Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Η στρατηγική της πατριωτικής και κοινωνικής ενότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η στρατηγική της πατριωτικής και κοινωνικής ενότητας

Ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα κυβερνά είναι η Αριστερά που μετουσιώνει το παρελθόν σε δημιουργικό παρόν και θεμελιώνει τώρα τις στέρεες βάσεις για το μέλλον. Εξελίσσεται διαλεκτικά με την ίδια την κοινωνία και συμπορεύεται μαζί της. Συγκρούεται με ό,τι μας καθηλώνει στο παλιό, στο χθες. Απελευθερώνει τις ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις και τις θέτει στην υπηρεσία των πολλών.

Μια ορισμένη θεώρηση της Ιστορίας θέλει σε κάθε ανάδυση μιας ηγεμονικής αριστερής προοπτικής και την ανάδειξη αντιθετικών -ακόμη και εκ των έσω - δυνάμεων, οι οποίες ορθώνονται είτε ως αντίβαρο είτε ακόμη και ως ανάχωμα στην προσπάθεια για την κοινωνική απελευθέρωση. Όμως, εάν αυτό αποτελεί μια εξήγηση για τη διάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων, που φτάνει μέχρι και τα όρια της ψυχανάλυσης (Λακάν), δεν αρκεί για να ερμηνεύσει την αδυναμία τής επιβεβλημένης ευθυγράμμισης της Αριστεράς με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Όμως, παρόλο που η ενότητα των αριστερών δυνάμεων παραμένει πολιτικό ζητούμενο, είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και να το επιδιώκει αλλά και, κυρίως, να το υπερβαίνει, απευθυνόμενος στην ίδια την κοινωνία - η οποία έτσι κι αλλιώς «νομιμοποιεί», επικυρώνει, εγκρίνει ή απορρίπτει θέσεις, προγράμματα και πολιτικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα που ασκεί την κυβερνητική εξουσία, έχει μοναδική ευκαιρία να δείξει τον νέο δρόμο δημοκρατικής οργάνωσης, απαλλαγμένος από τα σύνδρομα της νομής της εξουσίας, των ομαδοποιήσεων, του παραγοντισμού και της προσωποποίησης των αντιθέσεων.

Η συγκρότηση μιας στρατηγικής για την πατριωτική και την κοινωνική ενότητα αποτελεί το χρέος της ριζοσπαστικής Αριστεράς εν όψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, αποτελεί τον ικανό και αναγκαίο όρο εν όψει της δύσκολης πορείας που έχουμε να διανύσουμε για την έξοδο από την κρίση -με την κοινωνία όρθια- και το πέρασμα στο νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, στο νέο μοντέλο της δίκαιης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης.

Το καίριο συστατικό αυτής της στρατηγικής είναι το όραμα για εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας, για Δημοκρατία και για κοινωνική απελευθέρωση. Αυτό το όραμα έχει εμπνεύσει και εμπνέει τους εθνικούς, αντιστασιακούς και κοινωνικούς αγώνες των Ελλήνων. Σήμερα, το όραμα αυτό συμπυκνώνεται στο αίτημα για ανεξαρτησία των εθνικών μας επιλογών, κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών, προστασία και ανάπτυξη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, πλήρη απασχόληση, δίκαιη κατανομή των βαρών, δίκαιη διανομή του εισοδήματος, δίκαιη ανάπτυξη με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η στρατηγική της πατριωτικής και κοινωνικής ενότητας είναι η βάση πάνω στην οποία μπορεί να θεμελιωθεί το ενιαίο αριστερό, δημοκρατικό, προοδευτικό κόμμα. Είναι το όχημα με το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το εργαλείο με το οποίο μπορούμε να πετύχουμε τη συλλογική μας αντίληψη, τη συλλογική μας δράση και το ρίζωμα στους θεσμούς. Είναι το ελκυστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα θελήσει να συμμετέχει ο πολίτης και θα αναδειχθούν ικανά κομματικά και κοινωνικά στελέχη. Είναι η πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε την ενότητα των κοινωνικών δυνάμεων και τις αναγκαίες πολιτικές συμμαχίες. Είναι το κριτήριο που πρέπει να διαπερνά τη λειτουργία, τις αποφάσεις και την απαραίτητη, κάθε φορά, προσαρμογή μας στις νέες συνθήκες. Είναι το απρόσβλητο τείχος πάνω στο οποίο συντρίβεται και γελοιοποιείται το χθες και το αύριο των νεοφιλελεύθερων κομμάτων της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Είναι η μέθοδος με την οποία επιλέγονται τα μέτωπα των αγώνων και διατάσσονται οι δυνάμεις μας. Είναι, τέλος, το γόνιμο έδαφος μέσα στο οποίο η σπορά της απλής αναλογικής μπορεί να καρποφορήσει και να τελειώσουμε, μια και καλή, με το παλιό πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Το κόμμα αφουγκράζεται τους πολίτες, επεξεργάζεται τα αιτήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας, διαμορφώνει το πολιτικό πλαίσιο της αντιμετώπισής τους, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στους θεσμούς και στα κινήματα, ελέγχει και στηρίζει το έργο της Κ.Ο. και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κ.Ο. πολιτικοποιεί τα κοινωνικά αιτήματα και τα μεταφέρει στη Βουλή. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν στη λειτουργία του κόμματος και των κινημάτων, συμπαρατάσσονται με τις Ο.Μ., σέβονται και υπηρετούν τη στρατηγική, τις αξίες, το πλαίσιο θέσεων και το πρόγραμμά μας, στηρίζουν και ελέγχουν -στη βάση αυτή- την κυβέρνησή μας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει το πρόγραμμα του κόμματος και τις δεσμεύσεις μας στον ελληνικό λαό, λαμβάνει υπόψη της τους εσωτερικούς και διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων, αξιοποιεί κάθε δυνατότητα και όλους τους διαθέσιμους πόρους για να κάνει πράξη χειροπιαστή την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική ανεξαρτησία.

Όμως προσοχή: Δεν είμαστε τρία διαφορετικά άλογα που τρέχουν -έστω- προς την ίδια κατεύθυνση. Το κόμμα, η Κ.Ο. και η κυβέρνηση είναι οι τρεις όψεις του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες η κοινωνία αντιλαμβάνεται, ορθώς, και έχει ανάγκη ως ΕΝΑ.

Επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ ως ΕΝΑ προϋποθέτει και συνεπάγεται:

* Την ξεκάθαρη υιοθέτηση της κοινωνικής και πατριωτικής στρατηγικής.

* Την ευρεία πολιτική σύμπτωση όλων των μελών και των στελεχών του.

* Την ύπαρξη και λειτουργία ενός ενιαίου κέντρου διεύθυνσης και άσκησης της πολιτικής και της επικοινωνίας του κόμματος.

Κοινός παρονομαστής όλων των προσπαθειών μας πρέπει να είναι η αναζήτηση, με αταλάντευτη επιμονή, της συνθετικής πολιτικής ενότητας αφενός και η επιδίωξη της αποτελεσματικότητας της πολιτικής μας προς όφελος των πολλών και της πατρίδας μας αφετέρου.

Μαρίνος Μουζακίτης είναι μέλος της Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Ιωνία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL