Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Αλέξης Τσίπρας: Δίνουμε τη μάχη για μια καλύτερη, δημοκρατική Ευρώπη (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας: Δίνουμε τη μάχη για μια καλύτερη, δημοκρατική Ευρώπη (Video)

Μια καλύτερη, δημοκρατική Ευρώπη, όπου θα επιστρέψει η πολιτική και θα πάρει τα ηνία από τους τεχνοκράτες είναι το όραμα που υπηρετούμε ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

«Η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις είναι οι μόνες που μπορούν να αλλάξουν την Ευρώπη» τόνισε και αναφερόμενος στο περσινό δημοψήφισμα υπογράμμισε ότι «όταν απευθυνθήκαμε στο λαό πέρσι δεν σκεφθήκαμε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη, ούτε μια στιγμή». Μίλησε μάλιστα, για την ανάγκη αντεπίθεσης των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην επέλαση της ακροδεξιάς.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του βρετανικού λαού ως την "τελευταία πράξη του δράματος της κρίσης" εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστό, όσο και αν μας λυπεί, ενώ επέρριψε ευθύνες όχι στους λαούς, αλλά στις ηγεσίες της Ε.Ε. και τις πολιτικές ακραίας λιτότητας που εφαρμόστηκαν, τις καρικατούρες του σώφρονα βορρά και του τεμπέλη νότου που καλλιεργήθηκαν, την ξενοφοβία, τις μονομερείς ενέργειες, τα κλειστά σύνορα.

"Όταν έχει οικοδομηθεί μια Ευρώπη όπου τα σύνορα για τις πολιτικές της λιτότητας είναι ανοιχτά αλλά για τους ανθρώπους κλειστά, οι τελευταίοι που πρέπει να επιρρίψουμε ευθύνη είναι οι λαοί." Έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στον κοινό αγώνα των Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς που δίνουν τη μάχη των εκλογών στην Ισπανία λέγοντας «κρατήσαμε είμαστε όρθιοι, σας περιμένουμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη».

Επίσης, αποκάλυψε ότι μίλησε χθες με τον ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις ισπανικές εκλογές, ενώ τόνισε ότι μια νίκη της αριστεράς στη χώρα αυτή μπορεί να γίνει πυροκροτητής εξελίξεων.

Αναφερόμενος στη ΝΔ και την ευρωπαϊκή δεξιά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η ΝΔ ψάχνει ευρωσκεπτικιστές και λαϊκιστές στις τάξεις μας, ξεχνά ποιους έχει συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Δεξιά. Γιατί ο κίνδυνος της αποσύνθεσης της Ευρώπης έρχεται από τα δεξιά. Και η Αριστερά μαζί με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις είναι οι μόνες που μπορούν να ανασχέσουν αυτή την πορεία και να αλλάξουν την Ευρώπη».

"Πρώτη φορά Αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική"

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "μέρα με τη μέρα οικοδομούμε το δικό μας μοντέλο διακυβέρνησης και διαμορφώνουμε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την Αριστερά του 21ου αι." και αφορά την Αριστερά που ανέλαβε ευθύνες και δεν περιορίστηκε στη διαμαρτυρία" προσθέτοντας ότι τα κινήματα αποτελούν εχέγγυο μιας καλής διακυβέρνησης.

"Ήρθε η ώρα ο τόπος και το πολιτικό σύστημα να γυρίσουν σελίδα. Ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής" δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας ανακοινώνοντας ότι θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες η σχετική πρόταση νόμου και εκτιμώντας ότι υπάρχει μια κατ' αρχήν συμφωνία (πλην της Ν.Δ.) από ότι διαπιστώθηκε από τις συναντήσεις που είχε τις τελευταίες μέρες με τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την ψήφο στα 17.

Συμπλήρωσε επίσης ότι "θα ήταν αδιανόητο η Αριστερά να είναι στη διακυβέρνηση του τόπου και να μην παίρνει πρωτοβουλίες, που ανταποκρίνονται στις ιδέες της.έχει έρθει η ώρα να δικαιωθούν όσοι τόσα χρόνια αγωνίστηκαν για την απλή αναλογική" ενώ πρόσθεσε ότι άμεσα θα κατατεθούν "οι προτάσεις για ώριμες τομές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στο Σύνταγμα της χώρας".

Διότι, όπως σημείωσε, από την εμπειρία των σύγχρονων κινημάτων όπως οι Πλατείες των Αγανακτισμένων μέχρι και την δική μας πλέον εμπειρία από τη διακυβέρνηση, έχουμε επεξεργαστεί μια σειρά παρεμβάσεων που θα θωρακίσουν περαιτέρω τη δημοκρατία αλλά και θα αναβαθμίζουν τη λαϊκή συμμετοχή και τον έλεγχο, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη για την επαναθεμελίωση του κράτους. Ενός κράτους που, όπως είπε, οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έφτιαξαν κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση τους.

Και αυτή η προσπάθεια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «είναι ύψιστης σημασίας για να μπει ένα τέλος σε παθογένειες δεκαετιών που πλήττουν βάναυσα το δημόσιο συμφέρον. Και αναφέρομαι: Στην προσπάθεια μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Στη μάχη που δίνουμε ενάντια στη διαφθορά και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Στη μάχη για να τελειώνουμε μια και καλή με τη διαπλοκή και τους φορείς της. Στη σύγκρουση με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που αποτελεί ένα διπλό τραύμα».

Κλεινοντας αναφέρθηκε στο ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα ανοικτό, δημοκρατικό, που θα στηρίζει και θα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Κάλεσε επίσης σε μια σοβαρή καμπάνια οργανωτικής ανασυγκρότησης, ώστε το κόμμα να ανταποκριθεί στην εκλογική του βάση και να ανοίξει στους νέους ανθρώπους που τον ψήφισαν και τον στηρίζουν.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει Σάββατο 25 (09:30 - 21:00) και Κυριακή 26 Ιουνίου (10:00 - 19:00) στο DIVANI CARAVEL HOTEL (Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 2).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL