Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Μεταρρύθμιση στο κράτος, επανασυγκρότηση στο κόμμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεταρρύθμιση στο κράτος, επανασυγκρότηση στο κόμμα

Η δημοκρατική τομή που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία της χώρας μετά τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στις 24 Ιουλίου, επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τις προτάσεις του που αφορούν την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η χρονική στιγμή είναι σημαδιακή, αφού κλείνει ουσιαστικά ο κύκλος της μεταπολίτευσης και ανοίγει (έχει ήδη ανοίξει) ένας νέος, που θα οδηγήσει τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης αναζητώντας μια νέα ισορροπία μεταξύ αγοράς και Δημοκρατίας. Αυτό το τελευταίο είναι και το επίδικο για την Αριστερά σήμερα.

Η βαθιά δημοκρατική τομή αφορά τόσο τη θωράκιση της χώρας από τα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς όσο και την ενίσχυση της συμμετοχής του πολίτη στη διαχείριση των υποθέσεών του. Η προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος δεν έχει κατ' ανάγκη σχέση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά με ουσιώδεις λειτουργίες. Για παράδειγμα, ο πολυσυζητημένος νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι ντροπή για το πολιτικό μας σύστημα και ένα από τα στοιχεία που πρέπει να περάσουν στο παρελθόν μέσα από την επικείμενη αναθεώρηση. Ακόμη, θέματα που σχετίζονται με τις θητείες βουλευτών, την εφαρμογή του ασύλου κ.λπ. Η γκάμα των αλλαγών είναι ευρύτερη και αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα η αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, που υφίσταται τις στρεβλώσεις ενός αναποτελεσματικού συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων.

Η δημόσια διοίκηση στο σύνολό της αποτελεί πεδίο ισχυρής παρέμβασης ώστε να απαλλαγεί από τη σημερινή κακοδαιμονία της και να πάψει να αποτελεί απειλή και βάσανο για τον πολίτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις μεγάλες αλλαγές που εισηγείται, αναλαμβάνει την ευθύνη μιας εθνικής δύναμης για να προωθήσει, μέσα από τη διαβούλευση, τις μεγάλες αυτές μεταρρυθμίσεις. Άλλωστε τα στελέχη του έχουν πολλές φορές διατυπώσει την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει, βάζοντας ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στη σύγχρονη ελληνική δημοκρατία.

Στο συνέδριο του κόμματος, στο τέλος του Σεπτεμβρίου, θα τεθούν υπό την έγκριση των αντιπροσώπων τόσο το μεταρρυθμιστικό σχέδιο για τη χώρα όσο και εκείνο που αφορά την επανασυγκρότηση του κόμματος. Θα είναι η πρώτη φορά σε συνέδριο της Αριστεράς που θα τεθούν με τόση έμφαση τα εθνικά μας προβλήματα, γιατί άλλωστε είναι και η πρώτη φορά που αυτή τα διαχειρίζεται. Το κόμμα, για να αποκτήσει τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα που απαιτείται από τις ανάγκες των καιρών, χρειάζεται επίσης βαθιές τομές σε όλα τα επίπεδα. Θα είμαστε πάντα ένας ζωντανός αριστερός οργανισμός, ανοιχτός στον διάλογο, με επίκεντρο τα μέλη του κόμματος. Ένα κόμμα πολυτασικό, αλλά όχι πολυκεντρικό, με ρεύματα ιδεών που θα μπορούν να διαλέγονται ελεύθερα και ανοιχτά να παράγουν ιδέες και να προτείνουν λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Θα ήταν λάθος αν αυτό το προτέρημα που μας εξασφάλισε η θεσμοθέτηση των τάσεων το εξαντλούσαμε στη δημιουργία μηχανισμών ή παρεών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL