Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Πολιτική και πράξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτική και πράξη

Αγαπητοί αναγνώστες, συντρόφισσες και σύντροφοι, καταθέτω άμεσες πρακτικές πολιτικές προτάσεις για τον εσωκομματικό διάλογο και το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πορεία για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη θεωρώ ότι ο κυριότερος εχθρός είναι η γραφειοκρατία και οι γραφειοκράτες. Πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν. Το μεγάλο κράτος δεν σημαίνει κατ' ανάγκη περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και βοήθεια προς τους αδύναμους οικονομικά πολίτες. Επιγραμματικά, πρέπει άμεσα να υλοποιήσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη νομοθέτηση σύγχρονων τρόπων λήψης αποφάσεων στον δημόσιο τομέα, την έμπρακτη οικονομική υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Να σταματήσει η σπατάλη του δημόσιου χρήματος για «λύσεις» που ήδη υπάρχουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Να εκμεταλλευτούμε τις ΑΠΕ για εξοικονόμηση ενέργειας στα ιδιόκτητα κτήρια των κρατικών υπηρεσιών. Επίσης, μια σημαντική συμβολή για την ελληνική οικονομία θα μπορούσε να είναι η παραγωγή γεωργικών προϊόντων για βιοκαύσιμα. Με την παραγωγή βιοκαυσίμων, με ορθολογικό τρόπο, θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από τον ορυκτό πλούτο (πετρέλαιο, λιγνίτη και άνθρακα) και θα εξασφαλίσουμε σίγουρο εισόδημα στους αγρότες.

Να προσθέσουμε και τη λύση της βιομάζας. Προϊόντα γεωργικών καλλιεργειών και οικιακά απορρίμματα, αντί να γίνονται σκουπίδια, με κατάλληλη επεξεργασία και με ελεγχόμενη καύση μπορούν να γίνουν καύσιμη ύλη για την παραγωγή ενέργειας. Αυτό ήδη γίνεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, θα πρέπει να υλοποιηθεί ένα ενιαίο χωροταξικό σχέδιο στην τοποθέτηση ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά τόξα, ανεμογεννήτριες), στις βιομηχανικές ζώνες, στις ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά.

Το διαμετακομιστικό εμπόριο είναι για εμάς ένα καλό πλεονέκτημα λόγω της γεωγραφικής θέσης μας. Μπορεί να αποτελέσει εξισορροπητικό παράγοντα στο ισοζύγιο πληρωμών και στα τρέχοντα έσοδα του κράτους.

Στο θέμα της ορθής χωροθέτησης και ισόρροπης κατανομής τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: ακόμα και σήμερα γεννιούνται πολλά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα των τμημάτων, για την αξιοπιστία της παροχής σπουδών και κατάρτισης. Είμαστε διατεθειμένοι να διατηρήσουμε επ' αόριστον ένα πλαίσιο ανταγωνιστικότητας μεταξύ τμημάτων και ομοειδών σχολών, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε στη θέση τους περισσότερες και διαφορετικές καινοτόμες ειδικότητες; Λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, οι ανώτερες σπουδές μπορεί να παρακολουθούνται εξ αποστάσεως και μέσω της ψηφιακής σχολικής τάξης (e-class), χωρίς να επιβαρύνονται με επιπρόσθετα έξοδα διαβίωσης οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, με παράλληλη μείωση στα λειτουργικά έξοδα των σχολών. Να ξαναδούμε το θέμα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μια πρόταση είναι η εισαγωγή στα ανώτερα τμήματα να γίνεται μέσω ενός προπαρασκευαστικού έτους ανά τμήμα σπουδών, αντί των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Σε ό,τι αφορά την εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισμών από χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, χρειάζεται συλλογική αξιοποίηση της πρότυπης πιστοποίησης "Βιολογικά προϊόντα", "Demeter", "NaTrue" και αξιοποίηση των σύγχρονων μεθόδων προώθησης ενός αγροτικού προϊόντος.

Ζούμε σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας και σε μια κοινωνία που, βιώνοντας μια πολυεπίπεδη κρίση, κάνει άλματα προς τα πίσω. Ιδιαίτερα ο τομέας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χώρος ιδιαίτερος για την Αριστερά, πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα των πολιτικών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της κυβέρνησής της.

* Ο Κώστας Μεσσήνης είναι μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL