Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Ξεκαθάρισμα τοπίου εν όψει Κουρδιστάν;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Ξεκαθάρισμα τοπίου εν όψει Κουρδιστάν;

Άκουσα ένα καταπληκτικό ανέκδοτο τις προάλλες: Ενάμιση χρόνο ΣΥΡΙΖΑ μόνο εξωγήινους δεν είδαμε. Πράγματι, ούτε ο πάτερ Παΐσιος, αν ζούσε, δεν θα μπορούσε να προβλέψει όλα αυτά που συνέβησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και κυρίως να προβλέψει ότι θα τα αντιμετώπιζε όλα αυτά, έστω και με επώδυνους συμβιβασμούς.

Αλλά μια και περνάμε φάση σεναρίων επιστημονικής φαντασίας και λόγω του “σε περιμένω στη γωνία πραξικόπημα” στην Τουρκία, ας πω κι εγώ το δικό μου, που τουλάχιστον βασίζεται και σε ποικίλα διαβάσματά μου όπως, για παράδειγμα, Πόε, Χάισμιθ, Πουλαντζά, Νίκλας, Μαρή και όχι σε παπαδοκείμενα, επιστημονικά μεν αλλά με ελάχιστη φαντασία.

1. Οι Αμερικάνοι βαρέθηκαν να τους το παίζουν οι Τούρκοι αποκλειστικοί πιστοί σύμμαχοι στην περιοχή.

2. Κυρίως τους Ευρωπαίους και δευτερευόντως τους Αμερικανούς, δεν τους βολεύουν πια, σε επίπεδο αγοράς, τα μη “καθαρά εθνικά κράτη” (βλέπε και την περίπτωση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας) -και η Τουρκία, λόγω Κούρδων, είναι μια τέτοια τρανταχτή περίπτωση. (Αυτά τα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι παραμύθια της Χαλιμάς για τον Ερντογάν.)

3. Ο Σουλτάνος Ερντογάν συνειδητοποίησε πλέον ότι το κράτος του Κουρδιστάν είναι αναπόφευκτο.

4. Βλέπει ότι Ιράκ και Συρία οδεύουν προς τα εκεί.

5. Η γυναίκα του, από την άλλη, τον πρήζει κάθε βράδυ ότι με τις γυναίκες πολιτικούς στην Ευρώπη έχει ένα κόμπλεξ, και ειδικά με τη γυναίκα του Σαρκοζί που φωτογραφίζεται κάθε λίγο και λιγάκι χωρίς μαντήλα - και όχι μόνο, προσθέτω εγώ.

6. Τον πρήζει ο γαμπρός του, που τον ρωτάει όλη την ώρα πώς θα ανταγωνιστεί τη Siemens με τόση μεγάλη προμήθεια που δίνει σε ιθαγενή λαμόγια, αν θέλει να γίνει Ευρωπαίος.

7.Τον πρήζουν οι ιμάμηδες, που του λένε ότι τώρα που το Ιράν χάνει τη θρησκευτική πρωτοκαθεδρία στην ευρύτερη περιοχή, ευκαιρία είναι να καλύψει η Τουρκία αυτό το κενό.

8. Τον πρήζουν οι Αμερικάνοι, που, παρά τη φιλία τους, ζητούν αποδείξεις για τον Γκιουλέν.

9. Τον πρήζει ο ηγέτης των Πρασίνων στη Γερμανία, Τζεμ Έζντεμιρ, που ωρυότανε για πέντε ψωροδεντράκια στην πλατεία Ταξίμ. (Γι' αυτό σε στείλανε, ρε φίλε, στη Γερμανία; Άμα σε ενδιαφέρουν τόσο πολύ τα δεντράκια, πήγαινε στις δενδροφυτεύσεις που οργανώνει ο ΣΚΑΪ κάθε τόσο.)

10. Τον πρήζουν αυτοί που πίνουν και καπνίζουν στην Τουρκία και δεν προσέχουν την υγειά τους.

Ε, τι να περιμένει άλλο ο άνθρωπος; Και κανέναν Σημίτη να του διαλύσει μια ώρα αρχύτερα το χρηματιστήριο, που θα εκραγεί όπου να 'ναι; Ή να γίνει η τούρκικη λίρα, λίρα Αγγλίας; Σοβαροί να είμαστε.Προχωράει λοιπόν ακάθεκτος σε αυτό που του έλεγε η δασκάλα του στο Δημοτικό. Σουλτάνε μου εσύ! (Να γιατί ο Φίλης ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να προσέχουν πώς προσφωνούν τους μικρούς μαθητές.) Ο Αλλάχ να είναι μαζί σου! Και προετοιμάζει πλέον το αμιγώς τουρκικό κράτος -άι σιχτίρ με τους Κούρδους, σκέφτηκε- με ολίγην φασίζουσα ιδεολογία, εξ ου και ο χαρακτηρισμός “καρκίνωμα” στους πραξικοπηματίες του στρατού -ο φασισμός πάντα χρησιμοποιεί την ιατρική γλώσσα για να διαχωρίζει την κοινωνία σε υγιή και αρρωστημένη.

Βουλωμένο γράμμα διαβάζω!

Κάποια σχόλια και σχετική βιβλιογραφία:

1. Το Κλεμμένο γράμμα, του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Μπρος στα μάτια μας είναι.

2. Το Μικρές ιστορίες για μισογύνηδες, της Πατρίτσια Χάισμιθ, επειδή ο Ερντογάν έδωσε υποσχέσεις στον γαμπρό του, έμπορο εξοπλιστικών συστημάτων, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, και όχι κομμένο το χέρι της κόρης του.

3. Το κράτος, η εξουσία, ο σοσιαλισμός, του Νίκου Πουλαντζά, που προβλέπει ότι θα αναπτυχθούν κινήματα αυτοδιάθεσης των εθνικών μειονοτήτων εξαιτίας του αυταρχικού κρατισμού.

4. Το κείμενο του Χανς Νίκλας για τον φασιστικό λόγο και τη χρήση της ιατρικής ορολογίας - που κακώς δεν αναφέρει.

5. Το Έγκλημα στο Κολωνάκι, του Γιάννη Μαρή, γιατί το τι εγκλήματα θα δουν τα μάτια μας δεν λέγεται.

* Ο Κώστας Βρατσάλης διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL