Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Για να πάρουν τα όνειρά μας εκδίκηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για να πάρουν τα όνειρά μας εκδίκηση

Οι εκδηλώσεις γίνονται κάθε χρόνο στον αύλιο χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ στις 23/7 για να γιορτάσουμε την κατάρρευση της Χούντας και μέχρι πρότινος στο Προεδρικό Μέγαρο στις 24/7 για να θυμηθούμε πως επανάκαμψε ο 'Κοινοβουλευτισμός' στη χώρα με τον ερχομό του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι.

Με απόφαση του Προέδρου της χώρας Κ. Παπούλια, η γιορτή στο Προεδρικό Μέγαρο τη δεύτερη μέρα καταργήθηκε για οικονομικούς λόγους, όπως δηλώθηκε αρμοδίως.

Πρέπει να παρατηρήσουμε ωστόσο ότι η δεύτερη αυτή μέρα ήταν αντικείμενο σοβαρής κριτικής από τους αντιδικτατορικούς αγωνιστές εξαιτίας κυρίως του ότι οι προσκλήσεις γίνονταν σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οπότε καθώς περπατούσαμε στους κήπους του προεδρικού μεγάρου συναντιόμασταν με πολλούς κρατικούς αξιωματούχους που δεν ήταν υπεύθυνοι μόνο για την τραγική κατάσταση που είχε περιέλθει ο ελληνισμός (Κύπρος), αλλά είχαν ανενδοίαστα υπηρετήσει το στρατοκρατικό καθεστώς στις πιο αντιλαϊκές και αντιδραστικές πολιτικές του.

Κάποιοι από εμάς είχανε συναντηθεί με αρκετούς απ' αυτούς στα πέτρινα χρόνια κι είχανε δυσάρεστες αναμνήσεις! Μας εξενεύριζε κυρίως το γεγονός ότι ξεπέρασαν αβρόχοις ποσί τον "σκόπελο της έτσι κι αλλιώς χαλαρής αποχουντοποίησης" (σταγονίδια).

Αρκετοί συναγωνιστές είχαμε στείλει στον Πρόεδρο σχετική επιστολή, στην οποία ζητούσαμε να σταματήσει αυτό το μαρτύριο, να είμαστε υποχρεωμένοι να συγχρωτιζόμαστε με επίορκους υπαλλήλους του κρατικού μηχανισμού που έμμεσα ή άμεσα είχαν βλάψει τη χώρα. Παρόμοια επιστολή είχε αποστείλει και ο συναγωνιστής Παναγιώτης Κρητικός, π. Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, όπου διατύπωνε την πρόταση να γίνεται κάθε χρόνο μία γιορτή στον χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, η οποία θα διοργανώνεται από τον ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών) 1967-1974, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας...

Είναι κοινός τόπος ότι τα οράματα του αντιδικτατορικού αγώνα, 39 χρόνια μετά την κατάρρευση του χουντικού καθεστώτος, εξαιτίας κυρίως της προδοσίας της Κύπρου, παραμένουν ανεκπλήρωτα. Η νεολαία βασανίζεται από την ανεργία, που είναι σε ποσοστά η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διευρύνεται η γεωγραφία της φτώχειας. Η αβεβαιότητα και η εργασιακή επισφάλεια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά στον τομέα της απασχόλησης. Η χώρα αδειάζει από νέους, χάνει τα πιο ικανά στελέχη της. Ξαναγυρίζουμε στην εποχή που βασικά οι νέοι έπαιρναν των ομματιών τους κι έφευγαν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν την τύχη τους.

Στην Παιδεία καταργούνται πανεπιστημιακές σχολές (Τεχνολογικά Ιδρύματα), κλείνουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, συμπτύσσονται σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Απολύονται δάσκαλοι και καθηγητές. Οι μαθητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης από τον Σεπτέμβριο θα 'ναι στον δρόμο.

Τα Μέσα Επικοινωνίας, χωρίς κοινωνικό έλεγχο, παραπληροφορούν, αν δε αποκρύβουν κιόλας πληροφορίες, αποπροσανατολίζουν, εκμαυλίζουν. Η δημόσια τηλεόραση αποτελούσε, κατά κάποιον τρόπο, καταφύγιο, τουλάχιστον για αρκετά ζητήματα - κυρίως του πολιτισμού. Αυτή η κατάσταση αποτελεί πλέον παρελθόν, μετά το μαύρο που έριξε αυταρχικά η κυβέρνηση στις συχνότητες της ΕΡΤ, αφήνοντας έτσι ελεύθερο το πεδίο στα ιδιωτικά κανάλια. (Τα πάντα στον βωμό της ιδιωτικοποίησης!)

Λίγο-πολύ αισθανόμαστε μια βαθιά πικρία γι' αυτό που έχει συντελεσθεί. Απέχει "παρασάγγας" από τις προσδοκίες μας. Είναι ώρα να ξαναμπούμε στη δράση με όλο τον λαό, για να πάρουν τα όνειρά μας εκδίκηση!

* O Γιάννης Δ. Στρατής ήταν στέλεχος της Νεολαίος της ΕΔΑ και του Πατριωτικού Μετώπου κατά την περίοδο της δικτατορίας. Συνελήφθη και καταδικάστηκε από το έκτακτο στρατοδικείο της Χούντας για την αντιδικτατορική του δράση. Το πλήρες κείμενο δημοσιεύτηκε χθές στην "Αυγή".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL