Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / «Υπάρχει μία μερίς η οποία αντιτίθεται»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / «Υπάρχει μία μερίς η οποία αντιτίθεται»

Πριν από 11 χρόνια, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βρετανία, η παρακολούθηση χώρων με κάμερες προκάλεσε αντιδράσεις για τον περιορισμό της ελευθερίας των πολιτών. Την προηγούμενη εβδομάδα, το 66% των Ελβετών ενέκρινε την παρακολούθησή του από την Αστυνομία προκειμένου να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις. Μόλις χθες δημοσιεύθηκε από το Reuters, ότι η YAHOO επέτρεψε σε αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο χρηστών της.

Οι 7/7 bombings, όπως είναι γνωστές οι βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005 στη Βρετανία, είχαν ως αποτέλεσμα 52 νεκρούς και 700 τραυματίες. Τρεις μουσουλμάνοι πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε τρία διαφορετικά τρένα του μετρό του Λονδίνου. Ένας τέταρτος βομβιστής προκάλεσε έκρηξη σε διώροφο λεωφορείο στην πλατεία Τάβιστοκ. Μια δεύτερη απόπειρα βομβιστικών επιθέσεων οδηγήθηκε σε αποτυχία στις 21 Ιουλίου του ίδιου έτους. Κίνητρο των βομβιστών ήταν η εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.

Πριν όλα αυτά συμβούν, είχαν ξεκινήσει συζητήσεις για την ασφάλεια των Ευρωπαίων. Τα γεγονότα διευκόλυναν τη μετάβαση από τον διάλογο σε πράξη. Από τα πρώτα μέτρα ήταν η επιτήρηση δημόσιων χώρων με κάμερες. Μάλιστα σε αυτό το μέτρο, που εφαρμόστηκε εν τέλει και στην Ελλάδα, αντέδρασε πλήθος κόσμου. Τότε ήταν που ξεκίνησε σωρεία συζητήσεων περί ασφάλειας, αντεγκληματικής πολιτικής και δικαιωμάτων του πολίτη. Παραβιάζονται τα δικαιώματα του πολίτη, όταν αυτός περιορίζεται (για καλό σκοπό, δηλαδή για την προστασία της ίδιας της ζωής του); Σημαντικότερη είναι η ασφάλεια ή η ελευθερία; Μήπως τα όρια της ελευθερίας χαλαρώνουν για χάρη της ασφάλειας;

Σήμερα πια η διεθνής πολιτική βασίζεται σε μια ρητορική- κράμα τρομοκρατίας, εγκληματικότητας, φόβου, διχασμού.

Μόλις πριν από λίγες μέρες το 66% των Ελβετών ψήφισε νόμο, βάσει του οποίου η Αστυνομία θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ή τη χρήση του Διαδικτύου (ηλεκτρονική αλληλογραφία, αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης), με στόχο να αποτρέψει τρομοκρατικές ενέργειες εις βάρος των ελεύθερων και νομοταγών Ελβετών πολιτών.

Μεταξύ όσων αναφέρονται στο Διαδίκτυο για το θέμα, κάποιος, που έχει ζήσει χρόνια στην Ελβετία, γράφει, πως θα περίμενε κανείς να υπερψηφίσει το 90% των πολιτών, γιατί «στην Ελβετία οι ίδιοι οι πολίτες εκτελούν αστυνομικά καθήκοντα... Οι πάντες παρακολουθούν τους πάντες και αν κάποιος παραβιάσει τον νόμο, ειδοποιεί την Αστυνομία ή τον συλλαμβάνει ο ίδιος ο πολίτης (civic arrest)».

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η είδηση δεν είναι ότι «το 66% των πολιτών ψήφισε υπέρ τού να παρακολουθείται», αλλά το ότι υπάρχει κι ένα 34%, που ΔΕΝ είναι τρομοκράτες και ΔΕΝ ψήφισε υπέρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL