Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Η υπόσχεση της νέας "Αυγής"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η υπόσχεση της νέας "Αυγής"

Κλείνουν σήμερα 39 χρόνια από την επανέκδοση της "Αυγής". Η δικτατορία είχε κλείσει και λεηλατήσει την εφημερίδα, είχε συλλάβει χιλιάδες αναγνώστες της και είχε καταδιώξει το προσωπικό της. Η επανέκδοση της "Αυγής", σαν σήμερα το 1974, υπήρξε σταθερό σήμα και απόδειξη ότι η Δημοκρατία επανήλθε στη χώρα.

Η εφημερίδα που από το 1952 έως το 1967 εκπροσωπούσε το σύνολο της αριστερής παράταξης, το 1974, σε συνθήκες διάσπασης της Αριστεράς, αποτέλεσε την εφημερίδα της Ανανεωτικής Αριστεράς, του ΚΚΕ Εσωτερικού και αργότερα απηχούσε τις γενικές πολιτικές - ιδεολογικές απόψεις του ΣΥΝ. Σήμερα αποτελεί οργανικό μέρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι κομματικό όργανο, αλλά εφημερίδα με δημοσιογραφική ανεξαρτησία, που κάθε πρωί ενημερώνει με βάση τις αρχές της Αριστεράς και χωρίς προκαταλήψεις. Που δίνει τον αγώνα για τη λαϊκή επιβίωση, την εθνική περηφάνια, τη δημοκρατική ανατροπή και την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Παρά τις διώξεις που υπέστη από το μετεμφυλιακό κράτος και παρακράτος, η "Αυγή" συνέβαλε καθοριστικά και ευτύχησε να ζήσει τη μεγάλη εκλογική νίκη της ΕΔΑ το 1958. Και μισόν αιώνα αργότερα, πέρυσι, τη μεγάλη ελπίδα που αντιπροσωπεύει για τον λαό η εκλογική εκτίναξη και το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αδιάκοπη και αταλάντευτη παρουσία της στον χώρο της Αριστεράς, με έγνοια να είναι σύγχρονη και μέσα στην κοινωνία, αποτελεί συχνά την αιτία να δεχθεί άδικες ή και συκοφαντικές επιθέσεις. Όπως προσφάτως, όταν μεγαλοεκδότης στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της εφημερίδας του παραλλήλιζε με "λογοπαίγνιο" την "Αυγή" με τη... Χρυσή Αυγή (άρθρο Στ. Ψυχάρη στο "Βήμα" 28 Ιουλίου 2013).

Η "Αυγή" δεν κρύβει ούτε αγνοεί τα λάθη της. Είναι μέσα στη δημοκρατική κουλτούρα της να τα παραδέχεται. Η δημοκρατική σχέση της με τους αναγνώστες της είναι η δύναμή της. Τα όποια λάθη της δεν προκύπτουν από σκοπιμότητες αλλά από ανεπάρκειες. Όλοι όσοι εργαζόμαστε στην "Αυγή", συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχουμε συνείδηση της ανάγκης να βελτιωθεί η εφημερίδα. Παρά τα ενθαρρυντικά λόγια των αναγνωστών, που φαίνονται και στην αύξηση της κυκλοφορίας, γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ώστε να γίνει ακόμα πιο πλήρης εφημερίδα. Γνωρίζουμε ότι η αγορά της "Αυγής " κάθε πρωί είναι μια πολιτική και όχι συνηθισμένη εμπορική πράξη. Γι' αυτό συναισθανόμαστε και τις μεγάλες προκλήσεις. Φέτος οργανώσαμε την άμεση παρουσία της εφημερίδας στο Διαδίκτυο (avgi.gr). Διατηρούμε και εκεί τις αρχές της Αριστεράς και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, μέσα σε ένα πολιτισμικό - τεχνολογικό περιβάλλον όπου δοκιμάζεται διαρκώς η δεοντολογία.

Η υπόσχεση να γινόμαστε ολοένα και περισσότερο μια πλήρης εφημερίδα, σε συνάρτηση με τα προβλήματα του λαού και της χώρας, αλλά και σε επικοινωνία με την ευρωπαϊκή Αριστερά, μας οδηγεί σε δημοσιογραφικές συνεργασίες, όπως αυτή με τη Monde Diplomatique, την Humanite και άλλα έντυπα της Αριστεράς. Μας οδηγεί επίσης να μεταφράζουμε σε εβδομαδιαία ή και καθημερινή βάση απόψεις που δημοσιεύονται στον διεθνή Τύπο ώστε ο Έλληνας αναγνώστης να διαμορφώνει σφαιρικότερη γνώμη για τον κόσμο στον οποίο ζει.

Η επιβίωση της "Αυγής" τόσα χρόνια (από τις λίγες ευρωπαϊκές εξαιρέσεις καθημερινής εφημερίδας στον ευρωπαϊκό αριστερό Τύπο) κατέστη δυνατή χάρη στην προσφορά των εργαζομένων και των συνεργατών της, το ενδιαφέρον του εκάστοτε πολιτικού φορέα στον οποίο αναφέρεται (χωρίς να ελέγχεται) και κυρίως την εμπιστοσύνη και την αγάπη των αναγνωστών της. Σ' αυτούς απευθυνόμαστε και πάλι, καθώς προγραμματίζουμε από το φθινόπωρο, σε αντιστοιχία προς τις εξελίξεις και τους στόχους του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, εξόρμηση για τη νέα "Αυγή" με την αντίστοιχη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL