Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ / Εξυγίανση και εκδημοκρατισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ / Εξυγίανση και εκδημοκρατισμός

Η Βουλή έχει όλη την ευχέρεια να μείνει ανεπηρέαστη από τη δημοτικότητα, με την οποία ορισμένοι διάσημοι καλλιτέχνες περιβάλλουν ισχυρές επιχειρηματικές δυνάμεις στην εκμετάλλευση της πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτή είναι η πολιτική ουσία της ψήφου, την οποία καλούνται να δώσουν προσεχώς οι βουλευτές όλων των κομμάτων κατά την έγκριση του σ/ν του υπουργείου Πολιτισμού υπό τον μακροσκελή τίτλο «Νόμος για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων και για τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων και άλλα πολιτιστικά θέματα».

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατανοούσε πάντοτε την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων ως στοιχείο της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει στον τομέα του πολιτισμού. Αυτή ήταν η τοποθέτηση των συλλογικών οργάνων της, ακόμη και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες καλούνταν να χειριστούν ενίοτε οξείες διενέξεις μεταξύ δήμων και του έως προσφάτως μοναδικού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης. Αλλά η Αυτοδιοίκηση είχε πάντοτε και τη στερρά πεποίθηση ότι το δημοκρατικό δικαίωμα των καλλιτεχνών στην προστασία της πνευματικής τους ιδιοκτησίας δεν εκβιάζεται με εξώδικες προσκλήσεις αναιδώς συντεταγμένες, δεν παρακολουθείται από δίκτυο μυστικών πρακτόρων που διεισδύουν στα καφενεία εγκαταλελειμμένων οικισμών και δεν εκπροσωπείται από μηχανισμό εισπρακτόρων με ύφος συνεργάτη των υπηρεσιών ασφαλείας του '50.

Για την επεξεργασία του κατατεθέντος στη Βουλή σ/ν, ο εποπτευόμενος από το υπουργείο Πολιτισμού Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας συντόνισε την αναγκαία διαβούλευση μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων φορέων με εξαιρετική δεξιότητα και υποδειγματική προσήλωση στη θεσμική του ουδετερότητα. Ο διάλογος διήρκεσε επί μακρόν, ήταν εξαντλητικός και είχε αποτέλεσμα. Αντιτίθενται σ' αυτό το αποτέλεσμα όσοι είχαν εξαρχής αντιταχθεί και στον διάλογο, έχοντας μεταξύ άλλων απειλήσει ακόμη και με μήνυση εναντίον του πρώην υπουργού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, κατά τη θητεία του οποίου είχε, το 2014, ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.

Το κατατεθέν σ/ν, ενσωματώνοντας πρόσφατες Οδηγίες της Ε.Ε. στο ελληνικό δίκαιο, διαμορφώνει ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και χρήσιμες εξελίξεις στο θέμα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας:

1. Ενισχύει τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ο οποίος εφεξής θα μπορεί να παρέχει πληρέστερα και υπό σαφές διοικητικό καθεστώς τις καλές υπηρεσίες του στη συχνά αναγκαία διαπραγμάτευση μεταξύ των χρηστών των καλλιτεχνικών έργων και των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης. Δεν θα είναι ο διαιτητής τυχόν διαφοράς επί των αμοιβών. Αλλά περισσότερο ο εγγυητής της διαδικασίας καθορισμού τους που θα μπορεί να αποβαίνει σε αμοιβαίο όφελος. Με άλλους λόγους το κράτος διαδραματίζει τον ρόλο του.

2. Ενθαρρύνει, περαιτέρω του υφισταμένου νομικού πλαισίου, την αξιοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των φορέων χρηστών των καλλιτεχνικών έργων και των Οργανισμών Συλλογικής τους Διαχείρισης. Αυτό θα έχει εμπράκτως ευεργετικές συνέπειες και στις δύο πλευρές.

3. Ενισχύει τη διαφάνεια της οικονομικής και διοικητικής λειτουργίας των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, αποσκοπώντας να τερματίσει το καθεστώς και τις πρακτικές αυθαιρεσιών, οι οποίες έχουν επί μακρόν ταλανίσει τους χρήστες, αλλά και πλειάδα καλλιτεχνών. Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό ότι πολλοί από αυτούς απλώς δεν ελάμβαναν (δεν λαμβάνουν;) τις προβλεπόμενες από τον νόμο αμοιβές για τη δημόσια εκτέλεση του έργου τους με ευθύνη ακριβώς εκείνων στους οποίους είχαν παραχωρήσει το δικαίωμα να διαχειρίζονται την πνευματική τους ιδιοκτησία.

Το σ/ν περιλαμβάνει σειρά ειδικών ρυθμίσεων. Το πολιτικό τους μέγεθος είναι, όμως, πολύ σαφές. Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων δεν ταυτίζεται με την προστασία μιας εταιρείας συλλογικής τους διαχείρισης και των κερδοσκοπικών της στόχων. Είναι η προστασία ενός δικαιώματος, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με το δικαίωμα και του πολίτη να επικοινωνεί με την καλλιτεχνική δημιουργία. Χωρίς τους πολίτες δεν υπάρχουν διάσημοι καλλιτέχνες. Υπό τους δικούς της όρους, η Βουλή γνωρίζει αυτή την αλήθεια πολύ καλά. Μπορεί και να την ψηφίσει.

Θ. Ψαλιδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος, πρώην αντιδήμαρχος Καλλιθέας. Το 2014 ήταν εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ στην Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL