Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Ευτυχώς που τα γκάλοπ μας βγάζουν δεύτερους!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Ευτυχώς που τα γκάλοπ μας βγάζουν δεύτερους!

Έχει πλάκα η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Όταν γινόταν παλιότερα κοντά στις εκλογές, όλοι μιλούσαν για εκλογομαγειρέματα. Τώρα που γίνεται χρόνια πριν από τις εκλογές, μιλούν για αποπροσανατολισμό του λαού από τα κρίσιμα ζητήματα.

Τελικά, πότε πρέπει να γίνεται η ρημάδα η συζήτηση; Αμέσως πριν από τις εκλογές, πολύ πριν από τις εκλογές ή μήπως κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα; Σε «πολιτικό κενό», πάντως, δύσκολο να γίνει, γιατί τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει και επιπλέον, με τέτοια κανάλια που έχουμε, δεν υπάρχει περίπτωση. Θα μας ξεκουφάνουν, έτσι κι αλλιώς, οι διάφοροι Αυτιάδες. Τέλος πάντων. Ας έρθουμε στο διά ταύτα. Προηγείται, λένε, η Νέα Δημοκρατία. Πέντε, έξι, δέκα μονάδες και δεν αποκλείεται σε λίγο να μας την εμφανίσουνε και με 101%. Σιγά το πρόβλημα! Με την απόκλιση του + / - 2, δικαιολογείται στις φυλλάδες τους και στα κανάλια τους. Εδώ κατάπιναν τόσα εκατομμύρια, του Ψυχάρη, του Θέμου, του Βγενόπουλου και τόσων άλλων, και θα έχουν πρόβλημα να εμφανίσουν τη Ν.Δ. και με 101%; Σιγά τα ωά! Ή μήπως θα φοβηθούν μη διαμαρτυρηθεί ο εγκληματολόγος Θεοδωράκης, που, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να τον εμφανίσουν, αυτόν και όλους τους άλλους, με μηδέν ψήφους; (Μας το είπε κι αυτό. Τον τελευταίο καιρό, μετά τα εγκλήματα κατά προσφύγων που κατάπιε ως δαιμόνιος ρεπόρτερ, εξιχνιάζει εγκλήματα που αφορούν εκλογικούς νόμους. Να γιατί είναι τελικά εγκληματολόγος, κι ας λέτε ό,τι θέλετε.) Κι αυτό θα το καταπιεί προκειμένου να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με μηδέν ψήφους. Γι' αυτό, επειδή είναι πολύ βαριοί επιστήμονες αυτοί οι γκαλοπάκηδες, θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με τα ίδια τους τα όπλα. Να τους θέσουμε δύο επιστημονικές ερωτήσεις για τη δουλειά τους και άλλη μία, επιστημολογική, όχι επιστημονική. (Για να διαπιστώσουμε και το δούλεμα.)

1η ερώτηση: Τους δεκαεφτάρηδες τους ρωτήσατε; Αν ναι, είναι λάθος οι μετρήσεις σας, γιατί δεν ψηφίζουν έως τώρα. Αν όχι, θα βγούνε λάθος οι προβλέψεις σας, γιατί μάλλον θα ψηφίζουν από τώρα.

2η ερώτηση: Στους ερωτώμενους τίθεται η ερώτηση: «Τι θα ψήφιζες αν είχαμε απλή αναλογική;»; Αν ναι, μας κρύβετε τις μετρήσεις σε αυτή την ερώτηση. Αν όχι, θα βγούνε λάθος οι μετρήσεις σας, αφού, απ’ ό,τι φαίνεται, θα ψηφίσουμε, επιτέλους, με απλή αναλογική.

Και η 3η ερώτηση (η επιστημολογική): Από τα λάθη σας τόσα χρόνια, βούρλα, μάθατε τίποτα ή θέλετε να μας πείσετε ότι θα καταφέρετε να αναγάγετε το μαγείρεμα σε επιστήμη κατά το γνωστό "έκαναν τη βλακεία επιστήμη".

Είναι αλήθεια ότι είναι μάλλον αδύνατο να αντιμετωπίσεις οργανωμένους βλάκες. Αλλά πρόκειται περί αυτού; Δεν βλέπουν ότι πέφτουν συνεχώς έξω; Και καλά, να δεχτούμε ότι αυτοί είναι βλάκες. Το ίδιο κι όσοι παραγγέλνουν τα γκάλοπ; Λίγο ύποπτο μου φαίνεται. Καλά, το καταλάβαμε ότι κάποιοι φύτεψαν τον Κυριάκο πρόεδρο στη Νέα Δημοκρατία («κανενός βουλευτή την υποστήριξη δεν είχα όταν έθεσα υποψηφιότητα» λέει με κάθε ευκαιρία -μήπως τους έδωσες και μαστίγια να αυτομαστιγώνονται τώρα που βγήκες, έτσι για αυτοαξιολόγηση του έργου τους;). Καταλάβαμε ότι κανάλια και φυλλάδες τρώγονται να τον στηρίξουν. Καταλάβαμε ότι η εισαγόμενη λογική της αριστερής παρένθεσης έγινε η πλατφόρμα ενότητας όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης - δυστυχώς, και του ΚΚΕ συμπεριλαμβανομένου. Αλλά ότι η λογική αυτή, ελλείψει πολιτικών θέσεων, θα επιστράτευε τους γκαλοπάκηδες να διενεργούν κάθε εβδομάδα γκάλοπ, λες και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Τι θέλουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων; Να μας πείσουν ότι δεν μας λένε αρλούμπες; Ότι ο λαός, που δεν θέλει τώρα εκλογές -αυτό λένε τα γκάλοπ τους-, θέλει τους Βέρνερ-Μητσοτάκη; Δεν πάνε να κάνουν κάνα γκάλοπ στη Βόρεια Κορέα μπας και πιάσουν καμιά πρόβλεψη;

Γι’ αυτό κι εγώ λέω: Ευτυχώς που τα γκάλοπ μας βγάζουν δεύτερους. Αν, με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, μας έβγαζαν πρώτους, τότε θα ανησυχούσα.

* Ο Κώστας Βρατσάλης διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL