Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ανάπτυξη χωρίς τράπεζες; Δύσκολο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάπτυξη χωρίς τράπεζες; Δύσκολο!

Αυτές τις μέρες βομβαρδιζόμαστε από τις εξελίξεις και τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Νέοι συσχετισμοί, καθώς τα παλαιά αφεντικά την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια, έχοντας εξασφαλισμένα τα νώτα τους, τα μερίδιά τους και τις αποταμιεύσεις τους. Και επειδή το χρήμα -ως γνωστόν- δεν έχει πατρίδα, το ερώτημα είναι αν τα νέα σχήματα στο μάνατζμεντ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών βλέπουν ευκαιρίες και ποντάρουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

ΚΑΙ ΟΤΑΝ μιλάμε για ανάπτυξη τέτοια εποχή, μετά από έξι χρόνια αδιάλειπτης ύφεσης, εννοούμε εάν οι τράπεζες μπορούν να καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή στα μεγάλα αναπτυξιακά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από τα ΕΣΠΑ και τους άλλους χρηματοδοτικούς φορείς της Ένωσης. Για παράδειγμα, από τις αρχές του 2017 θα τρέξουν αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, ύψους πάνω από 5 δισ. ευρώ, ενώ στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα θα τρέξει ένα ΕΣΠΑ ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Πολύ ωραία ακούγονται όλα αυτά, αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι, για να λάβει κάποιος ιδιώτης ή φορέας κομμάτι του προγράμματος, πρέπει να έχει εξασφαλισμένη και τη δική του συμμετοχή. Και τέτοια εποχή, ρευστότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, δεν υπάρχει σε βαθμό που να αρκεί για την απορροφητικότητα των τεράστιων αυτών ευρωπαϊκών και αναπτυξιακών εργαλείων. Που σημαίνει ότι όλοι θα προστρέξουν στις τράπεζες για να την καλύψουν. Και τι γίνεται αν οι τράπεζες σηκώσουν ψηλά τα χέρια;

ΓΙΑ τον λόγο αυτό ο επιχειρηματικός κόσμος αγωνιά, αφού τούτη την εποχή είναι βέβαιο πως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν έχει καύσιμα για να βάλει μπρος τη μηχανή. Υπάρχει λοιπόν το κρίσιμο διάστημα μέχρι το τέλος του 2016, ώστε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να δείξει και να αποδείξει ότι έχει οράματα και συμφέρον να στηρίξει την ελληνική οικονομία και να κερδίσει μαζί με τις παραγωγικές δυνάμεις τα οφέλη της ανάπτυξης. Για να ομαλοποιηθούν όλα ταχύτερα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνουν οι αναδιαρθρώσεις των κόκκινων δανείων που όσο μένουν σε εκκρεμότητα παραλύουν την επενδυτική στρατηγική των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Καθώς από το νέο έτος ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ θα είναι μεγαλύτερος και ευκολότερος με την αποδοχή των ομολόγων, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 είναι ένα crash test που απαγορεύεται να αποτύχει.

ΕΚΤΟΣ όμως από τον καθοριστικό ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην αξιοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων, σημασία θα έχει και η στόχευση της κυβέρνησης. Η εμπειρία από προηγούμενα προγράμματα έχει δείξει ότι τα περισσότερα από αυτά καταρτίστηκαν από οικονομικές δυνάμεις που τα ζαχάρωναν για να αυξήσουν τον πλούτο τους, χωρίς καμιά μελετημένη αναπτυξιακή στρατηγική. Θυμάμαι ένα παλαιότερο πρόγραμμα που αφορούσε τον οικολογικό εκσυγχρονισμό των κτηρίων έχοντας τρεις τομείς. Νέα σύγχρονα κλιματιστικά, νέα σύγχρονα κουφώματα αλουμινίου και επιχρωματισμούς με νέας τεχνολογίας μονωτικά υλικά. Τι έγινε; Ενώ το πρόγραμμα ήταν μοιρασμένο στα τρία, όλο το ποσόν απορροφήθηκε από τα κλιματιστικά, αφήνοντας έξω δύο δυναμικούς εγχώριους βιομηχανικούς κλάδους. Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που μπήκαν, βγήκε για την Ασία, στους παραγωγούς των κλιματιστικών!

ΠΟΛΛΕΣ φορές λοιπόν οι λεπτομέρειες καθορίζουν την επιτυχία ενός επενδυτικού προγράμματος. Και επειδή αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μεγάλη εμπειρία, καλά θα κάνει να ερευνά τα πάντα και να ακούει την αγορά πριν αποφασίσει. Για παράδειγμα. Ένα πρόγραμμα που αφορά την αλλαγή αγροτικών μηχανημάτων, αν δεν μελετηθεί καλά, θα ευνοήσει τους εισαγωγείς που έχουν στοκ για να καλύψουν το πρόγραμμα. Αν το πρόγραμμα σπάσει σε δύο η τρεις δόσεις, οι ελληνικές βιομηχανίες προλαβαίνουν να προετοιμαστούν και να έχουν την ποσότητα που θα ζητηθεί.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ: Η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία για τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία απαιτεί στόχευση, αξιοποίηση των εμπειριών, παρακολούθηση και γρήγορα αντανακλαστικά. Έχουμε πικρή πείρα από την κατασπατάληση των κοινοτικών προγραμμάτων την εποχή του που το πελατειακό σύστημα είχε στήσει το πάρτι της αρπαχτής. Τέτοιες πρακτικές είναι πλέον ασυγχώρητες. Και όλα αυτά, με την προϋπόθεση πως ώς το τέλος του έτους το τραπεζικό σύστημα θα έχει αποκτήσει την απαραίτητη ευστάθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL