Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Οι δύο όψεις της βραζιλιάνικης Ολυμπιάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δύο όψεις της βραζιλιάνικης Ολυμπιάδας

Η χώρα της σάμπα και του ποδοσφαίρου έχει σίγουρα να αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα από όσα χωράνε στη βιτρίνα που θέλει να χρησιμοποιήσει για να τονώσει την εικόνα της ισχύος και της ευημερίας που συνθέτουν κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις. Το Μουντιάλ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν στην πραγματικότητα τη λαμπερή της όψη. Η άλλη όψη, όμως, είναι γκρίζα. Το πολιτικό τοπίο στη χώρα είναι εκρηκτικό. Η Βραζιλία συγκλονίζεται αυτό το διάστημα από ένα σκάνδαλο διαφθοράς μεγατόνων, στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται και κατασκευαστικές εταιρείες που ανέλαβαν ολυμπιακά έργα. Η βαθιά οικονομική ύφεση στη χώρα έχει εκτινάξει στα ύψη των αριθμό των ανέργων. Τα κρατικά ταμεία είναι άδεια και τα δάνεια δυσεύρετα και ακριβά. Τα προβλήματα είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν λόγω έλλειψης ρευστότητας. Πολλά γήπεδα οικοδομήθηκαν εξαιρετικά πρόχειρα, με τους διοργανωτές να αναγκάζονται να προχωρούν σε συνεχείς εκπτώσεις.

Η Βραζιλία είναι η 7η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όμως το 6% του πληθυσμού ζει σε φαβέλες όπου οι υποδομές είναι ανύπαρκτες, το εμπόριο ναρκωτικών αλλά και η εγκληματικότητα είναι καθημερινά φαινόμενα. Με τις κοινωνικές υπηρεσίες να είναι κι αυτές ανύπαρκτες, κυρίως στην Υγεία, την Παιδεία και τις μεταφορές, τα χρήματα που δαπανώνται για τη διοργάνωση των μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων έχουν εξοργίσει τους πολίτες της Βραζιλίας.

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν τις δαπάνες για τα έργα υποδομής με τη διαφθορά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η χώρα που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 έθεσε υπό έλεγχο την ασφάλεια των υποδομών. Οι μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν είναι άλλωστε νωπές. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA το 2014 μια αερογέφυρα κατέρρευσε σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας είκοσι δύο, και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, μια νέα, 2,5 μιλίων ποδηλατογέφυρα, κατέρρευσε σκοτώνοντας δύο.

Η επιφυλακτικότητα άλλωστε δικαιολογείται από τα τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται -και- οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας. Σύμφωνα με άρθρο του Christopher Sabatini, λέκτορα Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικής στη Σχολή Διεθνών και Δημόσιων Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Columbia, το οποίο δημοσιεύτηκε προσφάτως στο «Foreign Affairs», στο σκάνδαλο που αφορά την Petrobras έχουν εμπλοκή και οι κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας. Οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες υποδομών της χώρας -η Odebrecht, η Camargo Corrêa, η ΟΑΚ και η Andrade Gutierrez- ανέπτυξαν ένα περίτεχνο σχέδιο για να κανονίζουν δωροδοκίες και να υπερτιμολογούν την Petrobras σε συμβάσεις προμηθειών και κατασκευών στο επίπεδο των 3 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο «Τα έσοδα από τα παράνομα κέρδη τους βρήκαν τον δρόμο για τις τσέπες τουλάχιστον 200 πολιτικών από 18 κόμματα, συμπεριλαμβανομένου 1,5 εκατ. δολαρίων για υποτιθέμενη χρηματοδότηση της πολιτικής εκστρατείας του Michel Temer, πρώην αντιπροέδρου και τώρα προσωρινού προέδρου, ο οποίος αντικατέστησε την Ντίλμα Ρούσεφ καθώς εκείνη υφίσταται ακροάσεις επί μομφής εναντίον της. Οι προσφορές για την κατασκευή του μεγαλύτερου φράγματος της Βραζιλίας, του αμφιλεγόμενου φράγματος Belo Monte, υποτίθεται ότι απέφεραν 41 εκατ. δολάρια σε παράνομες συνεισφορές σε πολιτικές εκστρατείες από τις τρεις εκ των τεσσάρων μεγάλων εταιρειών που αναφέρθηκαν παραπάνω: την Andrade Gutierrez, την Odebrecht και την Camargo Corrêa».

Και φυσικά το κοκτέιλ της λαϊκής δυσαρέσκειας που προκαλεί η πολιτική, η οικονομική κρίση και η διαφθορά έχει προκαλέσει την αντίδραση των Βραζιλιάνων. Πριν από λίγες εβδομάδες εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι βγήκαν στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο ζητώντας από την κυβέρνηση να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα που τους οφείλει, αντί να ξοδεύει υπέρογκα ποσά για τη διοργάνωση των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι πολίτες είναι εξοργισμένοι, καθώς είδαν την έκτακτη οικονομική βοήθεια των 2,9 δισ. ρεάλ από την κεντρική κυβέρνηση προς την ουσιαστικά χρεοκοπημένη πολιτεία του Ρίο να πηγαίνει στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αντί για τις οφειλές προς τους εργαζόμενους. Και όπως είχε πει τότε ένας από τους διαδηλωτές: «Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε συντάξεις λέγοντας ότι τα χρήματα πήγαν στα ολυμπιακά έργα. Αυτό είναι παρανοϊκό. Αφήνουν τους ανθρώπους στα νοσοκομεία να πεθάνουν για να κάνουν Ολυμπιακούς. Δεν πληρώνουν μισθούς για να κάνουν Ολυμπιακούς». Και αυτό φάνηκε και στη λαμπαδηδρομία στις συνοικίες του Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για το υψηλό κόστος των αγώνων και τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των δημόσιων υπαλλήλων της ολυμπιακής πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL