Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις

"Όταν ανοίγεις το ταμείο για να εισπράξεις, πρέπει να θυμάσαι ότι ένα μέρος των χρημάτων δεν σου ανήκει. Ανήκει στο κράτος και πρέπει να τα αποδώσεις άμεσα". Απλή και καθαρή κουβέντα ανώνυμου επιχειρηματία από τον τομέα του τουρισμού, από αυτούς που κοπιάζουν καθημερινά, ανανεώνουν την επιχείρησή του;, πληρώνουν κανονικά τους εργαζόμενούς τους (με τους νόμιμους μισθούς των τελευταίων ετών) και συγχρόνως καταβάλλουν μέχρι κεραίας ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ και φόρους.

"Καλά, εσύ πώς τα καταφέρνεις, πληρώνοντας κανονικά τους φόρους σου;" ήταν η αυθόρμητη ερώτηση κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας. "Όπως είδες, δεν έχω Μερσεντές, ούτε έβαλα ποτέ στόχο να πάρω. Ούτε εξοχικό με πισίνα έφτιαξα" απάντησε, δείχνοντας πως υπάρχει κόσμος που ποντάρει στο χτίσιμο φορολογικής συνείδησης, αυτής που η κυβέρνηση οφείλει να τονώσει και να επιβραβεύσει.

Τριγυρνώντας τη χώρα, βρίσκεις πολλούς τέτοιους επιχειρηματίες που επιμένουν να κάνουν τη δουλειά τους καθαρά, να πληρώνουν τους φόρους τους, να εκσυγχρονίζουν τις επιχειρήσεις τους και να προσδοκούν ένα σήμα και καθαρούς κανόνες από την κυβέρνηση. Με πάταξη, της διαφθοράς και της διαπλοκής. Δεν είναι, κατά κανόνα, αριστεροί. Μάλλον παραδοσιακοί ψηφοφόροι των παλιών μεγάλων κομμάτων είναι, οι οποίοι γκρινιάζουν και με κάποια μέτρα της κυβέρνησης, ενώ γελώντας αναπαράγουν και κάποιες από τις παραπολιτικές παραφιλολογίες που διακινούν τα παλιά τους κόμματα κατά του ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Απλή αναπαραγωγή σε κουβέντες καφενείου, αναπαραγωγή που δείχνει ότι δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στα παλιά τους κόμματα -το αντίθετο: Ο ένας μετά τον άλλο έχουν να σου αφηγηθούν ιστορίες πελατειακής πολιτικής υπέρ μικρότερων ή μεγάλων συμφερόντων από τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. (απ' όταν ήταν χώρια και απ' όταν συμπορεύθηκαν) με πρωταγωνιστές τους τοπικούς βουλευτές ή και δημάρχους, τους οποίους βρήκαν και οι ίδιοι απέναντι όταν θέλησαν να κάνουν τη δουλειά τους. Γι' αυτό, άλλωστε, συνεχίζουν να κοιτούν προς την κυβέρνηση ζητώντας καθαρό πλαίσιο και τερματισμό όσων θυμίζουν το παλιό σύστημα. Αυτή η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να γίνει η ραχοκοκαλιά μιας νέας, δίκαιης ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL