Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Η σιωπή απέναντι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η σιωπή απέναντι

Αφιερωμένο στον κύριο Ιμπραήμ, πρώην δικαστή, που το 1984 δούλευε ως ξεναγός στο Αϊβαλί, και στους συντρόφους που τολμούν να γράφουν το όνομά τους.

Τα έργα και οι ημέρες του Ερντογάν πριν από το πραξικόπημα μας ήταν γνωστά: Εισβολές σε γραφεία εφημερίδων, διώξεις πανεπιστημιακών, φίμωση δημοσιογράφων, ενεργούμενη Δικαιοσύνη, βίαιη καταστολή διαδηλώσεων της νεολαίας, λογοκρισία, απαγόρευση συγκατοίκησης ανύπαντρων ζευγαριών, φωτιές στα γραφεία κόμματος της αντιπολίτευσης, αλλά και διαπραγμάτευση με εκβιασμούς, συνεργασία με διακινητές προσφύγων, συγκάλυψη διαφθοράς οικείων.

Οπότε και οι ενέργειές του μετά το πραξικόπημα (π.χ. προσωρινή άρση ισχύος της ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) θεωρούνται αναμενόμενες και δεν μας προξενούν καμία έκπληξη.

Η σκέψη μας σήμερα βρίσκεται στους Τούρκους συντρόφους, που μέσα από τα διάσπαρτα αριστερά κινήματα αμφισβητούσαν χρόνια τώρα όχι μόνο την πολιτική του Ερντογάν, αλλά ολόκληρο το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο. Σ’ εκείνους που είχαν την τόλμη να βάλουν την υπογραφή τους υπερασπιζόμενοι ανθρώπινα δικαιώματα και Δικαιοσύνη, διεκδικώντας ελευθερία έκφρασης και μια ποιοτική ζωή μακριά από τον φονταμενταλισμό του Ισλάμ. Στο υπό παρακολούθηση τμήμα της διανόησης της χώρας, στα «ύποπτα» ιδεολογικά κινήματα. Στους πανεπιστημιακούς «προδότες του έθνους», που σύρονταν στα αστυνομικά τμήματα επειδή τόλμησαν να καταδικάσουν την πολιτική του Ερντογάν στις κουρδικές περιοχές. Δυστυχώς, οι παραπάνω αποτελούν μειοψηφία του τουρκικού πληθυσμού κι ενώ εμείς τους θεωρούμε «προοδευτικούς», δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το «προοδευτικό» στην Τουρκία έχει άλλη διάσταση απ’ ό,τι στην Ευρώπη.

Έτσι, ο παραγκωνισμός των «προοδευτικών», οι οποίοι είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα αντιδράσουν, δεν πρέπει να συγχέεται με τον αφοπλισμό των ιδεών των ελάχιστων εκείνων συντρόφων που ασφυκτιούσαν και δυστυχώς θα συνεχίσουν να ασφυκτιούν σε μια Τουρκία που παραδοσιακά τους στερεί τον αντίλογο, θέτει όρια στη σκέψη και την έκφραση, που στραγγαλίζει εν τη γενέσει του καθετί ανατρεπτικό. Ο «λαϊκός ηγέτης» της Τουρκίας βρήκε σήμερα την ευκαιρία που ζητούσε να κλείσει τους λογαριασμούς του μαζί τους, καθώς και τα στόματά τους.

Η σκέψη μας σ’ εκείνους που δεν ακολουθούν δικτάτορες, στα λιγοστά λουλούδια που άνθισαν «πάνω σε καμένη γη».

* Η Τζώρτζια Ρασβίτσου είναι συμβολαιογράφος στη Λέσβο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL