Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Και μετά το ΜΕΤΑ; Μετά;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και μετά το ΜΕΤΑ; Μετά;

Επειδή μία καθοριστική ενέργεια για το συνδικαλιστικό μας κίνημα πέρασε απαρατήρητη περιμένοντας ο ένας από τον άλλο να το δημοσιοποιήσει στην εφημερίδα μας, αναλαμβάνω, έστω και ετεροχρονισμένα, να σας ενημερώσω. Λίγο πριν από τις γιορτές του Πάσχα, όλα τα μέλη του ΜΕΤΑ πήραμε ένα μήνυμα από τον συντονιστή του ΜΕΤΑ Γιώργο Χαρίση, ότι με απόφασή του μας διαγράφει όλους και όποιος συμφωνεί με τρία κείμενα προσωπικά του που μας έστειλε συμπληρώνει μία φόρμα νέας εγγραφής.

Προφανώς, ο Γιώργος, εμπνεόμενος από τις περίφημες «ανακαταγραφές» της σταλινικής περιόδου στα μέλη του ΚΚΣΕ, ήθελε να μιμηθεί τον πατερούλη στη μεθοδολογία, αλλά η επανάληψη της Ιστορίας μόνο ως φάρσα λαμβάνεται. Η ενέργεια αυτή εξελίχθηκε σε φαρσοκωμωδία, διότι ο Χαρίσης έμεινε με τους 300 του Λεωνίδα να φυλάνε τις σταλινικές Θερμοπύλες. Παρά την καμπάνια, τις πιέσεις και τα σχετικά με τη γνωστή τους μεθοδολογία, κατάφεραν στο εγχείρημα διάσπασης του ΜΕΤΑ να συγκεντρώσουν μόνο τριακόσιες υπογραφές συνδικαλιστών πανελλαδικά, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Και για να έχουμε στο μυαλό μας τα μεγέθη, μόνο στον χώρο της ΠΟΕΔΗΝ, της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών, το συνδικαλιστικό σχήμα που προέκυψε μετά την καθαίρεση των τεσσάρων του Γενικού Συμβουλίου από τους δύο της ΛΑΕ, οι «διαγραμμένοι» συνάδελφοι συγκέντρωσαν μέχρι σήμερα σχεδόν διπλάσιες υπογραφές από τις τριακόσιες.

Το πρόβλημα του ΜΕΤΑ, όμως, ξεκινάει από την ίδρυσή του, με διορισμένη ηγεσία από τον Θεό, ο οποίος τα πάντα βλέπει. Αργότερα διοργανώθηκε η συνδιάσκεψη του ΜΕΤΑ και στη λήξη των εργασιών της, ενώ περιμέναμε να εκλέξουμε την ηγεσία της συνδικαλιστικής μας παράταξης, αυτή τελικά διορίστηκε, ως το αποτέλεσμα συμβιβασμού των τάσεων του ενιαίου τότε ΣΥΡΙΖΑ. Επόμενο είναι μια τέτοια ηγεσία να καταντήσει την παράταξη παρακολούθημα των τάσεων, με όλα τα αρνητικά. Παρά την ανεπάρκεια της ηγεσίας του, τα μέλη της παράταξης ξεπέρασαν τις δυσκολίες και σε επίπεδο ΑΔΕΔΥ συνολικά είναι η δύναμη που έχει εκλέξει τους περισσότερους συνέδρους για το επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Σήμερα, εάν γινόταν συνέδριο, το ενιαίο ΜΕΤΑ είναι πρώτη δύναμη στην ΑΔΕΔΥ.

Η ηγεσία του ΜΕΤΑ, ειδικά στον δημόσιο τομέα, ξεπέρασε σε σεχταρισμό την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ. Μετά το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ το 2013, με την αριθμητική του Καραγκιόζη εκτίμησε ότι είμαστε πρώτη δύναμη, ενώ ήρθαμε τρίτοι, και προωθούσε τον Γρηγόρη Καλομοίρη για πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η ΑΔΕΔΥ να ακολουθεί τον δρόμο της ΕΦΕΕ στο φοιτητικό κίνημα και δυόμισι χρόνια μετά να μην έχει προεδρείο. Την απεργία, που είναι το τελευταίο όπλο των εργαζομένων, κυριολεκτικά την εκφύλισαν, με αποτέλεσμα η συμμετοχή σε αυτήν να είναι σε μονοψήφια ποσοστά. Στην τελευταία απεργία για το σοβαρό ζήτημα του ασφαλιστικού οι εργαζόμενοι μας γύρισαν κυριολεκτικά την πλάτη και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος ο Καλομοίρης μίλαγε χωρίς να βλέπει στην πλατεία κανέναν διαδηλωτή.

Και μετά το ΜΕΤΑ, ένα νέο ή και το παλιό ΜΕΤΑ; Μία από τα ίδια; Με την απαξίωση των εργαζομένων να έχει φτάσει στο ζενίθ; Αν μας προκύψει ΜΕΤΑ, γιατί η ενότητα είναι η δύναμή μας, να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα των πολιτικών απόψεων. Θα πρέπει επίσης να αφουγκραστούμε τα μηνύματα των φυσικών μελών των συνδικάτων για αλλαγή ρότας του συνδικαλιστικού κινήματος. Το τριτοβάθμιο όργανο πρέπει να σταματήσει την «υψηλή συνδικαλιστική πολιτική» και να στραφεί η δουλειά του κοντά στα φυσικά του μέλη, τα δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια σωματεία, δείχνοντας ενδιαφέρον για την καθημερινότητα των υπαλλήλων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Να απαντήσει το συνδικαλιστικό κίνημα στις προκλήσεις των καιρών για δημόσια διοίκηση σύγχρονου κράτους, χωρίς την εξάρτηση από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα.

Παναγιώτης ΙωακειμίδηςΔικαστικός υπάλληλος, αντιπρόεδρος της Επιτρ. Πιστοποίησης ΑΔΕΔΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL