Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Ποιον συμφέρει το μπόνους;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Ποιον συμφέρει το μπόνους;

Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ανεβάζουν τα εκλογικά τους ποσοστά, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, τώρα που η δυσαρέσκεια του κόσμου προς την κυβέρνηση είναι γενικευμένη, αλλά μένουν καθηλωμένα στα ίδια περίπου ποσοστά (ή και χειρότερα), γιατί θα τα ανεβάσουν στο τέλος της 4ετίας; Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι στα καλύτερά του, διατηρεί σοβαρό ποσοστό από τις ψήφους των προηγούμενων εκλογών και δικαιούται να διεκδικεί το μεγαλύτερο ποσοστό απ’ αυτούς που εύλογα σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Αυτό που δεν κάνουν τώρα οι πολίτες, να εκδηλώνουν δηλαδή προτίμηση σε κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γιατί να το κάνουν στις επόμενες εκλογές, διακινδυνεύοντας να πέσουν ξανά στα χέρια εκείνων που καταβαράθρωσαν την κοινωνία; Είναι δυνατό να ξεχάσουν τόσο γρήγορα ποιοι μείωσαν το εθνικό εισόδημα κατά το ένα τέταρτο (25%) και παρέδωσαν στη σημερινή κυβέρνηση τη χώρα χρεοκοπημένη και με μια θηλιά στον λαιμό;

Μπορεί, λοιπόν, να περιμένει κανείς λογικά ότι όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον αυτοί, δεν θα θελήσουν να στερήσουν από τη σημερινή κυβέρνηση τη δυνατότητα να συνεχίσει να παλεύει, δίνοντας καθημερινές μάχες στον πόλεμο που διεξάγεται. Οι πολίτες γνωρίζουν τι έπραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και μπορούν να συγκρίνουν. Αντίθετα, ο κύριος Στουρνάρας, ως υπουργός Οικονομικών τότε, δήλωνε ότι το Μνημόνιο ήταν το πιο σοβαρό κείμενο που είχε υπάρξει ποτέ στη χώρα, ενώ την ίδια εποχή ακούγαμε πως «Αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο, θα έπρεπε να το εφεύρουμε», και... «Μακάρι να είχαμε άλλους 10 Παπασταύρους»... Η προφανής διαφορά είναι ότι τα Μνημόνια εντάσσονται εν πολλοίς στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ η σημερινή αναζητεί ολοφάνερα και σε όλους τους τομείς τρόπους να μετριάζει ή και να ακυρώνει στην πράξη τις συνέπειες των επαχθών Μνημονίων, πράγμα για το οποίο κατηγορείται συχνά από τους αντιπάλους της.

Με αυτό το σκεπτικό, θα έπρεπε να ευχόμαστε -πέρα από την υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ να εκπληρώσει μια βασική θέση του για την απλή αναλογική- να μη συγκεντρωθεί ο αριθμός των 200 βουλευτών που χρειάζονται προκειμένου να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος για την κατάργηση του μπόνους των 50 βουλευτικών εδρών από τις επόμενες εκλογές. Ακούσαμε τον Μενέλαο Γκίβαλο -και το όνομα σημαίνει πολλά- να αναρωτιέται σε μια ραδιοφωνική εκπομπή (Στο Κόκκινο): "Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν στις προηγούμενες εκλογές δεν έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ το μπόνους των 50 βουλευτικών εδρών και έπρεπε να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, για να συγκρουστεί με τη διαπλοκή και τη διαφθορά"!...

Ωστόσο, το πρόβλημα των διαπεπλεγμένων με τη διαφθορά κομμάτων δεν είναι ο εκλογικός νόμος. Η πρεμούρα της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Ποταμιού (για ιδιαίτερους δικούς του λόγους) είναι ότι, κάθε μέρα που περνάει, αποκαλύπτονται νέα σκάνδαλα από το μεγάλο φαγοπότι εις βάρος του λαού. Ώσπου να φτάσουμε στις επόμενες εκλογές, δεν θα έχει απομείνει τίποτα από την αξιοπιστία και το κύρος της Ν.Δ., παρά μόνο το θράσος του αδίστακτου αρχηγού της. Για τους ίδιους λόγους, τα... υπόλοιπα «του όλου ΠΑΣΟΚ» και του Ποταμιού κινδυνεύουν να διαλυθούν ή και να μην μπουν καν στη Βουλή.

Είναι, λοιπόν, απολύτως αναγκαίο να δοθεί στον ελληνικό λαό η δυνατότητα, με εφαλτήριο τη δημιουργική δύναμη που πηγάζει από την απελπισία έστω -αφού εκεί έχουμε φτάσει-, να αναλάβει μέρος της ευθύνης και του αγώνα για την ανόρθωση, το άλμα προς τα εμπρός, με την αξιοποίηση των λανθανουσών και σε κάθε μεγάλη εθνική πρόκληση εκδηλούμενων εθνικών και κοινωνικών δυνάμεων. Αλλά αυτό πρέπει να αποτελεί μέρος της ιδεολογίας, του οραματισμού και του προγραμματισμού του κυβερνώντος κόμματος και της κυβέρνησης. Από κει και πέρα, η στήριξη της σημερινής κυβέρνησης αποτελεί μονόδρομο όσο οι πολέμιοί της δεν είναι σε θέση να προτείνουν εναλλακτική.

* Ο Αντώνης Σαχπεκίδης είναι κλασικός φιλόλογος - συγγραφέας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL