Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Ενότητα, έστω και λίγη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενότητα, έστω και λίγη...

Κάθε πρωτοβουλία για ενότητα στις υπερ-πολυδιασπασμένες Αριστερά και Κεντροαριστερά είναι σημαντική. Έτσι και η ανοιχτή πρόσκληση του Τσίπρα προς «άτομα, κινήσεις και προσωπικότητες του προοδευτικού, ανανεωτικού και σοσιαλιστικού χώρου» για διάλογο και συμπόρευση την εβδομάδα που πέρασε είναι θετική.

Δεν απευθύνεται πάντως σε «οργανωμένους χώρους της Σοσιαλδημοκρατίας» επειδή έχουν κάνει «αυτοκαταστροφικές επιλογές στοίχισης πίσω από την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μητσοτάκη». Αποκλείονται λοιπόν Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη

Η πρόσκληση μιλά μόνο για συμπόρευση, όχι δηλαδή για συγκρότηση κάποιου ενιαίου σχήματος, π.χ. ενός μετώπου.

Έτσι, φαίνεται μάλλον να είναι μια κίνηση με στόχο τον εμπλουτισμό ενός νέου κυβερνητικού σχήματος μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκδήλωση όπου διατυπώθηκε η πρόσκληση παραβρέθηκαν κυρίως στελέχη της κίνησης Κουβέλη, πρώην στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ, πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ κ.ά.

Είναι αλήθεια ότι οι αποκλεισμένοι «σοσιαλδημοκράτες» στοιχίζονται όλο και περισσότερο -αλλά δεν ταυτίζονται- με τις επιλογές Μητσοτάκη. Θα έπρεπε όμως να αναλογιστεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μήπως η στάση της έχει σπρώξει σιγά σιγά αυτά τα σχήματα πιο κοντά στη Ν.Δ. Συνεχής άρνηση για συνεργασίες, και κάποια αλαζονεία θα έλεγα, από τις αρχές του 2015, που υπήρξαν αλλεπάλληλες απόπειρες προσέγγισης από τους χώρους αυτούς με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφορετικά, θα ήταν πιθανό να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι στη Βουλή και οι επόμενες εκλογές να γίνονταν με απλή αναλογική και διαφορετικό πολιτικό σκηνικό...

Ας αφήσω όμως τα σενάρια. Η έστω και λίγη ενότητα θα είναι θετική.

Τα "μπιπ" κάναλα

Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερη μια πανεθνική άδεια για 7-8 κανάλια που θα στοίχιζε π.χ. 30 ή 40 εκατ. ευρώ έκαστη, χωρίς τζεϊμσμποντικού τύπου πλειοδοσίες. Η κυβέρνηση θα συγκέντρωνε τα ίδια χρήματα χωρίς τα «μαύρα» και τις ανεργίες.

Εξάλλου, τα εξωφρενικά ποσά άνω των 70 εκατ. μάλλον στρώνουν έδαφος για νέες διαπλοκές και παρανομίες, αφού δεν μπορούν να αποσβεστούν φυσιολογικά σε έναν τομέα υψηλών επενδυτικών και λειτουργικών δαπανών... Πάντως, χάρηκα που επιτέλους κάποιος, ο συνάδελφος Μελιγγώνης, μίλησε στα "μπιπ" κάναλα με το σωστό «πλειοδότες» και όχι το μάλλον λάθος και σίγουρα άκομψο «υπερθεματιστές».

Μου άρεσαν επειδή έχουν έναν αέρα φρεσκάδας οι πρωτοβουλίες του Φίλη. Ναι, να μην ξελιγώνονται οι μαθητές στις εξετάσεις. Ναι, να μην είναι κατήχηση το μάθημα των Θρησκευτικών. Η αντιπολίτευση ομολογούσε ότι πράγματι έπρεπε να αλλάξει το μάθημα, χωρίς να λέει πώς, αλλά επέκρινε τον υπουργό. Σχιζοφρένεια...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΜΠΙΛΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL