειδητοποιήσει την ήττα της. Είναι ο σύνδρομο που κυριαρχεί σε όσους θεωρούν αιώνια τη νομή της εξουσίας. Είναι μία από τις αιτίες που οδηγούν τη Ν.Δ. σε μια σπασμωδική αντιπολίτευση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νεοφιλελευθερισμός της Θάτσερ διαμόρφωνε τους όρους για μια κοινωνία των 2/3, εις βάρος του υπόλοιπου 1/3 και του κοινωνικού κράτους. Κάτι τέτοιο, αν το επιχειρήσει το κατεστημένο στη χώρα μας, θα είναι ιδιαίτερα πιεστικό για τα φτωχά στρώματα, λόγω των περιορισμένων πόρων. Η χώρα μας χρειάζεται ένα εναλλακτικό, δημοκρατικό σχέδιο, με στόχο την έξοδό της από την κρίση, την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας της, την έμφαση στην απασχόληση και την ενίσχυση της Δημοκρατίας. Άλλωστε το διακύβευμα της Αριστεράς σήμερα είναι μια νέα ισορροπία μεταξύ αγοράς και Δημοκρατίας. Η Αριστερά οφείλει να προτείνει στην κοινωνία ένα σχέδιο που θα στοχεύει όχι στον σοσιαλισμό, αλλά στη δημοκρατική διέξοδο.

Το συνέδριο αρχίζει. Στα τρία στρογγυλά θεματικά τραπέζια που θα λειτουργήσουν θα κατατεθούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Με κορυφαίο εκείνο που αφορά την Ευρώπη και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής Αριστεράς. Το άνοιγμα στη Σοσιαλδημοκρατία για την απεμπλοκή της από τη σύμπλευση με τον νεοφιλελευθερισμό. Το αποτέλεσμα θα κριθεί στη συνέχεια. Στις δύσκολες μάχες που ακολουθούν για τη χώρα, την Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κλειδί των εξελίξεων, η δημιουργία ενός μαζικού, ανοιχτού στην κοινωνία και αποτελεσματικού στη δράση κόμματος της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς. Το κόμμα είναι άλλωστε το αντικείμενο της δεύτερης θεματικής ενότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL