Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Σκέψεις και προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκέψεις και προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Στάθηκα στις Θέσεις, στο κομμάτι που με ενδιαφέρει λόγω επιστήμης και επαγγέλματος, στην παραγωγική ανασυγκρότηση, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, όπου και μπορώ, λόγω της 30χρονης πείρας μου στο επάγγελμα του μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης, να εκφέρω σχόλια και τεκμηριωμένη άποψη.

Στο κεφάλαιο λοιπόν που αναφέρεται στο νέο παραγωγικό - αναπτυξιακό πρότυπο που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ γράφει:

Αξιοποιεί την επιστημονική γνώση και έρευνα, την εξειδικευμένη τεχνολογία σε παραγωγικές και οργανωτικές καινοτομίες και στη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών που είναι ποιοτικά διαφοροποιημένα και υψηλής προστιθέμενης αξίας, αντί να επιδιώκει τη συνεχή μείωση του εργατικού κόστους και την ιδιωτικοποίηση δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών.

Θέλω να σταθώ στο σημείο αυτό, με μερικές παρατηρήσεις. Δίνω κατ’ αρχάς ένα στοιχείο που είναι γνωστό σ’ όλους μας.

Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής έχουν υψηλότερες αμοιβές εργαζομένων από τη χώρα μας, παρ’ όλα αυτά, έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη από εμάς και πολύ καλύτερα εμπορικά ισοζύγια. Το υψηλότερο εργατικό κόστος από το δικό μας δεν τους εμπόδισε. Επίσης, τα υπόλοιπα είδη κόστους, που επιβαρύνουν τα προϊόντα τους, είναι, αν όχι μεγαλύτερα από τα δικά μας, περίπου στο ίδιο ύψος, π.χ. ενεργειακό κόστος, κόστος πρώτων υλών κ.λπ...

Ένα πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι το εργατικό κόστος, δεν αποτελεί σώνει και καλά ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη, εκτός και αν μιλάμε για προϊόντα εντάσεως εργασίας, όπως π.χ. το ένδυμα...

Εδώ θα μπορούσε να γράψει κανείς πολλές σελίδες με διαπιστώσεις και προτάσεις για τη διάρθρωση του παραγωγικού ιστού στη χώρα μας, δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο στο παρόν κείμενο.

Στο ισόπλευρο τρίγωνο παράγω, πουλάω, επενδύω, εκφράζεται ο κύκλος της ανάπτυξης.

Αν αφαιρεθεί μια πλευρά του τριγώνου δεν υπάρχει ανάπτυξη ή αν μία εκ των πλευρών του μειωθεί στο μήκος της, διαμορφώνεται ένα ανισοσκελές τρίγωνο, δηλαδή διαφορετικά εκφραζόμενο, μια δυσμορφία στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Για να υπάρξουν επενδύσεις, δηλαδή μια αναπτυξιακή πορεία ενός εγχειρήματος, πρέπει το εξερχόμενό του να μπορεί να διατεθεί στην αγορά, να βρει καταναλωτικό κοινό.

Για να πουληθεί το εξερχόμενο όμως, πρέπει, πέραν της πλήρωσης των ρυθμιστικών και κανονιστικών απαιτήσεων που ισχύουν για το προϊόν, να προσφερθεί αυτό σε τιμή ανταγωνιστική, και για να συμβεί αυτό, πρέπει αυτό να έχει κοστολογηθεί σωστά.

Στην κοστολόγηση θα σταθώ λοιπόν, που τη θεωρώ βασική, καθολική, απαραίτητα εφαρμόσιμη, ανεξάρτητα από το εξερχόμενο του εγχειρήματος.

Η κοστολόγηση ως εργαλείο οργάνωσης των επιχειρήσεων, καθοδήγησης των πωλήσεων και αξιολόγησης επενδύσεων είναι, μια για τη χώρα μας, οργανωτική καινοτομία, καθημερινότητα όμως για άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Επιτρέψτε μου να σας καταθέσω μερικές σκέψεις για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η κοστολόγηση στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την ανάπτυξη εξωστρέφειας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η κοστολόγηση δεν μπορεί να είναι απολογιστική πράξη, είναι διαμορφωτική πράξη, ο απολογισμός που θα γίνει στο τέλος της όποιας κοστολογικής περιόδου θα έχει ως εξερχόμενο διορθωτικές και προληπτικές ενέργειες για την επόμενη κοστολογική περίοδο. Αν δεχτούμε το παραπάνω ως αρχή, τότε πρέπει να γίνουν πολλές διορθωτικές ενέργειες θεσμικού χαρακτήρα, από την πολιτεία κατ’ αρχάς, για να ακολουθήσει ύστερα η ελληνική επιχειρηματικότητα.

Στα τριάντα χρόνια στο επάγγελμα ως σύμβουλος επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε θέματα οργάνωσης και κοστολόγησης, αναγνώρισα ότι στη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων συμβαίνουν ένα από τα παρακάτω αναφερόμενα:

* Ή δεν ασχολούνται καθόλου με κοστολόγηση, απλώς τιμολογούν σύμφωνα με τον ανταγωνισμό και στο τέλος της χρονιάς βλέπουν πού βρίσκονται.

* Ή έχουν αναθέσει την εργασία αυτή στον εσωτερικό ή εξωτερικό λογιστή τους, ο οποίος κατά κανόνα δεν έχει την απαιτούμενη γνώση για να αντεπεξέλθει στην εργασία αυτή και φυσικά δεν έχει και τα απαιτούμενα εργαλεία ούτε και τα αναζητά, εφόσον δεν προβληματίζεται. Ό,τι κάνει λοιπόν είναι απολογιστικό και αναλώνεται σε διαιρέσεις και προσθέσεις.

Ό,τι εξαιρείται από τα παραπάνω επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Για να αναπτύξει μια επιχείρηση εξωστρέφεια πρέπει να έχει πιστοποιημένο προϊόν ή υπηρεσία (CE... ISO...), καλές πολιτικές πωλήσεων... και κοστολόγια

Τα δύο πρώτα ικανοποιούνται σε μεγάλο βαθμό, κάπως αναπτύχθηκαν και με τη βοήθεια πολλών ενεργειών από την πλευρά της πολιτείας. Το τρίτο, που είναι και το κυριότερο, αποτελεί τεράστιο πρόβλημα.

Επειδή δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς τη διαμόρφωση του τελικού κόστους των εξερχομένων, του νεκρού σημείου, του κόστους αδράνειας, της σύνδεσής του με τις πωλήσεις-παραχθείσες ποσότητες..., όταν βρεθούν, οι ενδιαφερόμενοι σε συζητήσεις, έχουν πρόβλημα διαπραγμάτευσης στο κομμάτι αυτό. Δηλαδή δεν έχουν καθαρά κριτήρια για την αποδοχή ή απόρριψη μιας παραγγελίας, δεν έχουν όρια κινήσεων.

Πέραν τούτων και ένας νέος επενδυτής, ο οποίος μάλιστα έχει ενταχθεί πιθανώς και στον αναπτυξιακό νόμο, όταν δεν έχει προϋπολογίσει το τελικό κόστος των προϊόντων του, τις τιμές με τις οποίες θα βγει στην αγορά για να είναι τουλάχιστον στο νεκρό του σημείο, δημιουργεί σε πολλές περιπτώσεις βιομηχανικά κουφάρια, πτωχεύσεις και μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Μπορούμε να αναπτύξουμε πολιτικές ευαισθητοποίησης σε ζητήματα κοστολόγησης όπως:

* Παρακίνηση των επιμελητηρίων (οικονομικών, βιομηχανικών,...) στη διοργάνωση σχετικών ημερίδων

* Διαμόρφωση του γνωστικού πεδίου των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ασχολούνται με λογιστικά-οικονομικά, έτσι ώστε οι φοιτητές να αποφοιτούν με πληρότητα σ’ ότι αφορά τα ζητήματα κοστολόγησης.

* Δημιουργία κινήτρων μέσα από επενδυτικά προγράμματα για την αγορά λογισμικών κοστολόγησης.

* Σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων επιστημόνων σε θέματα Οργάνωσης παραγωγής-Κοστολόγησης-Πωλήσεις και σύνδεση αυτών με την απασχόληση.

* Άρνηση έγκρισης επενδυτικού σχεδίου υποψήφιου επενδυτή, αν δεν καταθέσει τεκμηριωμένη προϋπολογιστική κοστολόγηση, η οποία θα τεκμηριώνει το βιώσιμο της επενδυτικής πρόθεσης.

Θεωρώ λοιπόν ότι σε όποιας μορφής παρεμβάσεις από την πολιτεία, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής κουλτούρας στην κατεύθυνση της οργάνωσης των επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα στην κοστολόγηση, είναι απαραίτητη η θεσμική παρέμβαση η οποία πρέπει να συνάδει με την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει “στοπ” στα θαλασσοδάνεια, αλλά και να συνάδει επίσης με τις συνεδριακές θέσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ό,τι δεν μπορεί να αναπνεύσει μόνο του, δεν μπορεί να επιβιώσει. Κι εμείς ως χώρα έχουμε πετάξει πολλά χρήματα σε βαρέλια δίχως πάτο.

Κωνσταντίνος Σταυριανίδης, μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL