Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Η ελληνική Catastroika συνεχίζεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ελληνική Catastroika συνεχίζεται

Το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα μόνο ως εισπραχτικό σχέδιο μπορεί κάποιος να το αναγνώσει. Ουσιαστικά καλεί τους παρανομούντες να ξεπλύνουν χρήματα μέσω της γης και της παράνομης οικοδομής. Σε ένα οικονομικό μοντέλο που είχε ως ατμομηχανή την οικοδομή, η παράνομη οικοδόμηση δεν μπορεί παρά να υπάρχει, όπως δίπλα στο εμπόριο υπάρχει το παραεμπόριο. Το οικονομικό όμως μοντέλο που στηρίχθηκε στην κατασκευή, στο real estate και στον μαζικό τουρισμό είναι ήδη ερείπια λόγω της οικονομικής κρίσης και η όποια προσπάθεια νεκρανάστασής του, όπως αυτή με τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, διευρύνει την κρίση.

Το κοινωνικό πρόβλημα δεν είναι οι παρανομούντες, που ζητούν νομιμοποίηση, αλλά αυτοί, οι πολλοί και κυρίως οι κάτοικοι των λαϊκών περιοχών που υφίστανται τις παρανομίες, έστω και «νομιμοποιημένες».

Με το άρθρο 24 του Συντάγματος από το 1975 έχει τεθεί υπό συνταγματική προστασία το φυσικό, οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Με το σχέδιο νόμου «νομιμοποιούνται» αυθαιρεσίες σε προστατευόμενες περιοχές, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε αρχαιολογικούς χώρους. Αν γίνει νόμος του κράτους θα βρίσκεται υπό την πίεση της κήρυξης του αντισυνταγματικού, όπως ο νόμος 4014/2011. Είναι αρνητικά χαρακτηριστικό ότι έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή εσπευσμένα, χωρίς να έχει καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ώστε τουλάχιστον να θεσμοθετηθούν ως προαπαιτούμενα οι όποιες πρόνοιες προστασίας του περιβάλλοντος θέτει με την απόφασή του το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Στη χώρα η αυθαίρετη δόμηση πια δεν είναι πρόβλημα στέγης και πρώτης κατοικίας. Αυτό το όντως κοινωνικό πρόβλημα λύθηκε ικανοποιητικά με τον νόμο του 1983. Μετά το 1980 και μέχρι το 2000 η μαζική αυθαίρετη δόμηση ήταν για εξοχική δεύτερη κατοικία και κτήρια επαγγελματικής εγκατάστασης, χωρίς άδεια λειτουργίας, με χαρακτηριστικά παράνομου κυκλώματος, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και καταπάτησης δημόσιου χώρου, δημόσιων αγαθών και δημόσιων πόρων (αιγιαλός, δάσος, γεωργική γη). Πρόκειται για ανακατανομή δημόσιου χώρου και δημόσιων αγαθών προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων που εν κατακλείδι δημιούργησαν το πρόβλημα. Το τωρινό πρόβλημα στέγης και το πρόβλημα των αστέγων λόγω οικονομικής κρίσης δεν λύνεται με καθολική νομιμοποίηση των παρανομιών, αλλά με αξιοποίηση του υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος εντός των πόλεων, που σήμερα καταστρέφεται εγκαταλελειμμένο.

Η νομιμοποίηση κτισμάτων επαγγελματικής χρήσης ή η νομιμοποίηση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης από κατοικία σε κατάστημα ή από κατάστημα σε βιοτεχνία / βιομηχανία επιβαρύνουν το περιβάλλον και βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με το άρθρο 24 του Συντάγματος (θεσμοθέτηση δυσμενέστερης κατάστασης για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής) και επί πλέον δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η εντός σχεδίου αυθαίρετη δόμηση κατοικίας και μόνο μπορεί να νομιμοποιηθεί με μεταφορά συντελεστή δόμησης από άλλο ακίνητο εντός του ίδιου πολεοδομικού σχεδίου.

Η εκτός σχεδίου αυθαίρετη δόμηση να εξεταστεί με τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) και τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) και την ταυτόχρονη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δεσμευτεί, και δεσμεύεται, ότι δεν αναγνωρίζει τετελεσμένα σε βάρος της συνταγματικής επιταγής, σε βάρος του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και ότι θα αποκαταστήσει τη συνταγματική νομιμότητα και θα καταπολεμήσει τις όποιες αιτίες (αυθαίρετη δόμηση) υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL