Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Κατοχή και δικτατορία: Όταν η Εκκλησία διάβαζε....
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατοχή και δικτατορία: Όταν η Εκκλησία διάβαζε....

Γιατί τόσος θόρυβος, τόσος κουρνιαχτός, τέτοια ιερή αγανάκτηση από τους αγίους πατέρες για τη νέα δήλωση του Νίκου Φίλη; Τι είπε ο Ν. Φίλης; Υπενθύμισε δύο ιστορικές αλήθειες που δεν έπαψαν ποτέ να συζητούνται στην ελληνική κοινωνία και αφορούν τον ρόλο της Εκκλησίας σε δύο κρίσιμες φάσεις της νεότερης ιστορίας μας. Δύο συγκυρίες που σχετίζονται με τη συλλογική μας μνήμη και τη δοκιμασία μας ως έθνος.

Στην Κατοχή και τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Σε συνθήκες ξένης κατοχής και δικτατορίας, κρίνονται οι πάντες. Κρίνεται και η ποιότητα και το περιεχόμενο κάθε μιας από τις οντότητες (κόμματα, θεσμοί, συνδικάτα κ.λπ.) που συγκροτούσαν τον πολιτικοκοινωνικό χάρτη της εποχής, όπως και η μέλλουσα θέση τους στο νέο τοπίο που θα διαμορφωνόταν.

Η Εκκλησία, σε κορυφαίο ρόλο στο σύστημα αυτό, όπως διαμορφώθηκε στον μετεμφυλιακό κύκλο, στη μαύρη επταετία προτίμησε να διαφυλάξει τα όσα είχε κατακτήσει μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Δηλαδή την ταύτιση με το κράτος, με όποια προνόμια της προσέφερε αυτή. Το πρώτο αντάλλαγμα που πρόσφερε έναντι των προνομίων αυτών ήταν η ουδετεροποίησή της, η άρνησή της να δει και να αντιδράσει μπροστά σε όσα τραγικά γίνονταν, π.χ. βασανιστήρια. Συμβολική έμεινε η φράση "εγώ διάβαζα" κορυφαίου και νυν μακαριστού παράγοντα της Εκκλησίας.

Για την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης, η Εκκλησία έμεινε στο περιθώριο των εθνικών δυνάμεων που συνεννοήθηκαν για τη δημιουργία ενός μαζικού πατριωτικού κινήματος ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή. Η πατριωτική στάση μεμονωμένων ιεραρχών και η συμμετοχή ανθρώπων του λαϊκού κλήρου στην πάλη κατά του κατακτητή δεν μπορούν να αλλοιώσουν την ιστορική απουσία της Εκκλησίας από το έπος της Αντίστασης.

Άλλωστε είναι γνωστές οι διώξεις μητροπολιτών από την Ιερά Σύνοδο μετά την απελευθέρωση επειδή συνέπραξαν με τις ΕΑΜικές δυνάμεις, π.χ. ο Ιωακείμ Κοζάνης.

Βέβαια, όλα αυτά που συζητάμε και ενοχλούν το ιερατείο είναι ιστορικά γεγονότα που δεν μπορούν να σβηστούν από τη μνήμη του έθνους.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον υπουργό Παιδείας που, δίνοντας παράδειγμα ελεύθερης έκφρασης, υπενθύμισε και σε κατάλληλη στιγμή τον ρόλο της Εκκλησίας τόσο στην Κατοχή όσο και στη χούντα. Αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος του σε μια εποχή που περισσεύει η υποκρισία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL