Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Πίσω ολοταχώς στον Μεσαίωνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πίσω ολοταχώς στον Μεσαίωνα

Φαντάσου ότι έμεινες έγκυος χωρίς να το επιδιώξεις. Ότι κάτι δεν πήγε καλά με το χάπι ή το προφυλακτικό ή απλά δεν είχες ιδέα ότι υπάρχουν μέθοδοι αντισύλληψης. Φαντάσου ότι είσαι πολύ μικρή ή πολύ μόνη ή πολύ φοβισμένη ή πολύ φτωχή. Ή απλά ότι δεν θέλησες να γίνεις ακόμη ή και ποτέ μητέρα - δεν απαγορεύεται. Κι ότι αποφασίζεις να κάνεις έκτρωση. Σχεδόν για καμιά γυναίκα δεν είναι ανώδυνη αυτή η απόφαση. Αλλά απαγορεύεται. Βρίσκεις έναν/μία θαρραλέο/α γιατρό, που αναλαμβάνει μυστικά την περίπτωσή σου ή έναν χασάπη και παίζεις την υγεία σου κορώνα-γράμματα. Και δεν σου φτάνει ο πόνος σου, αλλά, αν σε πιάσουν, κινδυνεύεις να καταδικαστείς σε έως πέντε χρόνια φυλακή. Επειδή είχες το θράσος να αποφασίσεις μόνη σου για τη ζωή σου και το κορμί σου.

Σε ποια γωνιά του κόσμου γίνονται όλα αυτά; Στην Ευρώπη του 2016. Εάν βεβαίως η Βουλή της Πολωνίας ψηφίσει το ακόμη πιο αυστηρό νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις, που έκανε κατ’ αρχάς δεκτό τις προηγούμενες μέρες, με το οποίο αυξάνονται οι ποινές για τις γυναίκες που “παρανομούν”, ενώ φυλακή θα πηγαίνει και ο γιατρός.

Στην Πολωνία του 21ου αιώνα -όπως και σε άλλες καθολικές χώρες της Ευρώπης-, η έκτρωση αυτή τη στιγμή επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη απειλεί τη ζωή της μέλλουσας μητέρας ή εάν η γυναίκα είχε μείνει έγκυος έπειτα από αιμομιξία ή βιασμό. Προφανώς δεν περνάει από το μυαλό του Πολωνού νομοθέτη ότι μια γυναίκα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το σώμα της. Όπως δεν περνάει από το μυαλό του Ιρλανδού νομοθέτη, ο οποίος μάλιστα επιβάλλει να συνεχίσει μια γυναίκα την εγκυμοσύνη ακόμη κι αν ξέρει ότι το έμβρυο δεν έχει ελπίδες να επιζήσει. Τι τον νοιάζει; Μήπως αυτός θα βιώσει το δράμα μιας αποβολής; Μια ανάλογη ιδέα είχε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίθ-Γκαγιαρντόν στην Ισπανία, αλλά την τελευταία στιγμή ο Ραχόι τον μάζεψε.

Κι επειδή, παρά τις δυναμικές διαδηλώσεις στην Πολωνία, με χιλιάδες μαυροφορούσες να βγαίνουν στον δρόμο, η δεξιά κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία να περάσει τον νόμο, θα αρχίσει κι εκεί ο ιατρικός... τουρισμός. Θα περνούν τα σύνορα για την έκτρωση, όπως το έκαναν λίγα χρόνια πριν οι Γερμανίδες πηγαίνοντας στην Ολλανδία. Με τον κίνδυνο -έχει συμβεί επανειλημμένα στη δεκαετία του '90- να ελέγχονται στα σύνορα για το αν παρανόμησαν. Την ώρα που προσπαθούν να συνέλθουν από το τραύμα -σωματικό και ψυχολογικό- της επέμβασης. Καλώς ήρθες, Μεσαίωνα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL