Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Το άλλο μισό του ουρανού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το άλλο μισό του ουρανού

Κάποτε οι γυναίκες ξεφύλλιζαν φιγουρίνια.

Κάποτε αναστέναζαν βλέποντας στο σινεμά τον Κούρκουλο να τα δίνει όλα για την καρδιά μιας δύσκολης γυναίκας - ενώ έβρεχε φωτιά στη στράτα του.

Κάποτε οι γυναίκες ήταν πρώτα του πατρός τους και μετά του ανδρός τους κι εύχονταν να είναι τυχερές με τον δεύτερο, αφού τον πρώτο δεν μπορούσαν έτσι κι αλλιώς να τον διαλέξουν.

Κάποτε οι άνδρες ήταν άνδρες, ή έστω έμοιαζαν με άνδρες. Έφερναν τα λεφτά στο σπίτι, προστάτευαν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας -ή έτσι έλεγαν- φρόντιζαν να περνάνε το δικό τους - ή έτσι νόμιζαν. Ήταν ο λόγος τους συμβόλαιο και άλλα χαριτωμένα, αυτά που μας τα θυμίζουν ακόμα τα τραγούδια και οι παλιές ελληνικές ταινίες.

Σήμερα; Αν πιστέψει κανείς τα άρθρα και τις έρευνες -με ή χωρίς εισαγωγικά- στα χιλιάδες γυναικεία περιοδικά που κυκλοφορούν στον πλανήτη, οι άνδρες τύπου Κούρκουλου μας τελείωσαν. Σήμερα οι άνδρες είναι αυτοί που θέλουν στοργή και προδέρμ και δεν ξέρουν πώς να τα ζητήσουν.

Σήμερα το καημένο το ισχυρό φύλο έχει χάσει τα προσόντα των παππούδων -δύναμη, ικανότητα στήριξης και προστασίας, σταθερότητα-, χωρίς να καταφέρει να τα αντικαταστήσει με κάτι άλλο. Οι άνδρες ψάχνονται - ή έτσι λένε. Και άντε να τους βρεις.

Σήμερα οι γυναίκες έχουν καταφέρει -ή έχουν υποχρεωθεί- να γίνουν δυνατές. Να φέρνουν λεφτά στο σπίτι - αλλά και να το φροντίζουν. Να στηρίζουν τον εαυτό τους - αλλά και τους άνδρες τους. Κάτι οι αγώνες του φεμινισμού, κάτι οι πιέσεις του καπιταλισμού, και οι γυναίκες απέκτησαν τον νέο ρόλο. Γατούλες και κουβαλητές, μάνες και ερωμένες, όλα σε ένα.

Μόνο που το άλλο μισό του ουρανού, το αρσενικό, αυτόν τον νέο ρόλο δεν τον βρήκε ακόμα. Δυσκολεύεται. Γονατίζει από το άγχος.

Ο σύγχρονος άνδρας καλείται να είναι δυνατός και τρυφερός συνάμα, αποφασιστικός αλλά και με κατανόηση, πετυχημένος αλλά και με την ικανότητα να δαμάζει την ανταγωνιστικότητά του, αρσενικός αλλά και με θηλυκά στοιχεία. Οι γυναίκες ζητούν το αυτονόητο: έναν άνδρα να τις  συμπληρώνει. Τρυφερό και κουβαλητή, πατέρα και εραστή, όλα σε ένα.

Μόνο που το είδος είναι σπάνιο, ίσως επειδή οι άνδρες δεν μπορούν να κάνουν -και να είναι- πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Έτσι, τη λύση στα σημερινά αδιέξοδα των σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων καλούνται να τη δώσουν οι γυναίκες. Μεγαλώνοντας τους γιους τους όπως θα ήθελαν να είναι οι άνδρες τους. Σε δυο - τρεις γενιές μπορεί να φανούν τα επιθυμητά αποτελέσματα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL