Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Τα νέα της GUE
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της GUE

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ, ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ, ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Τις εργασίες του ξεκίνησε και επίσημα στις 29 Αυγούστου το Ευρωκοινοβούλιο. Μπορεί ο Αύγουστος να ήταν ο μήνας της θερινής ραστώνης, όμως η ευρωομάδα της Αριστεράς έδωσε το “παρών” με τη δραστηριότητά της. Ευρωπαϊκά, αλλά και διεθνή θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ώρα που τα βλέμματα στρέφονται και στον προϋπολογισμό του 2017...

Δριμύ κατηγορώ σε πρώην επίτροπο για το σκάνδαλο Wolkswagen

"Δεν μπορεί πια να αποφύγει την Επιτροπή" δήλωσε η ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Κορνέλια Έρνστ, σχετικά με την κατάθεση στις 30 Αυγούστου του πρώην επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν στην εξεταστική επιτροπή «EMIS» του ΕΚ για το σκάνδαλο Wolkswagen. Η ειδική επιτροπή διερευνά τις πολιτικές πτυχές του σκανδάλου απόκρυψης των πραγματικών ρύπων των αυτοκινήτων εν όψει και νέας νομοθεσίας για τις μετρήσεις

Προηγουμένως ο Φερχόιγκεν είχε προγραμματιστεί να καταθέσει τον Ιούλιο, όμως ο ίδιος είχε αρνηθεί τότε να εμφανιστεί, γεγονός που δημιούργησε αντιδράσεις. Η ευρωβουλευτής τον κατηγόρησε σε σχετικές δηλώσεις της για παραποίηση της νομοθεσίας εις βάρος του περιβάλλοντος και προς όφελος των αυτοκινητοβιομηχανιών. "Πρώτο μέλημά του ήταν τα συμφέροντα του λόμπι των επιχειρηματιών" είπε η Κορνέλια Έρνστ, με τον Ολλανδό ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Ντένις Ντε Γιονγκ να προσθέτει ότι δεν έλαβε υπόψη περιβαλλοντικές και καταναλωτικές οργανώσεις κατά την απόφαση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν και από τον πρώην επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα να απαντήσει σε ερωτήσεις για το σκάνδαλο. Κατέθεσαν και εκπρόσωποι της γαλλικής Faurecia που ειδικεύεται στην κατασκευή συστημάτων ελέγχου των εκπομπών καυσαερίων για σειρά αυτοκινητοβιομηχανιών.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν η Wolkswagen κατηγορήθηκε στις ΗΠΑ για την επί εξαετία τοποθέτηση ειδικών συστημάτων παραπλάνησης των μετρήσεων εκπομπών ρύπων στα αυτοκίνητά της.

Επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής είναι προγραμματισμένη για τις 5 Σεπτεμβρίου με καταθέσεις των πρώην επιτρόπων Γιάνες Ποτότσνικ (Περιβάλλοντος 2010-2014) και Αντόνιο Ταγιάνι (Βιομηχανίας 2010-2014). Η ενδιάμεση έκθεση της ειδικής επιτροπής αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου. Εισηγητές είναι οι Πάμπλο Θάλμπα (ΕΛΚ, Ισπανία) και Χέρμπεν-Γιαν Χερμπράντι (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία).

Χρειάζονται παραπάνω ενέργειες για τη φοροδιαφυγή

Το πρόστιμο της Κομισιόν που διατάσσει την Apple να επιστρέψει 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία χαιρέτισαν ευρωβουλευτές της Αριστεράς επισημαίνοντας ότι δημιουργεί καλό προηγούμενο, πλην όμως χρειάζεται να γίνουν πολλά παραπάνω για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.

Η Apple είχε επωφεληθεί από υπερβολικά "φορολογικά πλεονεκτήματα" που της παραχώρησε η Ιρλανδία, ωστόσο η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει έφεση κατά της απόφασης αυτής. Την ίδια στιγμή και η Apple κατήγγειλε την απόφαση, ενώ και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παρενέβη υποστηρίζοντας ότι απειλεί το "πνεύμα της εμπορικής σύμπραξης" ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο φορολογικές αποφάσεις τύπου tax ruling που εξέδωσε η Ιρλανδία έναντι της Apple έχουν μειώσει ουσιαστικά και με τεχνητό τρόπο τον φόρο που κατέβαλε η Apple στην Ιρλανδία από το 1991. Οι κανόνες της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων απαιτούν κατ’ αρχήν την ανάκτηση των ασύμβατων κρατικών ενισχύσεων προκειμένου να αρθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού που προκάλεσαν οι ενισχύσεις, όμως δεν προβλέπουν πρόστιμα.

Ενάντια στις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες

Μπορεί ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να παραδέχτηκε ότι οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ΤΤΙΡ απέτυχαν, όμως χρειάζεται η λήψη επιπλέον μέτρων για να μην ευοδωθούν ούτε αυτή ούτε παρόμοιες συμφωνίες που απεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ήταν το μήνυμα των ευρωβουλευτών της Αριστεράς, που σήκωσαν πινακίδες ενάντια στις εμπορικές διατλαντικές συμφωνίες μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τον Ιούλιο o ευρωβουλευτής της GUE Χέλμουτ Σολτζ είχε καταγγείλει και την αντίστοιχη συμφωνία CETA (μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά) επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. θα χάνει ετησίως 311 εκατ. ευρώ.

Διαμαρτυρίες ενάντια στις νεοφιλελεύθερες αυτές συμφωνίες έχουν προγραμματιστεί σε 10 γερμανικές πόλεις στις 17 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες στις 20 Σεπτεμβρίου και στις 22 στην Μπρατισλάβα. Η ευρωομάδα της Αριστεράς προετοιμάζει ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις οικονομικές εναλλακτικές στις 15 Νοεμβρίου.

Άλλα νέα

* Οκτώ επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου (Εξωτερικών, Γεωργίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιωμάτων των Γυναικών, Πολιτικών Ελευθεριών και Αλιείας) ψήφισαν μέσα στην εβδομάδα τη θέση τους για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2017. Η τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου.

* Αντιπροσωπεία της GUE συμμετείχε στις εργασίες του Παγκόσμιου Κοινοβουλευτικού Φόρουμ στο Μόντρεαλ του Καναδά (στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ 10.8) με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Χέλμουτ Σολτζ. Με επίκεντρο την οικοδόμηση ενός βιώσιμου κόσμου, που θα αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, το Φόρουμ έφερε σε επαφή προοδευτικές δυνάμεις και οργανώσεις πολιτών από τα τοπικά και εθνικά κοινοβούλια του κόσμου.

* Σύσσωμη η ευρωομάδα της GUE εξέφρασε την κατανόηση και τη συμπόνια της στις οικογένειες των θυμάτων του φονικού σεισμού στην Ιταλία στις 24 Αυγούστου.

* Τη συμφωνία ειρήνης και κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην κολομβιανή κυβέρνηση και τους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), έπειτα από 52 χρόνια συγκρούσεων, χαιρέτισε η GUE. Στις 2 Οκτωβρίου θα γίνει δημοψήφισμα επί της αποδοχής της συμφωνίας.

* Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν οι Ισπανοί ευρωβουλευτές της Αριστεράς, ο Βάσκος ευρωβουλευτής Χόσου Χουαρίστι και η επικεφαλής της GUE Γκάμπι Τσίμερ, για την προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να αποτρέψει την υποψηφιότητα του Αρνάλντο Οτέγκι για την προεδρία της Χώρας των Βάσκων.

* “Να απομονώσει η Κομισιόν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές λογικές μέσα στην Ε.Ε.” ζήτησαν έξι ευρωβουλευτές από δυο πολιτικές ομάδες σχετικά με τη σλοβακική προεδρία και τις ακραίες θέσεις της για το προσφυγικό. Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών, συγκεκριμένα, υπενθύμισαν τις ακραίες ρατσιστικές δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού κ. Φίτσο καθώς και υπουργών της κυβέρνησής του για τις ροές των προσφύγων στην Ευρώπη.

Οι ενέργειες του Ευρωκοινοβουλίου για τον χειμώνα

Προς τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. και καταλόγου που θα συμπεριλαμβάνει χώρες ασφαλούς προέλευσης.

Προς την ανανέωση των κανόνων για τα όπλα.

Ξεκινά η εξεταστική επιτροπή για τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Ε.Ε. Στόχος η αύξηση της διαφάνειας της φορολογίας των πολυεθνικών εταιρειών.

Έκθεση της εξεταστικής επιτροπής για τις μετρήσεις των εκπομπών αερίων των αυτοκινήτων.

Ενιαία αγορά και ελευθερία μετακίνησης

Προς ανανέωση των κανόνων για το οπτικοακουστικό υλικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL