Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
ΣΥΡΙΖΑ των μελών... του Συνασπισμού με ολίγον από συνιστώσες!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ των μελών... του Συνασπισμού με ολίγον από συνιστώσες!

«Το συνέδριο (του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν υπόθεση ενός διευρυμένου κομματικού μηχανισμού του 4-5% και σε καμιά περίπτωση του 27% που πήρε πέρυσι τον Ιούνιο. Αυτό είναι μια θεμελιώδης αντίθεση...» ανέφερε στο σχόλιό του τη Δευτέρα στον Real fm ο κ. Λυγερός. Μέσα σε μια φράση όλη η πραγματικότητα για το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για πέντε ημέρες κυριαρχούσαν τα οργανωτικά ζητήματα, με αποτέλεσμα όλη η συζήτηση να κινείται γύρω από το εάν θα καταργηθούν οι συνιστώσες και εάν θα υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο. Έγινε από όλες τις πλευρές μια προσπάθεια οργανωτικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Παρ' όλα αυτά, η σκληρή τακτική που ακολούθησε η ηγετική ομάδα δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Και οι συνιστώσες παρέμειναν και θα αυτοδιαλυθούν «σε εύλογο χρόνο», καθώς δεν περπάτησε η πρόταση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, και η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής έγινε με ξεχωριστά ψηφοδέλτια, έξι μάλιστα τον αριθμό, παρ' όλο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε τρεις - τέσσερις φορές στο βήμα το Σάββατο προσπαθώντας να πείσει την εσωκομματική αντιπολίτευση για την αναγκαιότητα του ενιαίου ψηφοδελτίου.

Μετά τις διπλές εκλογές του 2012, ξεκίνησε μια προσπάθεια για να υπάρξει διεύρυνση στις κομματικές οργανώσεις και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή και άλλων πολιτών εκτός του 3% των συνιστωσών. Γρήγορα παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες η προσπάθεια. Αποτέλεσμα ήταν το 1ο Συνέδριο, αντί να είναι συνέδριο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι συνέδριο των μελών του Συνασπισμού με ολίγον από συνιστώσες. Ελάχιστοι σύνεδροι εκτός συνιστωσών του 3% συμμετείχαν σε ένα σώμα 3.500 περίπου μελών, ενώ στο σύνολο των 200 μελών της Κ.Ε. που εκλέχθηκε δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, που δεν προέρχονται από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Αυτό και μόνο δείχνει ότι διεύρυνση και ΣΥΡΙΖΑ μελών είναι ευφυολογήματα και φληναφήματα. Ο στόχος, ο οποίος και επετεύχθη, ήταν: ελεγχόμενες καταστάσεις, φίμωση απόψεων, μόνη αλήθεια αυτή της υποτιθέμενης κομμουνιστικής Αριστεράς και «τα σκυλιά δεμένα»!

Στο πολιτικό σκέλος, σχεδόν όλα τα πατριωτικά ζητήματα παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες (στο μέλλον), ενώ και κάποιες ελάχιστες αναφορές (σε σχέση με την Τουρκία) που υπήρξαν στην Πολιτική Απόφαση δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν. Ο τουρκικός επεκτατισμός, η τουρκική επιθετικότητα και οι απειλές κατά της εθνικής κυριαρχίας βαφτίζονται στην Πολιτική Απόφαση ως «αιτήματα και διεκδικήσεις» της διπλωματίας της Τουρκίας!

Παρ' όλο που πολύ έγκαιρα, στις 6/6, στην εφημερίδα Αυγή, ο κ. Αϋφαντής, διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα, είχε επισημάνει την ανακολουθία μεταξύ πατριωτικών ζητημάτων, λαού και Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία δεν τον έλαβε καν υπ' όψιν της και επέβαλε τις δικές τις θέσεις.

Μάλιστα ο κ. Αϋφαντής έκλεινε με ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο την ανάλυσή του (γνωρίζοντας ίσως καλύτερα από τον καθένα την ανθρωπογεωγραφία του χώρου) λέγοντας:

«...Ποιες 'Θέσεις Κ.Ε.' ποιου κόμματος έχουν μείνει στη συνείδηση του μέσου πολίτη; Από το σημείο όμως αυτό μέχρι να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας, παραγνωρίζοντας τον βαθύτατο πατριωτικό χαρακτήρα του αριστερού λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, υπάρχει τεράστια απόσταση. Το Ιδρυτικό Συνέδριο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διορθώσει τα ημαρτημένα, να πιάσει τον παλμό του ελληνικού λαού, που καταστρέφεται από τη μνημονιακή πολιτική, όπως ακριβώς έπραξε το '41 το ΕΑΜ και όχι τα διάφορα, δήθεν αριστερά, γκρουπούσκουλα, που αντί εθνικής αντίστασης πρότειναν την 'ταξική συναδέλφωση με τον Γερμανό στρατιώτη'...»!

Ένα είναι σίγουρο: ο ΣΥΡΙΖΑ του Συνασπισμού με ολίγον από συνιστώσες δεν είναι διεύρυνση. Είναι πισωγύρισμα. Ο λαός θέλει απαντήσεις, θέλει λύσεις καθαρές στη μνημονιακή και ανθελληνική λαίλαπα.

Θέλει πατριωτικό φρόνημα. Θέλει κυβέρνηση λαϊκής κυριαρχίας, εθνικής ανεξαρτησίας, κοινωνικής δικαιοσύνης...

Και σίγουρα δεν θέλει ανθελληνικούς διεθνισμούς και ροζ συννεφάκια...

ΥΓ. 1 Μια πρόχειρη ματιά στην πρώτη εικοσάδα (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) των εκλεγμένων στην Κ.Ε. δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τις διαθέσεις...

ΥΓ. 2 Μετά την οργανωτική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβριο του 2012, είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο: «Σχεδόν 1,5 εκατ. ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς εκπροσώπηση στην Κ.Ε. του κόμματος» http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=487215

Τελικά αποδεικνύεται ότι ήμουν πολύ επιεικής...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL