Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Η ατζέντα της ημέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της ημέρας

Αιγαίο: Ταυτότητες και διαδρομές

Στη θεματική του Αιγαίου, διαχρονικά επίκαιρη με ευρύτατες διαστάσεις, επικεντρώνεται η γκαλερί Citronne φέτος. Εννέα σύγχρονοι καλλιτέχνες κλήθηκαν να σχολιάσουν στην έκθεση Αιγαίο: Ταυτότητες + Διαδρομές. Ο Γιάννης Αδαμάκος, ο Μιχάλης Κατζουράκης, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης, ο Αλέκος Κυραρίνης, ο Τάσος Μαντζαβίνος, ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης, ο Σωτήρης Σόρογκας, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Οι προσεγγίσεις των καλλιτεχνών διαφοροποιούνται ως προς την οπτική, την ερμηνεία, την προβολή, την εκτέλεση, ταυτόχρονα όμως ενοποιούνται σε μια κοινή «διαδρομή» στο Αιγαίο. Οι διαφορές είναι ορατές στον θεατή, ο οποίος «μεταβαίνει» από την μία θεώρηση στην άλλη και παρακολουθεί ένα συναρπαστικό αφήγημα. Οι εκτιθέμενες εικαστικές δημιουργίες συμπληρώνονται από ποιητικές παραπομπές, επιλογές των καλλιτεχνών. Ο εικαστικός και ο ποιητικός λόγος λειτουργούν ως δίπτυχο για να αναδειχθεί η κομβική σημασία του Αιγαίου σαν σταυροδρόμι για την ιστορία και τον προσδιορισμό της ελληνικής ταυτότητας. Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα στην γκαλερί Citronne (Πόρος), στις 8.30 μ.μ.

Συνοικία το Όνειρο

Δεύτερη μέρα σήμερα για το Φεστιβάλ «Συνοικία το Όνειρο» που διοργανώνει η Πολιτιστική Λέσχη της ΟΛΜΕ. Το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας έχει ως εξής: 19.00: «Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι. Χθες, σήμερα και αύριο...» 21.00: Παράσταση: «Το Μυστήριο Β», το πρώτο θεατρικό έργο του Μαγιακόφσκι και η πρώτη σουρεαλιστική-φουτουριστική κωμωδία στην ιστορία του Θεάτρου! Τραγουδάει ο Γιώργος Μεράτζας. 22.00: C-Drain, Live-Unplugged, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου 14, Πλάκα).

Νιλουφέρ

Το βιβλίο «Το "Νιλουφέρ"», για το ατμόπλοιο που μετέφερε τους κατοίκους από τα παράλια της Προποντίδας και της Βιθυνίας -Κίος, Τρίγλια, Ελιγμοί, Μουδανιά- και τον μόχθο τους -λάδι, σταφύλια, σύκα, μεταξωτά- στην Πόλη, του Νίκου Καζατζόπουλου παρουσιάζει η ερευνήτρια Μαρία Βαμβακοπούλου ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Κωνσταντίνα Γεωργαντά, στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου, Αθήνα), στις 8.00 μ.μ..

Άτλας

Στο πρότζεκτ ΆΤΛΑΣ, ο συνθέτης Παναγιώτης Βελιανίτης δημιουργεί μια προσομοίωση του ουράνιου θόλου, φέρνει τους αστερισμούς σε απόσταση αναπνοής και μας καλεί να τους “αγγίξουμε”. Ο συνθέτης χρησιμοποιεί αυτές τις σταθερές διατάξεις των άστρων για να αντιστοιχίσει το ηχητικό σύμπαν ηχογραφήσεων από την ανθρώπινη Ιστορία μέσα από τις προσωπικές του αναζητήσεις και το προσωπικό του μουσικό ιδίωμα. Η οπτικοακουστική εγκατάσταση εγκαινιάζεται σήμερα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, Χώρος Α), στις 7.30 μ.μ.

Το σπίτι μόνο

Την παρουσίαση της πρώτης μου συγγραφικής δουλειάς του σκηνοθέτη Κοραή Δαμάτη, με τίτλο «Το σπίτι μόνο», από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, όπου στην παρέα του τραπεζιού θα είναι η Δήμητρα Γαλάνη, η Λυδία Κονιόρδου, η Κάκια Ιγερινού και ο συγγραφέας, στην αυλή του Poems & Crimes (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι), στις 8.00 μ.μ.

Έκτο πάτωμα

Η παράσταση «θρύλος» το "Έκτο πάτωμα", του Αλφρέντ Ζερί, σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, ζωντανεύει ξανά από την Θεατρική Ομάδα Ρεπεράζ, με ελεύθερη είσοδο, στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός (Ρ. Παλαμήδη 2), στις 9.00 μ.μ.

Πινελιά

Οι χορευτές της ομάδας «Κι αν πέσω; Θα ξανασηκωθείς» που δοκιμάζει τις χορογραφικές της δυνάμεις επί σκηνής, παρουσιάζουν την παράσταση «Πινελιά», σήμερα και αύριο στο Θέατρο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ταύρος), στις 9.00 μ.μ.

Το νεύμα του τόπου

Πρόταση για έναν Άλλο Τόπο Συνάντησης καταθέτει ο γλύπτης - αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Κόκκινος, με πρόλογο του καθηγητή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ Τάσης Παπαϊωάννου, στο Θέατρο Άττις (Λεωνίδου 7), στις 7.00 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL