Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Η τελευταία ευκαιρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η τελευταία ευκαιρία

Μουδιασμένη και εν μέρει πανικοβλημένη ξύπνησε χθες η ευρωπαϊκή ηγεσία, καθώς είχε πέσει για ύπνο με τις καθησυχαστικές πληροφορίες των νυχτερινών exit polls -όπως και η “Α”, συμπαθάτε μας-, που έφερναν τους Βρετανούς να μένουν εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και μόλις υποχώρησε το πρώτο μούδιασμα, άρχισαν οι πρώτες δηλώσεις από τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., τον Γιούνκερ, τον Τουσκ, τον Σουλτς, που ξεκινούσαν με την έκφραση της “λύπης” τους για την απόφαση των Βρετανών -την οποία, βεβαίως, “σέβονται”- για έξοδο και κατέληγαν με το... ηρωικό “Η ένωση των 27 θα συνεχίσει, καθώς είναι το πλαίσιο για το κοινό πολιτικό μας μέλλον”.

Αυτή η “συνέχεια” έχει δύο αναγνώσεις - και δυστυχώς η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτικών και τεχνοκρατών φαίνεται να προτιμά την πρώτη. Να συνεχίσει, δηλαδή, βάσει προγράμματος, χωνεύοντας σιγά - σιγά την αποχώρηση των Βρετανών. Ίσως προτρέχουμε και το σοκ τούς ταρακουνήσει, πλην όμως στην ατζέντα της επόμενης συνόδου κορυφής υπάρχει η διαπραγμάτευση για περισσότερους εξοπλισμούς, περισσότερη εσωτερική ασφάλεια, περισσότερη προστασία των συνόρων. Τα θέματα που θα έδειχναν ότι επέλεξαν τη δεύτερη ανάγνωση -περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη κοινωνική συνοχή, περισσότερη διαφάνεια- απουσιάζουν από το τραπέζι.

Κι όμως, το χαστούκι του Brexit θα μπορούσε να γίνει η τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης να ξαναπιάσει το νήμα του “κοινού μας σπιτιού” από κει που το έχασε. Να προσπαθήσει πάλι να γίνει αυτό που γοήτευσε τόσες χώρες και θέλησαν να μπουν στο κλαμπ - και τόσους ανθρώπους από άλλες ηπείρους, που το έβλεπαν με θαυμασμό και κάποια ζήλια: Ένα μοναδικό στην Ιστορία πείραμα για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας, με δημοκρατία, αλληλεγγύη και συστηματική προσπάθεια για σύγκλιση και συνοχή.

Για να μην πάει χαμένη αυτή η τελευταία ευκαιρία, απαιτούνται εδώ και τώρα πολιτικές πρωτοβουλίες. Από όσους πραγματικά θέλουν μια κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη, μια Ευρώπη των λαών και όχι μόνο των αγορών, μια Ευρώπη των εργαζομένων και όχι των μονοπωλίων, όπως έλεγε το παλιό περιφρονημένο σύνθημα πριν από σχεδόν σαράντα χρόνια. Δεν θα είναι εύκολο να επιβληθούν στη σημερινή Ε.Ε. του νεοφιλελευθερισμού και της γερμανικής δημοσιονομικής ορθοδοξίας, αλλά είναι καθήκον τους να το παλέψουν.

Σύμμαχοι υπάρχουν κι αν οι Ισπανοί στείλουν την Κυριακή στο σπίτι του τον Ραχόι, θα γίνουν περισσότεροι. Και πιο τολμηροί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL