Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Νέα σελίδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα σελίδα

Οι κρίσιμες συζητήσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα και θα οδηγήσουν στην δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος γίνονται στο νέο τοπίο που έχει δημιουργήσει το Brexit, η συνεχιζόμενη στασιμότητα στην οικονομία της Ευρωζώνης και η πάντα ανοιχτή πρόκληση του προσφυγικού.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι νέες πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται, με την περαιτέρω προσέγγιση των σοσιαλδημοκρατών και ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά η συντονισμένη δράση των χωρών του Νότου, που με επίκεντρο τη συνάντηση στις 9 Σεπτεμβρίου είναι περισσότερο από φανερό ότι συνθέτουν νέες συμμαχίες κατά της λιτότητας και των ακραίων λύσεων σε πολλά κοινωνικά θέματα.

Τα προβλήματα και αυτής της αξιολόγησης είναι πολλά, όπως και τα αγκάθια. Όμως είναι δεδομένο ότι καμία πλευρά δεν έχει κανένα λόγο να καθυστερήσει ή να εξελιχθεί η διαδικασία αυτή σε θρίλερ.

Η Ε.Ε. μετά το Brexit έχει συμφέρον να φύγει μπροστά και να μη χάσει το δάσος για το δέντρο. Η πρόκληση της ανάπτυξης είναι ζωτική όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την Ε.Ε. συνολικά. Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι τόσο μεγάλες και απαιτούν χρόνο και προσπάθεια, ώστε θα ήταν εις βάρος της να κολλήσει ξανά στην Ελλάδα.

Πέρα από τις συνήθεις κορώνες που εκστόμισαν οι συνήθεις ύποπτοι, όπως φάνηκε και στην περίπτωση του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού των ιβηρικών κρατών, το θέμα έκλεισε αναίμακτα.

Ωστόσο, η χώρα μας, με "κλεισμένα" τα πιο δύσκολα θέματα που περιλαμβάνονταν στην προηγούμενη αξιολόγηση, έχει ένα λόγο παραπάνω να προχωρήσει και να ολοκληρώσει εντός χρόνου την αξιολόγηση, με λύσεις στα καυτά θέματα πάντα προς όφελος της κοινωνίας, γιατί έτσι θα ανοίξει το κεφάλαιο της οριστικής ρύθμισης του χρέους.

Από την άλλη, οποιαδήποτε εμπλοκή θα καθυστερήσει μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, οικονομικές και θεσμικές, που έχουν προτεραιότητα και θα επηρεάσει αρνητικά το οικονομικό κλίμα στην πιο καίρια στιγμή, τώρα που, σύμφωνα με όλους τους οικονομικούς παρατηρητές, η οικονομία αποκτά θετικό αναπτυξιακό πρόσημο.

Με δεδομένο τον πόλεμο των βαρόνων των media, σίγουρα θα δούμε και θα διαβάσουμε για πολλές “εμπλοκές”, “εκτροχιασμούς” και “παρατράγουδα”, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Αυτοί έχουν τους λόγους τους. Η κοινωνία, από την άλλη, έχει κάθε λόγο να προχωρήσει στο επόμενο κεφάλαιο και να αλλάξει σελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL