Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Μέταλλο από τον ουρανό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέταλλο από τον ουρανό

Στρατηγικές ανατροπές στη γειτονιά μας, με απρόβλεπτες εξελίξεις, έφερε η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Η επίσκεψη του Ερντογάν στη Μόσχα απέσπασε τη συγκατάνευση του Πούτιν στην εισβολή, προσχηματικά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, στην ουσία κυρίως κατά των Κούρδων.

Η απόσταση Ουάσιγκτον - Άγκυρας μεγαλώνει. Οι αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι επιτεύχθηκε εκεχειρία ανατράπηκαν αλαζονικά από τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που είπε πως η χώρα του δεν συνομιλεί με τρομοκράτες, τους Κούρδους δηλαδή.

Οι κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή έχουν τεθεί υπό την προστασία του αμερικανικού Πενταγώνου καθώς έχουν αποδειχθεί οι πλέον αξιόπιστες εναντίον των τζιχαντιστών.

Η Τουρκία όμως θέλει με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικής εδαφικής ζώνης στα δυτικά σύνορά της με τη Συρία. Κύριος στόχος, να μην διαβούν οι Κούρδοι τον Ευφράτη προς τα δυτικά και κατά το δυνατόν να εξουδετερωθούν στρατιωτικά.

Έτσι και η ψυχρότητα με τους Αμερικανούς, προσωρινή ίσως, αλλά πραγματική.

Άλλη μία ανατροπή είναι η οιονεί άτυπη συμμαχία της Τουρκίας με τον πρόεδρο της Συρίας Άσαντ, πρώην άσπονδο εχθρό της Άγκυρας, καθώς οι δυνάμεις του άρχισαν να χτυπούν μαζί με τον τουρκικό στρατό τις κουρδικές θέσεις.

Οι αντάρτες της Συρίας που θέλουν την ανατροπή του Άσαντ είναι διχασμένοι: άλλοι μάχονται μαζί με τον τουρκικό στρατό, άλλοι είναι σύμμαχοι των Κούρδων και άλλοι ανήκουν στο στρατόπεδο των τζιχαντιστών.

Η ήδη πολύπλοκη κατάσταση έχει περιπλακεί με τις επεμβάσεις των ξένων δυνάμεων. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι είναι κατά του Άσαντ, οι Ρώσοι στηρίζουν ακόμη και στρατιωτικά τον πρόεδρο της Συρίας, η Σαουδική Αραβία θέλει την ανατροπή του, το Ιράν τον στηρίζει, ενώ εμπλέκονται και άλλες γειτονικές χώρες και δυνάμεις.

Στον αιματηρό λαβύρινθο της Συρίας -300.000 νεκροί- ίσως ο μίτος της Αριάδνης να βρεθεί αν Ρώσοι και Αμερικανοί συνεννοηθούν για μια συνολική πολιτική λύση. Ίσως...

Προς το παρόν, ο ουρανός πάνω από τη Συρία βρέχει μέταλλο. Έως και 140 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL