Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Προτάσεις για το συνέδριο και για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Ν. Ιωαννίνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προτάσεις για το συνέδριο και για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Ν. Ιωαννίνων

Για το Συνέδριο

Γενικοί στόχοι

1. Οικονομική πρόοδος και πλήρης απασχόληση.

2. Δικαιότερη διανομή του εισοδήματος και του πλούτου.

3. Ικανοποιητικό, επίπεδο διαβίωσης = τροφή, ένδυση, υπόδηση, κατοικία, μουσεία, συγκοινωνίες, περιβάλλον, παιδεία, υγεία, ασφάλιση.

4. Εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια.

5. Ορατότητα και συμμετοχή του πολίτη στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αποφάσεις. Δηλαδή, ουσιαστική πολιτική, οικονομική και κοινωνική δημοκρατία.

Μερικοί στόχοι

1. Γραφειοκρατία - Δημόσια Διοίκηση, Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πρώτο μέτρο την κατάργηση της πολυνομίας και όχι από το 1923 έως τώρα.

2. Ολόπλευρη, συντονισμένη αποκέντρωση της εξουσίας.

3. Κατοχυρώσεις συνταγματικά και νομοθετικά του δικαιώματος εργασίας όλων των ικανών για εργασία πολιτών.

4. Κατοχύρωση της ελευθερίας και αυτονομίας του συνδικαλιστικού κινήματος.

5. Ισομεταχείριση των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

6. Κατοχυρώσεις της αξιοκρατικής στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού κα γενικότερα του δημόσιου τομέα, με παράλληλη πραγματική κατάργηση της πολυθεσίας και πολυμισθίας.

7. Δικαιότερο φορολογικό σύστημα.

8. Γενικό και πλήρες πόθεν έσχες.

9. Κοινωνικοποίηση της παιδείας, της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, καθώς και της κοινωνικής ασφάλισης για υγεία, ατυχήματα, ανεργία.

10. Αντιμετώπιση του προβλήματος της συγκοινωνίας.

11. Αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης και της μόλυνσης περιβάλλοντος.

12. Αποτελεσματική λαϊκή στεγαστική πολιτική.

13. Περιορισμός της γραφειοκρατίας, σύγχρονη οργάνωση του δημόσιου τομέα καθώς και χρηστή και λιτή διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

14. Δημιουργία απαραίτητου νομοθετικού καθεστώτος, το οποίο να προστατεύει αποτελεσματικά τον εργαζόμενο από τον εργοδότη, τον καταναλωτή από τον παραγωγό - έμπορο, τον πολίτη από το κράτος.

15. Προώθηση του Εθνικού Κτηματολογίου.

16. Κατάργηση όλων των κρατικών αυτοκινήτων και όλων των προνομίων.

17. Μείωση των βουλευτών, αν όχι στους 150, στους 200.

18. Τέλος στις συνιστώσες, χωρίς να αρνούμαι τη διαφορετική άποψη.

Για την αγροτική πολιτική του Ν. Ιωαννίνων

Γεωργία, κτηνοτροφία, νέο τουριστικό μοντέλο, οικοτουρισμός, δάση, βοσκοτόπια.

Τρία πιο βασικά προβλήματα: Κοινωνικότητα των νέων, υποδομές, διάθεση παραγομένων προϊόντων. Συνεχής ενημέρωση.

Χωρίς πολλά λόγια: α) Βοήθεια στους νέους αγρότες. Ελάχιστοι έμειναν εκτός λεκανοπεδίου στον νομό, περίπου 700. β) Αναδασμοί. γ) Πιστοποιήσεις. δ) Εγγειοβελτιωτικά. ε) Άρδευση με τεχνητή βροχή. στ) Ηλεκτροδότηση κτηνοτροφικών μονάδων και γεωργικών εκμεταλλεύσεων. ζ) Βελτίωση βοσκοτόπων.

Σημείωση: Ο αγρότης μπορεί να παράγει και πολλά και ποιοτικά προϊοντα. Το κυρίαρχο ζήτημα είναι η διάθεση του παραγόμενου προϊόντος. Γι' αυτό προτείνουμε: Δημιουργία στην περιφέρεια με online σύνδεση με τους καλλικρατικούς δήμους και όποιον άλλον το επιθυμεί. Γραφείο εξαγωγικού προσανατολισμού υψηλών προδιαγραφών τόσο σε υποδομή όσο και σε νέο ανθρώπινο δυναμικό με τέσσερις τουλάχιστον γλώσσες και άριστη χρήση του Διαδικτύου. Θα ανιχνεύει και θα κατεβάζει σε καθημερινή βάση την παγκόσμια ζήτηση των αγορών και ταυτόχρονα θα προβάλλει στην παγκόσμια αγορά τόσο τα παραγόμενα προϊόντα όσο και το τουριστικό προϊόν.

Ταυτόχρονα προτείνουμε: Τη σύνταξη μελέτης τουριστικού μοντέλου ανάπτυξης για τις παραμεθόριες και εγκαταλελειμμένες περιοχές Πωγωνίου και Κόνιτσας, ίσως και των Τζουμέρκων, το οποίο ονομάζουμε oικοτουρισμός. (Υπάρχει ανάλυση και ολοκληρωμένη πρόταση. Θα το βρείτε στο "Οικοτουρισμός" και "Τράπεζα Γης", Σταύρος Ζηκόπουλος). Σ' αυτό το μοντέλο θα προστεθεί ο γαστρονομικός, ο εκκλησιαστικός τουρισμός, η ορειβασία κ.λπ., αλλά κυρίως ο τρόπος ζωής του Μικρού ή Μεγάλου Χωριού, η ενασχόληση με ξεχασμένες καλλιέργειες, τα πολιτιστικά δρώμενα των χωριών μας, η φιλοξενία, η αρχιτεκτονική, το περιβάλλον.

Έτσι θα δοθεί κάποια κοινωνικότητα στα χωριά. Θα γίνει σύνδεση της δεύτερης και τρίτης γενιάς με τις ρίζες. Η προσπάθεια αυτή μπορεί να πετύχει τώρα με την εφαρμογή του Νόμου 4254 για ενοικίαση των κατοικιών μέσω Airbnb.

Τέλος, επειδή το 40% της αγροτικής γης δεν ανήκει στους αγρότες, προτείνεται η δημιουργία Τράπεζας Γης όλων των εγκαταλελειμμένων εκτάσεων και ταυτόχρονα καθορισμός ζωνών οικονομικής εκμετάλλευσης και απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης μικρών παραγωγικών και μεταποιητικών εργαστηρίων και μικρών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Είναι μια πρόταση για συζήτηση και ανάλυση, συμπλήρωση ή και αφαίρεση από τα μέλη της θεματικής ή όποιον θέλει να συμβάλει στη διαμόρφωση της πρότασης.

Με αυτά τα λίγα, σας καλώ να συμβάλετε με όποιον τρόπο μπορείτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL