Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ευρώπη και Γερμανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρώπη και Γερμανία

Πέρα και ανεξάρτητα από τις συνέπειες που θα έχει για τους ίδιους τους Βρετανούς αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Brexit ήταν ένας ηχηρός κόλαφος γι’ αυτούς -θεσμικούς αξιωματούχους της Ε.Ε. αλλά κυρίως τη Γερμανία- που νόμιζαν ότι διαφεντεύουν λαούς σαν αυτούς που ταπείνωναν ατιμώρητα σε καθεστώς αποικιοκρατίας, αλλά συγχρόνως συντάραξε και όλους τους λαούς της Ευρώπης, τις αντιδράσεις των οποίων θα είναι αναγκασμένοι να διαχειριστούν τώρα οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Εάν (θελήσουν να) δείξουν ότι «δεν έγινε και τίποτα», δεν θα προλαβαίνουν να μετράνε τα exit. Αν, αντίθετα, πάρουν το σωστό μήνυμα, θα σεβαστούν, σε επίπεδο εθνικών κρατών αλλά και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δημοκρατία, η οποία μπορεί χωρίς πατρονίες και «προστάτες» να εγγυηθεί για τους πολίτες της τα υλικά και πνευματικά αγαθά, που περισσεύουν στην Ευρώπη.

Οι πολίτες της Βρετανίας που έχουν δημοκρατικές ευαισθησίες και πιστεύουν ότι η ελευθερία και η δημοκρατία δεν έχουν σύνορα, αφού παρακολούθησαν την ταπείνωση του ελληνικού λαού, μπορεί να αποτέλεσαν την κρίσιμη μάζα που έγειρε την πλάστιγγα και διαμόρφωσε αυτό το αποτέλεσμα. Μπορεί να διαφωνεί κανείς με αυτήν την εκτίμηση, αλλά δεν μπορεί να υποστηρίξει στα σοβαρά πως η κτηνώδης συμπεριφορά της Γερμανίας αλλά και των επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε. εις βάρος της Ελλάδας δεν ενόχλησε τους δημοκρατικούς πολίτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μετά το ελληνικό δράμα όλοι κατάλαβαν ότι ο σιδηρούς αυτός μηχανισμός πειθάρχησης των λαών και φαλκίδευσης της δημοκρατίας δεν στήθηκε μόνο για τους Έλληνες, που ήταν απλώς το πρώτο θύμα. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με το σιδερένιο χέρι του, τη Γερμανία, επιχειρεί να υποτάξει τους λαούς της Ευρώπης, και αυτήν τη στιγμή είναι η σειρά του γαλλικού λαού να αποδείξει ότι μπορεί να αντισταθεί στον απόλυτο αυτόν πόλεμο της πολιτικής κυριαρχίας και του οικονομικού ελέγχου. Κι αν η μικρή και αδύναμη Ελλάδα πάλεψε αλλά δεν είχε τη δύναμη να υπερασπιστεί αποτελεσματικά το δικαίωμά της στην αυτοκυβέρνηση, η Βρετανία κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα στην αλαζονεία του Σόιμπλε, που τώρα πια, αν μη τι άλλο, δεν θα μπορεί να αυθαδιάζει προκαλώντας τους λαούς της Ευρώπης.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται να «τα χάνουν» κυριολεκτικά, όταν οι λαοί τους αντιδρούν αλλόκοτα στις επιλογές των ηγεσιών τους, προκρίνοντας ως λύση απελπισίας ακροδεξιά ναζιστικά μορφώματα. Διότι, ενώ είναι καλά προετοιμασμένες οι ευρωπαϊκές ηγεσίες για να αποκρούσουν την Αριστερά, δεν φαίνεται να είναι εξίσου καλά έτοιμες για να αντιμετωπίσουν την αλματώδη άνοδο των ακροδεξιών νεοναζιστικών δυνάμεων. Η στρέβλωση μέχρι παραμορφώσεως της δημοκρατίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό-θεσμικό επίπεδο, την έχει καταστήσει ελάχιστα ελκυστική στις μάζες των ψηφοφόρων, πράγμα που ωστόσο δεν φαίνεται να στενοχωρεί ιδιαίτερα αυτούς που αποφασίζουν για τις τύχες της Ευρώπης. Εξάλλου, το ότι οι λαοί της Ευρώπης εγκαταλείπουν τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα δεν πρέπει να ιδωθεί ως αίτιο, εξαιτίας του οποίου πρέπει αυτά να αλλάξουν πολιτική ξαναγυρίζοντας στις ρίζες τους, αλλά ως αποτέλεσμα, το οποίο προέκυψε ακριβώς λόγω της σταδιακής αλλαγής πολιτικής και της ταύτισής τους με τον νεοφιλελευθερισμό.

Για να έχει μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειάζεται θεσμική αναδιοργάνωση με βάση τις αρχές και τις αξίες της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, και προπαντός κατοχυρωμένη δυνατότητα άμεσου ελέγχου των θεσμών από τους λαούς, που σημαίνει, μεταξύ των άλλων, ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε κυρίαρχο όργανο.

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι καλή εξέλιξη για κανέναν. Αλλ’ αυτό επιβάλλει να δούμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις: διερευνώντας τις αιτίες να κατανοήσουμε το αποτέλεσμα, και μετά να κρίνουν και να αποφασίσουν όλοι οι υπεύθυνοι περί του πρακτέου.

Καταρχάς, η ψήφος των Βρετανών πολιτών ήταν ψήφος εναντίον της Γερμανίας και της γερμανοκρατίας. Από θέση ισχύος (επικίνδυνη για έναν λαό με το παρελθόν της) η Γερμανία άσκησε και εξάντλησε μέσα σε λίγα μόλις χρόνια τον ηγεμονικό της ρόλο, δείχνοντας ότι δεν διαθέτει ηγεμονική στόφα, παρά μόνο αχαλίνωτη κατακτητική ορμή και βουλιμία στη μεταχείριση των γειτονικών της και όχι μόνο λαών. Ένας αθεράπευτα μιλιταριστικός, όπως ιστορικά έχει αποδειχτεί, λαός στην καρδιά της Ευρώπης θα είναι πάντα μια απειλή κατά της αρμονικής και ισότιμης συνύπαρξης έστω και στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν η γερμανική ηγεσία συνειδητοποιήσει ότι η Ευρώπη δεν πειθαρχεί πλέον στα κελεύσματά της, τότε δεν θα της απομένει παρά να αποχωρήσει η ίδια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιστρέψει στο μάρκο, είτε για καλό είτε για κακό της Ευρώπης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρ' όλο που όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα και οι θεσμικοί παράγοντες τόσο της Βρετανίας όσο και της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ έριξαν το βάρος τους υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., εντούτοις ο βρετανικός λαός είπε ένα βροντερό ΟΧΙ στην κυριαρχία της Γερμανίας. Και, βέβαια, πρέπει να τονίσουμε ότι το 52% του Brexit είναι στην ουσία πολύ περισσότερο, αν σκεφτεί κανείς πόση πίεση ασκήθηκε στους Βρετανούς πολίτες και ότι έστω και με μισή καρδιά συντάχθηκε με την παραμονή στην Ε.Ε. και η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. Η ψήφος των Βρετανών σημαίνει καθαρά ότι αυτή η πορεία προς τη γερμανοποίηση της Ευρώπης πρέπει να ανακοπεί.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η στάση αυτή των Βρετανών είχε συναισθηματικά κίνητρα. Αλλά αυτή η εικαζόμενη συναισθηματική ψήφος έχει λογικές αιτίες. Η εκχώρηση της ανεξαρτησίας των ευρωπαϊκών λαών και της ηγεσίας της Ε.Ε. στη Γερμανία δεν έχει καμιά λογική βάση, εκτός από την οικονομική ισχύ αυτής της χώρας, η οποία ωστόσο αποκτήθηκε εις βάρος των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και ιδίως του ευρωπαϊκού Νότου.

Τώρα πια τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως πριν, ό,τι κι αν κάνουν οι ηγεσίες της Βρετανίας και της Ευρώπης. Το τραύμα στην καρδιά της Ε.Ε. είναι πολύ βαθύτερο από ό,τι δείχνουν οι αριθμοί, γιατί έρχεται να προστεθεί σε μιαν ήδη αφόρητη κατάσταση στον συσχετισμό ισχύος και κατανομής του πλούτου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, για να επιβιώσει, είναι ανάγκη να ξαναοικοδομηθεί από την αρχή, αλλά ως Ευρώπη των λαών της και όχι των τραπεζών. Οι λαοί έχουν καταλάβει το χοντρό παιχνίδι που παίζεται εις βάρος τους και δεν θα ανεχτούν πλέον μια αυταρχική και αντιδημοκρατική Ευρώπη. Θα είναι καλό για όλους να το πάρουν αυτό σοβαρά υπόψη τους οι κυρίαρχες πολιτικές κάστες που φαίνεται να συμπράττουν σε αυτήν τη συμπαιγνία των αγορών.

Αντώνης Σαχπεκίδης (κλασικός φιλόλογος - συγγραφέας)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL