Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Τρεις ιστορίες που δείχνουν το μέλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρεις ιστορίες που δείχνουν το μέλλον

Υπερπροσφορά, χαμηλές τιμές παρέμβασης, αθέμιτος ανταγωνισμός, αλλά και το άκριτο άνοιγμα της ενιαίας αγοράς σε εισαγωγές από όλον τον κόσμο τσακίζουν το αγροτικό εισόδημα. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία συνεχής υποχώρηση του αγροτικού εισοδήματος, η οποία έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια η ευρωπαϊκή γεωργική πολιτική συνεχώς απορρυθμίζεται, καθώς προσανατολίζεται στην παγκόσμια αγορά, άρα επηρεάζεται και από όλες τις κρίσεις εκτός συνόρων. Πλέον δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο γεωργοί και κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να πουλούν κάτω από το κόστος, να υπερχρεώνονται και να χρεοκοπούν. Αψευδής μάρτυρας οι χρεοκοπίες χιλιάδων μικρών και μεσαίων αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων σε ολόκληρη την Ευρώπη και η εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας.

Πλέον στην Ευρώπη έχει ξεσπάσει ένας ιδιότυπος εμφύλιος μεταξύ των γεωργών. Γάλλοι οινοπαραγωγοί εναντίον των Ισπανών συναδέλφων τους. Γάλλοι κτηνοτρόφοι εναντίον Γερμανών...

Και φυσικά στη γωνία κάποιοι χαμογελούν με ικανοποίηση βλέποντας ότι "το μέλλον τούς ανήκει". Στην πραγματικότητα, από όλη αυτή την αναστάτωση οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι πολυεθνικές και οι επενδυτές που εποφθαλμιούν τη γη αλλά και τις αγορές των προϊόντων προκειμένου να κερδίσουν όχι μόνο μερίδια αγοράς αλλά και... επιδοτήσεις.

Η αρπαγή έχει ήδη εφαρμοστεί στην ανατολική Ευρώπη με επόμενο σταθμό την Ελλάδα, ενώ η περιθωριοποίηση χιλιάδων μικρών τυροκομικών επιχειρήσεων της Γαλλίας και παραγωγών ρυζιού στην Ιταλία δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Και το βάθος είναι κρυμμένο και περιμένει ένα ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα: οι σπόροι. Τρεις ιστορίες που εκτυλίχθηκαν τους τελευταίους οκτώ μήνες είναι αποκαλυπτικές:

Ιστορία πρώτη

Πριν από μερικές μέρες οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί αντέδρασαν δυναμικά θεωρώντας ότι Ισπανοί συνάδελφοί τους εφαρμόζουν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Στη γαλλική πόλη Σετ στην επαρχία Λανγκντόκ - Ρουσιγιόν περίπου 50.000 τόνοι ερυθρού ισπανικού οίνου χύθηκαν στους δρόμους έπειτα από διαρροή που προκλήθηκε σε πέντε φορτηγά - τάνκερ μεγάλου Γάλλου μεσάζοντα προκαλώντας, χωρίς υπερβολή, μια πρωτοφανή πλημμύρα κρασιού. Πίσω από αυτή τη στοχευμένη ενέργεια, που κατά την ισπανική εκδοχή αποτελεί σαμποτάζ, κρύβεται μια ακτιβιστική ομάδα οινοπαραγωγών της περιοχής, γνωστή με το όνομα Comité Régionale d'Action Viticole (CRAV), η οποία ανέλαβε δίχως περιστροφές την ευθύνη για την ενέργεια αυτή. Οι Γάλλοι γεωργοί υποστηρίζουν ότι οι μαζικές εισαγωγές φθηνού κόκκινου κρασιού κυρίως από την Ισπανία -καθώς και από τη Χιλή και την Αργεντινή- έχουν καταφέρει τεράστιο πλήγμα στη γαλλική οινοπαραγωγή, με τα κελάρια πολλών τοπικών παραγωγών να είναι ακόμη γεμάτα με μεγάλες ποσότητες κρασιού που δεν μπορεί να πουληθεί. Σημειώνεται ότι ο όγκος των εισαγωγών ισπανικού κρασιού αυξήθηκε από 2 σε 7,2 εκατ. εκατόλιτρα μέσα στο 2015, με την τιμή ανά εκατόλιτρο να ανέρχεται σε μόλις 32 ευρώ. Την τιμή αυτή δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι Γάλλοι παραγωγοί, δεδομένου ότι στη χώρα η παραγωγή ενός εκατόλιτρου κοστίζει τα διπλάσια.

Στο μεταξύ οι ακτιβιστές παραγωγοί στην περιοχή Λανγκντόκ - Ρουσιγιόν καταγγέλλουν και άλλες αθέμιτες πρακτικές, αυτή τη φορά Γάλλων συναδέλφων τους, οι οποίοι, προκειμένου να ισοσκελίσουν τις απώλειες, προβαίνουν στην ανάμειξη φθηνού ισπανικού κρασιού με την ντόπια παραγωγή.

Ιστορία δεύτερη

Τον Μάιο στη Γερμανία οι τιμές του παραγωγού γάλακτος μειώθηκαν κατά 30%. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ γαλακτοκομείων και γαλακτοπαραγωγών είχαν αποτέλεσμα να «κλειδώσει» σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας η τιμή στα 19 ή και 18 σεντς ανά λίτρο. Και αυτό την ώρα που το μέσο κόστος παραγωγής για τους περίπου 75.000 Γερμανούς γαλακτοπαραγωγούς ανέρχεται σήμερα στα 40 περίπου λεπτά το λίτρο. Βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης η υπερπροσφορά γάλακτος σε ολόκληρη την Ευρώπη, που με τη σειρά της αποδίδεται στη μείωση της ζήτησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα, στο ρωσικό εμπάργκο, στην αύξηση της παραγωγής σε χώρες της Αμερικής και στη Νέα Ζηλανδία, αλλά και στην κατάργηση της ποσόστωσης στο γάλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για να κατανοήσει κάποιος τι σημαίνει αυτή η τιμή, αρκεί να αναφερθεί ότι την ίδια περίοδο οι τιμές του γάλακτος και στα ράφια των γερμανικών σούπερ μάρκετ ήταν 46 σεντς. Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που καταργήθηκε η ποσόστωση στην Ε.Ε. οι γαλακτοπαραγωγοί βλέπουν την τιμή του προϊόντος τους σε ελεύθερη πτώση. Ορισμένες επιχειρήσεις δίνουν πραγματική μάχη επιβίωσης.

Ιστορία τρίτη

Η «βιοπειρατεία» είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κατά κόρον στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρόκειται για τη χρήση σπάνιων φυτών από τη φαρμακοβιομηχανία χωρίς οι ντόπιοι καλλιεργητές να αποκομίζουν κανένα κέρδος. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα απαγορεύεται -λόγω των προστατευμένων δικαιωμάτων πατέντας των φαρμακοβιομηχανιών- να αξιοποιούν παράλληλα και οι τοπικοί καλλιεργητές με οποιονδήποτε τρόπο τα ίδια φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες.

Τα κέρδη που αποκομίζουν οι εταιρείες παραγωγής φαρμάκων από την εκμετάλλευση αντίστοιχων σπάνιων φυτών στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι τεράστια. Την ίδια στιγμή οι τοπικοί πληθυσμοί, που πρώτοι διαπίστωσαν τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών που χρησιμοποιήθηκαν μετέπειτα από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, δεν απολαμβάνουν οικονομικά οφέλη. Για την αντιμετώπιση της βιοπειρατείας ήδη τον Οκτώβριο του 2010 θεσπίστηκε το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια, όμως δεν εφαρμόζεται αποτελεσματικά από τις ευρωπαϊκές χώρες. Για να τεθεί σε πλήρη ισχύ πρέπει να υπογραφεί από 50 χώρες. Έως τώρα μόνο 15 χώρες το έχουν ενσωματώσει στις εθνικές τους νομοθεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL