Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Η δραστηριότητα των οκτώ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δραστηριότητα των οκτώ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση του Π. Μοσκοβισί στον Δ. Παπαδημούλη για την ελληνική οικονομία

Σταδιακή χαλάρωση των capital controls επιβεβαιώνει η Κομισιόν σε απάντησή της σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος επίτροπος για Θέματα Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, απάντησε στον Δ. Παπαδημούλη σχετικά με τις οικονομικές προβλέψεις της ελληνικής οικονομίας μέχρι και το 2018.


Συγκεκριμένα ο αρμόδιος επίτροπος επιβεβαιώνει ότι η οικονομία αποδείχτηκε πιο ανθεκτική από τις αρχικές προβλέψεις καθώς και ότι η σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα, γεγονός που θα τονώσει την ανάπτυξη.
Επιπλέον η Κομισιόν, διά στόματος Μοσκοβισί, επιμένει στις προβλέψεις της για ανάκαμψη το β' εξάμηνο του 2016 και για ανοδική πορεία για τα έτη 2017 και 2018.

Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, ο Π. Μοσκοβισί παραπέμπει στη γενικόλογη απόφαση του Eurogroup κατά την οποία έχουν συμφωνηθεί σταδιακά μέτρα ελάφρυνσης, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες για τα μέτρα αυτά και για το χρονοδιάγραμμα το οποίο θα ακολουθήσουν. Σε σχέση με την τόνωση της απασχόλησης, η Κομισιόν υπενθυμίζει τα 2,3 δισ. ευρώ τα οποία δόθηκαν τον Οκτώβριο του 2015 για αποκλειστική χρήση που αφορά την απασχόληση, ενώ σημειώνει πως σε αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και το «σχέδιο για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα», το οποίο κατατέθηκε πριν, λίγες εβδομάδες.

Τέλος, η Κομισιόν επιβεβαιώνει πως «παρέχει τεχνική βοήθεια για να βοηθήσει την Ελλάδα να προετοιμάσει και να εφαρμόσει τις διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων με την παροχή συνδρομής για την καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, με αφορμή την Έκθεση της Κομισιόν για τις Ευρωπαϊκές Οικονομικές Προβλέψεις, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Επιτροπή ζητώντας αναλυτικές προβλέψεις της για το β' εξάμηνο του 2016 καθώς και για το 2017 και 2018. Επιπλέον, ο Δ. Παπαδημούλης με την ερώτησή του, είχε ζητήσει «το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» ενώ ζητούσε εκ νέου προτάσεις για ισχυρή προσέλκυση επενδύσεων και ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
 

Γενικόλογη απάντηση Δ. Αβραμόπουλου στον Δ. Παπαδημούλη για τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό

"Γενικόλογη" χαρακτήρισε την απάντηση που του έδωσε ο επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφορικά με τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

"Παρά τις σημαντικές ελλείψεις που προκύπτουν, η Κομισιόν διά στόματος Αβραμόπουλου, αποφεύγει να μιλήσει για την ταμπακιέρα και σπεύδει να διαβεβαιώσει πως η υλοποίηση της συμφωνίας 'προχωράει κανονικά'" σχολίασε ο Δ. Παπαδημούλης.

«Η Επιτροπή παρέχει πλήρη στήριξη στην Ελλάδα για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, ιδίως με τη βοήθεια των αρμόδιων οργανισμών της Ε.Ε. στη χώρα», σημείωνε από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος ενώ υπογράμμιζε πως «στο πλαίσιο της εφαρμογής της δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας και με βάση ειδικές προσκλήσεις των οργανισμών της Ε.Ε., εμπειρογνώμονες και διερμηνείς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) βοηθούν τις ελληνικές αρχές στις διαδικασίες ασύλου στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω».

Ωστόσο, η Κομισιόν αποτυγχάνει να δώσει απάντηση αναφορικά με τους μόλις 37 διερμηνείς που έχουν σταλεί στην Ελλάδα, αντί για 400 συνολικά, καθώς και για τους 31 υπαλλήλους που έχουν σταλεί να στελεχώσουν δομές και υπηρεσίες, αντί των 472 που αναμένονται συνολικά.

Ακόμη περισσότερο, αποτελεί πρόκληση για την Ε.Ε. η κάλυψη όχι μόνο των παραπάνω αναγκών αλλά και η διασφάλιση πλέον της υλοποίησης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, την στιγμή που η Τουρκία ανοιχτά απειλεί να τινάξει στον αέρα τα συμφωνηθέντα.

Ο Δ. Αβραμόπουλος αρκέστηκε, σύμφωνα με τον Δ. Παπαδημούλη να δηλώσει πως «Η Κομισιόν επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση στα κράτη - μέλη τη σημασία της αποστολής επαρκούς αριθμού επαγγελματιών εμπειρογνωμόνων και διερμηνέων, ώστε οι ελληνικές αρχές να βοηθηθούν στη διαχείριση της κρίσης».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή τα στοιχεία που προκύπτουν από τη δράση της Ευρωπαϊκής Αρχής Φύλαξης Συνόρων και Ακτών, τα οποία αποδεικνύουν μεγάλες ελλείψεις σε τεχνική βοήθεια και σε ανθρώπινο δυναμικό, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν, ζητώντας της, μεταξύ άλλων, να καλύψει αυτά τα κενά άμεσα και να καταθέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πορεία στελέχωσης των υπηρεσιών και δομών στην Ελλάδα. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο", ο Δ. Παπαδημούλης είχε υποστηρίξει πως "Η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει, ώστε η Ευρώπη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για το προσφυγικό".

Στ. Κούλογλου: "Καλή κίνηση" η σύνοδος του Νότου

"Καλή κίνηση" χαρακτήρισε τη σύνοδο των χωρών του Νότου, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ.

«Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, γίνεται μια τέτοια προσπάθεια συντονισμού από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Και μόνο το γεγονός ότι αυτή η σύσκεψη πραγματοποιείται είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι χώρες του Νότου ήταν διασπασμένες και έβλεπαν με καχυποψία η μία την άλλη» επισήμανε. Ο ευρωβουλευτής σχολίασε και την τριμερή συνάντηση των ηγετών της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας και δήλωσε πως φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια, κυρίως από τον Μ. Ρέντζι, να μετριαστεί η πολιτική της λιτότητας. Αν συμβεί αυτό, τότε θα ωφεληθεί και η Ελλάδα και θα ελαφρύνει το βάρος για τη χώρα. Ωστόσο, θεώρησε ότι δεν είναι και πολύ πιθανή αυτή η αλλαγή, δεδομένου ότι η Άνγκ. Μέρκελ δεν θέλει να αλλάξει τίποτα, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες γερμανικές εκλογές.

Στ. Κούλογλου: Γιατί παρεμβαίνει η Κομισιόν στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης;

Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου φέρνει στο επίκεντρο τους πρόσφατους σχολιασμούς της Κομισιόν για δημοσιεύματα στα ΜΜΕ που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα για το ελληνικό χρέος. Ο Στ. Κούλογλου κάλεσε την Κομισιόν να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους άλλαξε τη στάση της, τη στιγμή που η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων διερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη. Ο ευρωβουλευτής υποστήριξε πως μια τέτοια παρέμβαση της Κομισιόν προκαταβάλλει τις δικαστικές έρευνες σε εξέλιξη σε ένα κράτος - μέλος. Ακόμη, αναφορικά δε με το αίτημα της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση «για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα», ο ευρωβουλευτής τη ρωτά εάν θεωρεί ή όχι πως η όποια θέση της κυβέρνησης θα συνιστούσε παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Στ. Κούλογλου προς Κομισιόν: Ποια η θέση σας για τις γουρουνοκεφαλές στα σύνορα που προτείνουν Ούγγροι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές;

Γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Γκιόργκι Σόπφλιν, Ούγγρου ευρωβουλευτή του ακροδεξιού κυβερνώντος κόμματος του Βίκτορ Όρμπαν Fidesz, με τις οποίες ζήτησε την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών κατά μήκος του φράχτη που έχει στήσει η Ουγγαρία στα νότια σύνορά της, ώστε «να αποθαρρύνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες». Επιπλέον, κατά μήκος του φράχτη έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα ομοιώματα ανθρώπινων προσώπων φτιαγμένα από λαχανικά, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των προσφύγων, ενώ αναμένεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ουγγαρία για την αποδοχή ή όχι της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης προσφύγων.

Ο ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν να απαντήσει ποια είναι η θέση της απέναντι στις προτάσεις Σόπφλιν καθώς και να διευκρινίσει σε τι ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αντιμετωπίσει παρόμοιες προτάσεις και πρακτικές εκφοβισμού προσφύγων και μεταναστών και τι μέτρα σκοπεύει να λάβει άμεσα, ώστε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, και οι άλλες χώρες που τηρούν παρόμοια στάση, να υλοποιήσουν τη συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL