Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Σιγά τον πολυέλαιο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σιγά τον πολυέλαιο...

Πόσο ρεαλιστικό είναι να έχουμε την απαίτηση κάποιοι μέσα σε λίγους μήνες, κάνοντας αυτοκριτική, να απορρίψουν τη νοοτροπία μιας ολόκληρης ζωής; Η νοοτροπία που βασίστηκε στον καταναλωτικό τρόπο ζωής και στα πρότυπα που υιοθετήθηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια από την αστική τάξη δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Πώς αποποιείται κανείς την ιδιοτέλεια και τον άκρατο ατομισμό;

Η αστική τάξη, που τα τελευταία τριάντα χρόνια διευρύνθηκε και άνθισε επαγγελματικά κι επιχειρηματικά, μορφώθηκε, δημιούργησε και κατανάλωσε, δεν είναι καθόλου περίεργο να διεκδικεί τον χαμένο της πλούτο. Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνοι ήταν που κατανάλωναν αδιάκριτα τα τελευταία χρόνια, εφευρίσκοντας συνεχώς νέες ανάγκες, που στην πραγματικότητα τους επιβάλλονταν έμμεσα, εκείνοι ήταν που ψήφιζαν αφού είχαν διαμορφώσει άποψη και ιδεολογία κατόπιν πλύσης εγκεφάλου από τα μέσα ενημέρωσης. Όνειρο και στόχος ζωής τους ήταν η κοινωνική τους ανέλιξη. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η επιθυμία τους ήταν πραγματοποιήσιμη κι αυτό τους έκανε παθητικούς και απολίτικους καταναλωτές, προσηλωμένους στον στόχο τους αυτό.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν τις πλείστες «ευκαιρίες» του παλιού πολιτικού συστήματος, δίνοντας ώθηση στις επιδιώξεις τους. Είναι λοιπόν απόλυτα κατανοητό ότι η ίδια επιθυμία, που σήμερα συνειδητοποιούν ότι θα μείνει ανεκπλήρωτη, τους έσπρωξε στους δρόμους. Έτσι, ενώ φώναξαν «παραιτηθείτε» κι εξίσου εύκολα θα μπορούσαν να είχαν φωνάξει κάτι άλλο, ό,τι να ’ναι, στην πραγματικότητα όμως διαδήλωσαν για τις χαμένες τους ανέσεις και τα μειωμένα έσοδά τους. Θα ήταν φυσικά τιμιότερο αν φώναζαν: «Δεν έχω βενζίνη για τη Chevrolet μου» ή «Τρύπησαν τα Τimberland μου» ή «Φοβάμαι για τις καταθέσεις μου», αλλά θα ήταν απείρως γελοιότερο τη στιγμή που γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολίτες σε χειρότερη μοίρα, που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Όπως γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θ’αποκατασταθούν οικονομικά με μια αλλαγή κυβέρνησης, αλλά αποζητούν ό,τι μέχρι τώρα είχαν συνηθίσει: τα μικρορουσφέτια, τα βολέματα και τα «δικά τους» άτομα - μεσάζοντες των αιτημάτων τους.

Η μάζα όμως αυτή έχει ένα αδύναμο σημείο: τον φόβο. Οι επιτήδειοι που επιδέξια τη χειραγωγούν γνωρίζουν καλά πώς να μεταχειριστούν τον φόβο αυτό σαν λουρί για να τη σύρουν όπου τους βολεύει, δαιμονοποιώντας την Αριστερά και μπολιάζοντάς τη με δυσπιστία και περιφρόνηση για την παρούσα κυβέρνηση.

Η κίνηση του «Παραιτηθείτε» σχολιάστηκε περισσότερο απ’ ό,τι της άξιζε. Αντί να αναλωνόμαστε σε γραφικότητες, ας αποτελέσει μια αφορμή για να επικεντρωθούμε στο ν’ ανοίξουμε νέους δρόμους για τον κάθε εργαζόμενο, επιστήμονα, να υποδείξουμε νέα πρότυπα, ώστε να αναθεωρήσει τους στόχους του και την έννοια της κοινωνικής καταξίωσης, μακριά από τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του πελατειακού κράτους, οικοδομώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών, νικώντας έτσι τους φόβους, την ιδιοτέλεια, τον αντιαριστερισμό.

Τζώρτζια Ρασβίτσου, συμβολαιογράφος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL