Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Τι εννοούσε ο Ευκλείδης;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι εννοούσε ο Ευκλείδης;

«...Οι απόψεις σας για το πού πηγαίνει η Ευρωζώνη, για το πώς πρέπει να βελτιωθεί, αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη και, αν δεν μπορεί, τι χρειάζεται να γίνει, καθαρές κουβέντες δεν ακούσαμε...».

Ακριβώς αυτά είπε ο Τσακαλώτος στη Βουλή απευθυνόμενος στη Ν.Δ. Αν και ήταν πολύ ξεκάθαρο αυτό το «αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη», ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ανακοινώνοντας πως ποτέ δεν προβληματίστηκε για κάτι τέτοιο. Χμ...

Πάντως ήταν φανερή στην αποστροφή του υπουργού μια κάποια απαισιοδοξία, που φαίνεται να επηρεάζεται από τις προβλέψεις του ΔΝΤ στην έκθεση του Οκτωβρίου.

Πρώτη απαισιοδοξία, η πρόβλεψη του Ταμείου πως το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 0,7% του ΑΕΠ για το 2017 αντί 1,8% που προβλέπει η κυβέρνηση και βλέπει μόλις 1,6% για το 2018, ενώ οι Ευρωπαίοι το θέλουν στο 3,5%. Γι' αυτό και το Ταμείο ζητάει νέα μείωση των συντάξεων κ.ά. μέτρα.

Ακόμη το ΔΝΤ ζητάει από τους δανειστές, ως όρο για την ενδεχόμενη συμμετοχή του στο τρίτο Μνημόνιο, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να καταστεί βιώσιμο ή την έναρξη σχετικών συνομιλιών έως το τέλος του 2016. Ο Σόιμπλε όμως μεταθέτει κάθε τέτοια συζήτηση μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017. Κόμπος εδώ, καθώς οι Γερμανοί βουλευτές θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Την ελάφρυνση του χρέους το συντομότερο θεωρεί, ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαίο όρο για την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου.

Δεύτερη απαισιοδοξία, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τη διεθνή οικονομική κατάσταση. Η έκθεση του Ταμείου αναθεωρεί προς τα κάτω την ανάπτυξη για τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες:

«Οι παράγοντες που επηρεάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα σε παγκόσμια κλίμακα γίνονται πιο πολύπλοκοι» και μεσοπρόθεσμα «οι κίνδυνοι επιδείνωσης συνεχίζουν να είναι περισσότεροι από τις πιθανότητες βελτίωσης».

Για την Ευρωζώνη προβλέπει μείωση της ανάπτυξης, από 1,7% το 2016, υποχώρηση στο 1,5% για το 2017.

Βέβαια το Ταμείο θεωρεί ότι ένας από τους αρνητικούς παράγοντες είναι και η κριτική στην παγκοσμιοποίηση!!! Όμως, μετριάζοντας τη φανατική πίστη στη λιτότητα, κρίνει ότι «η υποστήριξη της (οικονομικής) δραστηριότητας μέσω του προϋπολογισμού» είναι απαραίτητη, όταν τα περιθώρια χειρισμών το επιτρέπουν.

Το ΔΝΤ καλεί, τέλος, τα κράτη να εξυγιάνουν τις τράπεζες και να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες απειλούνται από «μόνιμη στασιμότητα».

Μήπως αυτά εννοούσε ο Ευκλείδης;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL