Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Προς το εξοντωτικό πακέτο μέτρων στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς το εξοντωτικό πακέτο μέτρων στην Ελλάδα

Να τελειώνουμε με τους μύθους

Αυτός είναι ο υπότιτλος ενός κεφαλαίου (Κύπρος: συνωμοσία) της μηνιαίας επιθεώρησης της ΔΝΛ, που εξεδόθη τον Σεπτέμβρη 1964 και επανεκδόθηκε από την Αυγή - ΕΜΙΑΝ. Να τι λέει κάτω από τον υπότιτλο που προανέφερα: "Είναι καιρός να τελειώνουμε με τους μύθους. Η κοινή αγορά αποδείχτηκε ό,τι πραγματικά ήταν: Ένωση των μονοπωλιακών συγκροτημάτων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους (...) Είναι χαρακτηριστικόν ότι, παρά τις αντιθέσεις τους, όλοι οι ατλαντικοί συνέταιροι αξιούν πίεση στην Ελλάδα. Τελευταία, εκτός από τους άλλους, επενέβηκε και η Δυτική Γερμανία. Και όμως γι' αυτήν την τελευταία είναι δυνατόν να προκύψουν γενικότεροι κίνδυνοι για την Ελλάδα εξαιτίας των ρεβανσιστικών σχεδίων των ηγετικών της κύκλων σε συνδυασμό και με την επιμονή των ΗΠΑ να την εφοδιάσουν με πυρηνικά όπλα".

Από το 1964 στο 2013, η απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει μεταξύ άλλων: "Το ευρώ αντιμετωπίζεται κυρίως ως όχημα της γερμανικής πολιτικής, εντείνοντας τις ανισότητες μεταξύ χωρών και τις ταξικές ανισότητες, ενώ εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ασιατικά πρότυπα προς όφελος του κεφαλαίου". Μήπως θα ήταν καλύτερα με βάση τη σκέψη του Λένιν να μιλάγαμε για την αντίθεση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού; Όμως, όπως καταλαβαίνετε, εγώ δεν έχω ως αφετηρία "Καμιά θυσία για το ευρώ", αλλά αυτά που ανέφερε η ΔΝΛ το 1964 για την ΕΟΚ, και σήμερα ένα ΟΧΙ μέχρι το τέλος στην τρόικα, τα Μνημόνια και τους εκβιασμούς, με την εναλλακτική σκέψη και με βάση τις εμπειρίες Ελλάδας - Κύπρου, η οποία καταλήγει σε πρόταση με προοπτική, δηλαδή:

* Ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της οικονομίας διεθνώς με την υποτίμηση του νομίσματος.

* Συμβολή στην επανάκτηση της ανεξαρτησίας του κράτους στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, έξω από τον στενό κλοιό της οικονομικής διακυβέρνησης εντός Ευρωζώνης.

* Βελτίωση της δυνατότητας διαχείρισης του Δημόσιου χρέους.

* Αποκατάσταση της δυνατότητας αποπληρωμής του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Επιστέγασμα αυτής της πρότασης είναι η στρατηγική αντιμετώπιση της κρίσης σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο μίας νέας, ανεξάρτητης, πολυδιάστατης, ενεργητικά φιλειρηνικής εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής, η οποία πρέπει να πάρει υπόψη ότι οι αναδυόμενες οικονομίες (BRICS) "κατεβάζουν ταχύτητα".

ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ. Δεν απασχόλησε το Συνέδριο, όταν μάλιστα στις 6 Μαΐου 2013 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων με την Υποεπιτροπή Ασφαλείας και Άμυνας του Ε.Κ. με θέμα: "Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Άμυνας: Μία προοπτική του ΝΑΤΟ". Οι κατευθύνσεις της τοποθέτησης του γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν αφορούσαν την επανενεργοποίηση των στρατιωτικών δομών της Συμμαχίας και τη βελτίωση των στρατιωτικών ικανοτήτων της Ε.Ε. Σε ανάπτυξη μέτρων δύναμης και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης της Ε.Ε σε διεθνές επίπεδο. Στην ανάγκη για πολιτική βούληση για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κρίσεων και κατανομή του φόρτου με τους "εταίρους" στη Β. Αμερική.

Συνεπώς, με βάση τα προαναφερόμενα, η Ελλάδα είναι πλέον μία χώρα χωρίς ενεργητική εξωτερική πολιτική, χωρίς διπλωματική ταυτότητα, χωρίς προσανατολισμό, χωρίς σχέδιο για την υπεράσπιση των δικών της δικαίων και έχει αφεθεί στα χέρια άλλων χωρών, είτε των ΗΠΑ, είτε της Γερμανίας. Αλλά και χωρίς σχέδιο εθνικό, αφού η τρόικα ασκεί πίεση για αποδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανικών ΕΑΣ - ΕΛΒΟ, όπως και της μεταλλοβιομηχανίας ΛΑΡΚΟ και των επιχειρήσεων κοινωνικής σημασίας ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Το εξοντωτικό πακέτο μέτρων έχει τίτλο: βόμβα στο ασφαλιστικό, Νέος ακρωτηριασμός κύριων συντάξεων - επικουρικών - εφάπαξ, με βάση τα 9 σημεία που ορίζει το νέο Μνημόνιο για τις συντάξεις και τον ευγενικό στόχο της μείωσης του Δημοσιονομικού ελλείμματος κόντρα στις κατευθύνσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και της Διεθνούς Επιτροπής Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Ξεκινώ από τη διαπίστωση ότι όλες οι αναλύσεις που παρατέθηκαν στο Συνέδριο αρχίζουν και τελειώνουν στην οικονομία. Θεωρώ ότι ολοκληρωμένο και επιστημονικό σύστημα είναι αυτό των φιλοσοφικών - οικονομικών - κοινωνικών - πολιτικών και πολιτιστικών αντιλήψεων, δηλαδή επιστήμη για τους γενικούς νόμους της φύσης, της κοινωνίας και της νόησης μιας και γίνεται στα κείμενα του Συνεδρίου μονολεκτική αναφορά στον μαρξισμό.

Με βάση αυτή τη θεώρηση θα θέσω στον διάλογο το δίπτυχο: παραγωγική ανασυγκρότηση - πολιτιστική αναγέννηση, που τίθεται και στην πολιτική απόφαση του Συνεδρίου. Επίσης, θα δημοσιοποιήσω την ερώτηση που μου έγινε προσυνεδριακά. "Δώστε μας ιστορικά παραδείγματα γι' αυτό το δίπτυχο".

Απάντησα: Περικλής και Φειδίας στην αθηναϊκή δημοκρατία, Λένιν - Γκόργκι - Λουνατσάρσκι - Μαγιακόφσκι στην Οκτωβριανή Επανάσταση (για μετά τον Λένιν, δες τη σχέση κράτος - κόμμα - τέχνη, το λέω περιπαικτικά, χωρίς να μηδενίζω τις δομές της παιδείας και του πολιτισμού στην ΕΣΣΔ, έχοντας υπόψη μου τομείς όπως ο κινηματογράφος - γλυπτική, έχοντας υπόψη μου τι δήλωνε ο Αντρέι Ταρκόφσκι για την παραγωγή ταινιών στη Δύση), μάχη της σοδειάς και παιδεία - θέατρο στο βουνό το 1941-1944, πολιτιστική άνθηση και άνοιξη την δεκαετία του '60 υπό την ηγεμονία της Αριστεράς.

Και οι τρεις τομείς της οικονομίας είναι συνδεδεμένοι με τον πολιτισμό από πάντα.

Ο πρωτογενής (αγροτικός) με το δημοτικό τραγούδι και την παράδοση. Σήμερα αυτό έχει αλλοιωθεί με τη "βοήθεια" των εμπορικών ΜΜΕ, ωστόσο δεν σβήστηκαν οι παραδόσεις και τα παραδείγματα είναι πολλά.

Ο δευτερογενής (βιομηχανικός) με το αστικό τραγούδι, το ρεμπέτικο, το εργατικό, το λαϊκό. Ισχύουν τα ίδια με τα ΜΜΕ γι' αυτό και σαν ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουμε τον αναντικατάστατο ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και την σχέση της με τον πολιτισμό.

Ο τριτογενής τομέας (υπηρεσίες) και λόγω του τουρισμού συνδέεται με τα ελληνικά και παγκόσμια σύγχρονα μουσικά ρεύματα και τις εισαγωγές προϊόντων του ψυχαγωγικού τομέα, χωρίς να αποκλείονται και τα ποιοτικά πολιτιστικά προϊόντα στο χώρο του θεάματος.

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα δώσει μία εμπεριστατωμένη πρόταση για τον πολιτισμό στα πλαίσια του προγράμματος του κόμματος, όπου συνέβαλαν εκατοντάδες σύντροφοι, συντρόφισσες, φίλοι, φίλες απ' όλη την Ελλάδα.

* Ο Σωτήρης Σιώκος είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL