Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Η Ελένη και τα jeans
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ελένη και τα jeans

Όταν η Ελένη ήταν στο Λύκειο, ήταν της μόδας τα Levis 501. Πολύ ωραίο στρώσιμο, πολύ ακριβά για την ίδια. Δοκίμαζε τότε φτηνότερες απομιμήσεις από τα περισσότερα μαγαζιά, με τις διαβεβαιώσεις των καταστηματαρχών ότι είναι ακριβώς το ίδιο παντελόνι. «Δεν θα ξεχειλώσει;» ρωτούσε, «φυσικά και όχι», απαντούσαν οι πωλητές, πολλές φορές με μούτρα, «νομίζω δεν κάθεται καλά - είστε φανταστική».

Γύρω στα 15, λοιπόν, η Ελένη ανακάλυψε την πρώτη της αλήθεια ως καταναλώτρια. Πως ό,τι και αν της πούνε οι μαγαζάτορες για το προϊόν τους, δεν πρέπει να το αγοράσει αν ο καθρέφτης αντιδρά. Και όσο περισσότερες οι κολακείες, οι διαβεβαιώσεις μετά διαρρήξεως ιματίων και οι ψυχολογικοί εκβιασμοί, τόσο πιθανότερο να μιλάμε για κουρέλι παρά για ρούχο.

Ωστόσο, όταν η Ελένη ψωνίζει το πολιτικό της Levis και ακούει τους πωλητές των καναλιών, για κάποιο λόγο η αρχή αυτή παύει να ισχύει.

"Τεμπελχανάδες οι καθηγητές", "επίορκοι και πλεονάζοντες οι δημόσιοι υπάλληλοι" ακούει τον τύπο με το σακάκι σε ένα πάνελ, "σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ για τις θέσεις σας", ωρύεται η κυρία με το κόκκινο ταγέρ, την πνίγει το δίκιο, ήταν κάτι που κουβαλούσε μέσα της, έπρεπε να το βγάλει, "αδιαφανής και σπάταλη η ΕΡΤ" δηλώνει ο καθωσπρέπει κύριος πριν πατήσει το κουμπί της λήθης.

Ναι, της είναι δύσκολο να κάτσει να ψάξει τι γίνεται, γιατί γίνεται, τι θα μπορούσε να γίνει... Είναι και βαθιά επώδυνο και η Ελένη είναι κουρασμένη, απογοητευμένη, φοβάται, θέλει να τελειώνει με τα πολιτικά ψώνια της και να στείλει το βιογραφικό της στη Σουηδία. Και είναι έτοιμη να αγοράσει την επίταξη, τις απολύσεις, το μαύρο στην οθόνη της. Γιατί σαν προϊόντα είναι φτηνότερα και οι πωλητές διαβεβαιώνουν ότι θα λειτουργήσουν εξίσου καλά με αυτό που πραγματικά επιθυμεί: θα εξυγιάνουν τις παθογένειες του συστήματος, προωθώντας ένα κράτος αξιοκρατικό, κοινωνικό, δημοκρατικό.

Και ύστερα, έρχονται στο μυαλό οι γονατιές εκείνου του ψεύτικου Levis, το ξεχείλωμα μετά από 2 πλύσεις, η αποχή από το πάρτι, η απόγνωση, ναι, κάτι της θυμίζουν όλα αυτά, ιδίως σήμερα. Και το αδιέξοδο, ότι και να μην αγόραζε τη μαϊμού, δεν θα μπορούσε να αποκτήσει αυτό που χρειάζεται.

Και τότε, όπως παλιά, της γνέφει επίμονα ο καθρέφτης και καταλαβαίνει ότι το μόνο που της μένει είναι να εμπιστευτεί το είδωλό της που της λέει "δεν σου πάει". Την κοιτάει κατάματα αυτό το είδωλο και της ψιθυρίζει ότι αυτοί που πουλάνε απομιμήσεις Δημοκρατίας φοβούνται μην κοιταχτούμε στον καθρέφτη μας περισσότερο από όσο εμείς οι ίδιοι.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL