Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Περί δημοκρατίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί δημοκρατίας

Βαδίζοντας προς το συνέδριο και προσπαθώντας να συμβάλλω στον συνεχιζόμενο διάλογο θα εστιάσω στο θέμα της λειτουργίας της δημοκρατίας στο κόμμα που ασφαλώς αφορά και τα μέλη μας που είναι στην κυβέρνηση. Πιστεύω πως όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ενστερνίζονται την άποψη ότι είμαστε ένα αριστερό δημοκρατικό κόμμα όπου το κάθε μέλος είναι ισότιμο και η άποψή του λαμβάνεται υπόψιν στην τελική διαμόρφωση μίας πρότασης ή απόφασης με συναίνεση ή με ψηφοφορία. Κάνοντας τον απολογισμό μας και την αυτοκριτική μας από το τελευταίο συνέδριο ως εδώ, οφείλω να ομολογήσω πως γενικά δεν τα καταφέραμε καλά σε αυτόν τον τομέα. Θα μιλήσω για την περιοχή των Ιωαννίνων που γνωρίζω καλά.

Οι Ο.Μ. έχουν μικρή συμμετοχή συνήθως και οι προτάσεις-αποφάσεις τους δεν επεξεργάζονται πάντα στις θεματικές για να γίνουν κτήμα της ΝΕ και ακολούθως προτάσεις στα τμήματα και συνολικά στο κόμμα για να τις προωθήσει στην κυβέρνηση. Το ίδιο συμβαίνει σε ό,τι αφορά την τροφοδότηση που πρέπει να παρέχει το κόμμα στις παρατάξεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που στηρίζει. Γενικά δεν καταφέραμε ως τώρα να λειτουργήσει σωστά και συνέχεια το απαραίτητο δίκτυο παραγωγής πολιτικής στη βάση, επεξεργασίας της σε όλα τα επίπεδα οργάνων με έναν παλινδρομικό τρόπο αλληλοεπεξεργασίας και αλληλοενημέρωσης έτσι που μία ιδέα να φτάσει στον τελικό προορισμό υλοποίησης όσο γίνεται πιο τέλεια επεξεργασμένη και αποτελεσματική. Συνέπεια ή και αιτία αυτής της ανεπάρκειας είναι να παρατηρούνται αυτονομήσεις προσωπικές ή συλλογικές, εσκεμμένα πιθανόν για ίδιο όφελος παλαιοκομματικού πελατειακού τύπου ή κάτω από την πίεση ταχείας επίλυσης ατομικών ή συλλογικών αδικιών ή προβλημάτων. Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι αυτό δεν μπορεί να πάει μακριά γιατί δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δημοκρατικό.

Αν πραγματικά θέλουμε όλοι να αλλάξουμε τα πράγματα και τον κόσμο (και πιστεύω ότι οι περισσότεροι το θέλουμε πολύ) οφείλουμε να δούμε ψύχραιμα τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος, να τα αποφύγουμε και να επανασχεδιάσουμε το μέλλον μας. Για παράδειγμα, θα έλεγα τα εξής για την Περιφερειακή Επιτροπή και τη Νομαρχιακή Επιτροπή. Η υπάρχουσα Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή (της οποίας είμαι συντονιστής στην Ήπειρο) δεν μπόρεσε να λειτουργήσει στην πράξη όπως θα έπρεπε και θα θέλαμε, λόγω αδυναμίας διαθεσιμότητας- παρουσίας βουλευτών και εκλεγμένων της Περιφέρειας. Στα τρία χρόνια έγιναν μόνο δύο συναντήσεις και μία πράγματι καλή εκδήλωση για το αγροτοδιατροφικό πρόβλημα και τη διαχείριση των υδάτων στην περιοχή μας. Η βοήθεια του κόμματος στην Περιφερειακή παράταξη (της οποίας είμαι εκλεγμένο μέλος στο Π.Σ.) είναι μικρή παρά τις ηρωϊκές προσπάθειες ορισμένων. Για τις υπάρχουσες Ν.Ε. και για τη δική μας (είμαι ένα χρόνο συντονιστής) κατανοούμε όλοι ότι είναι αναγκαστικό αποτέλεσμα της διάσπασης και των συνεχών μεταθέσεων του συνεδρίου. Αυτό βέβαια δεν την απαλλάσσει από την αδυναμία της να παράξει το έργο που της αναλογούσε κυρίως μέσω των θεματικών της επιτροπών. Επί του πρακτέου: Ναι στις Π.Ε. για να παίξουν τον ρόλο του δικτύου παραγωγής και διακίνησης πολιτικής στην Περιφέρεια προς την Περιφερειακή παράταξη. Ναι στις Ν.Ε. αλλά όχι υποβαθμισμένες σε ρόλο μόνο εκτελεστικό κεντρικότερων αποφάσεων. Οι Ν.Ε. είναι καλύτερο να είναι ολιγομελείς όχι απαραίτητα μονοψήφιες (θα πρότεινα έως 15 ανάλογα με θεματικές και μέλη) αλλά κυρίως δεν πρέπει να χάσουν τον σημαντικό τους ρόλο συμπύκνωσης της πολιτικής που παράγεται στις Ο.Μ. μέσω των θεματικών της. Μία σημαντική επισήμανση: Όσοι θέτουν υποψηφιότητα σε οποιοδήποτε όργανο οφείλουν να έχουν πλήρη συναίσθηση των ευθυνών και των δυνατοτήτων τους.

* Ο Κώστας Μπασιούκας είναι συντονιστής της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ

Αν πραγματικά θέλουμε όλοι να αλλάξουμε τα πράγματα και τον κόσμο οφείλουμε να δούμε ψύχραιμα τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος , να τα αποφύγουμε και να επανασχεδιάσουμε το μέλλον μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL