Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο ψυχρός πόλεμος στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Σήμερα είναι η ημέρα της πανηγυρικής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο. Στο Ρίο της χλιδής και των απέραντων favelas. Στο Ρίο, όπου τα περισσότερα χρήματα που δαπανήθηκαν για τους αγώνες αυτούς πήγαν στις τσέπες μιας ολιγαρχίας, όπως και στην Ελλάδα των Αγώνων του 2004. Από τα μεγάλα έργα που σχεδιάστηκαν, για την υποτιθέμενη αρτιότητα των αγώνων, ελάχιστα αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης. Τα περισσότερα από αυτά, όπως και στην Ελλάδα, δεν θα ξαναχρησιμοποιηθούν και δεν θα αποδώσουν στο κοινωνικό σύνολο το κόστος κατασκευής τους.

Όμως αυτοί οι Αγώνες, όπως και πολλοί άλλοι, δεν ξεχωρίζουν μόνο για τους οικονομικούς κινδύνους που θα αφήσουν πίσω τους. Οι αγώνες αυτοί χρησιμοποιούνται από τα αμερικανικά κέντρα με τη συμπαράσταση της Βρετανίας, ως μέσο ακόμη μεγαλύτερης πολιτικής απομόνωσης της Ρωσίας που έχει επιλεγεί για τον ρόλο του επικίνδυνου αντίπαλου. Η απόφαση της διεθνούς ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) να αποκλείσει τη συμμετοχή όλων των Ρώσων αθλητών από τους αγώνες του Ρίο με το επιχείρημα της οργανωμένης προσπάθειας απόκρυψης ντοπαρισμένων αθλητών, βάσει της έκθεσης ΜακΛάρεν, για ό,τι συνέβη στους χειμερινούς (!) Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, είναι προκλητική. Χωρίς να αμφισβητήσουμε το πόρισμα, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια επικίνδυνη, για πρώτη φορά στα χρονικά αυτού του παγκόσμιου θεσμού γενίκευση, που ισοπεδώνει τους καθαρούς αθλητές με τους ντοπαρισμένους! Έστω και ένας αθλητής στίβου οποιασδήποτε χώρας να είναι καθαρός, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τον αποκλείσει, όταν δεκάδες έως εκατοντάδες αθλητές άλλων χωρών που συμμετέχουν έχουν τιμωρηθεί για χρήση αναβολικών ουσιών.

Δυστυχώς η απόφαση αυτή θα ισχύσει. Δυστυχώς πρόεδρος της ΙΑΑF που στιγματίζει τους αγώνες του Ρίο είναι ο κατά τα άλλα συμπαθέστατος Βρετανός δρομέας, ολυμπιονίκης στη Μόσχα, Σεμπάστιαν Κόε. Ευτυχώς στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τη ΔΟΕ, υπήρξαν δυναμικές αντιδράσεις για την προστασία του θεσμού από τις ισοπεδωτικές πολιτικές σκοπιμότητες. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, μία τέτοια απόφαση γενικού αποκλεισμού των Ρώσων αθλητών, θα οδηγούσε τον θεσμό στην καταστροφή. Και αποκάλυψε ότι "Κάποιοι ζητούσαν τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της ρωσικής Ολυμπιακής ομάδας, πριν καν (!) γίνουν γνωστές οι αποκαλύψεις της έκθεσης ΜακΛάρεν. Μια τέτοια ολοκληρωτική αποβολή της ρωσικής ομάδας χαρακτηρίστηκε από ορισμένους "πυρηνική επιλογή" και οι αθώοι αθλητές θα θεωρούνταν παράπλευρες απώλειες. Ας φανταστούμε για μια στιγμή τις συνέπειες της "πυρηνικής επιλογής". Το αποτέλεσμα θα ήταν ο θάνατος και η καταστροφή. Δεν είναι αυτή η αποστολή του ολυμπιακού κινήματος".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο