Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Οι επιπτώσεις των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Οι επιπτώσεις των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών

Οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καναδά CETA (που είναι η δίδυμη αδελφή τής TTIP των E.E.-HΠΑ) βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο.

Σύμφωνα με τη φετινή μελέτη 13 σημαντικών συνεργαζόμενων κοινωνικών οργανώσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ευρώπης (Via Campesina, Αttac, War on Want, Nature Friends, Institute for Agriculture and Trade Policy κ.ά.), αν αυτή εφαρμοστεί, οι επιπτώσεις θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της διατροφικής ασφάλειας, του περιβάλλοντος, των δημόσιων αγαθών και της Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Α. Ως προς τη διατροφική και περιβαλλοντική ασφάλεια και την παραγωγική βάση της Ευρώπης, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ επιχειρούν την κατάργηση της ευρωπαϊκής κοινοτικής αρχής της προφύλαξης, έχοντας χαμηλότερες ποιοτικές προδιαγραφές παραγωγής, σήμανσης και ελέγχου τροφίμων και γενετικά τροποποιημένων προϊόντων ως προς τη χρήση παρασιτοκτόνων, χρωστικών και χημικών ουσιών, χλωριωμένων κοτόπουλων, χρήση ορμονών στη διατροφή ζώων, κ.λπ.

Επιπλέον, από τα βιολογικά και τα 101 ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντα και 33 κρασιά ονομασίας προέλευσης, ήτοι 134 συνολικά της χώρας μας, μόνο σχετικά με τα 21 ΠΟΠ-ΠΓΕ διαπραγματεύεται για μέτρα προστασίας τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των επιχειρούμενων εμπορικών συμφωνιών ΤΤΙΡ και CETA. Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται στη CETA για μέτρα προστασίας που αφορούν μόνο το 10% των ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων της Ε.Ε. Η επιχειρούμενη συμφωνία Ε.Ε. - Kαναδά επιτρέπει την συνέχιση της παραγωγής και εμπορίας απομιμήσεων φέτας από αγελαδινό γάλα, ενώ 55 γερουσιαστές των ΗΠΑ ζήτησαν από την κυβέρνησή τους να καταργηθεί, στο πλαίσιο της ΤΤΙΡ, η προστασία των ευρωπαϊκών ΠΟΠ τυριών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της φέτας.

Β. Οι επιπτώσεις θα είναι δυσμενείς ως προς τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, τα οποία οι αγρότες και οι σχετικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν, καθώς τα προϊόντα των ΗΠΑ και του Καναδά παράγονται από βιομηχανοποιημένες φάρμες και καθετοποιημένες μεγάλες επιχειρήσεις μεταποίησης, χωρίς περιβαλλοντικές και κοινωνικές προδιαγραφές. Επιπλέον, τέτοιες συμφωνίες θα εμποδίζουν την αναθεώρηση της ΚΑΠ σε παραγωγική, περιβαλλοντική και κοινωνική κατεύθυνση και δεν θα επιτρέπουν τη στήριξη τοπικών βιώσιμων παραγωγικών συστημάτων με προώθηση της οικοτεχνίας, των τοπικών αγορών και των ομάδων παραγωγών, συλλογικοτήτων και θεσμών της αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας.

Η CETA, η TTIP και η TiSA ανοίγουν τον δρόμο σε πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών σε 23 στρατηγικούς τομείς, όπως νερό, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, Υγεία, επικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια κ.ά. Επιχειρούν επίσης την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επιπλέον, μέσω νέων μορφών ιδιωτικής επιδιαιτησίας (ISDS), μπορούν οι πολυεθνικές εταιρείες να προσφεύγουν κατά μέτρων κρατών που εμποδίζουν την κερδοσκοπία τους.

Αν τα παραπάνω εφαρμοστούν, θα επιφέρουν καίριο πλήγμα στη βιοποικιλότητα, τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών της Ευρώπης, τη Δημοκρατία.

Εξαιτίας της ανάπτυξης του κινήματος φορέων και πολιτών, 2.000 δήμοι και δεκάδες Περιφέρειες της Ευρώπης (40 δήμοι και 3 Περιφέρειες έως τώρα στη χώρα μας) κήρυξαν τις περιοχές τους “ελεύθερες ζώνες” από τις επιχειρούμενες συμφωνίες TTIP, CETA, TiSA και μαζί με πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις κοινωνικών φορέων και πολιτών πέτυχαν την πρώτη νίκη της αναγνώρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αυτές είναι, σύμφωνα με το άρθρο 4 της συνθήκης της Λισσαβώνας, μεικτής αρμοδιότητας: Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωκοινοβουλίου και εθνικών Κοινοβουλίων των 27 κρατών - μελών της Ε.Ε.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα γίνει στις 22/9/2016 στην Μπρατισλάβα και στις 18/10/2016 στις Βρυξέλλες, την προσωρινή άμεση εφαρμογή της CETA (Ε.Ε.-Kαναδά).

Έως το τέλος του 2016 θα πρέπει να πάρουν θέση το Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά Κοινοβούλια των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. για τη CETA. Γι' αυτό είναι σημαντικό το κίνημα - δίκτυο των 80 φορέων και πολιτών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα να διευρυνθεί, με την ενεργή συμμετοχή των παραγωγικών, κοινωνικών και αυτοδιοικητικών φορέων όλης της χώρας και των Περιφερειών της, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση, την Ε.Ε. και στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της Βουλής και Ευρωβουλής ώστε να μην εγκριθούν.

* Ο Γιώργος Εμμανουήλ είναι μέλος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας κατά των ΤΤΙΡ, CETA και TiSA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL